• eski iran efsanelerinden birinin kahramanı. iran şahı numan bin münzirin baş mimarı.
  • nice te'sis-i ebyat eylesin mi'mar-ı endîşem
    eder gerdûn-ı dûn her dem mücâzât-ı sinimmar'ı

    (alçak felek her an sinimmar cezası gösterip dururken, fikrimin mimarı nasıl olup da saraylar inşa etsin!?..)

    sünbülzade vehbi (ö.1808)
  • elinde 1970'lerin hey dergisi arşivi bulunduğunu tahmin ettiğim, ve bu tahminin doğru ise kıskanacağım sözlük yazarı.
  • meşhur iran şairi nizami'nin hamsesindeki mesnevilerden birinde de (heft peyker) hikaye karakterlerinden biridir. behram-ı gur için dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir kasr-ı âlî binâ eyler. bu mesneviyi türkçe'ye çeviren 15. yüzyıl şairlerinden hayatî'nin heft peyker'inde de adı bir çok yerde karşımıza çıkar:

    bir binâdır cihânda ki düşvâr
    kimse itmez anı meger sinimâr

    (...)

    şâhın emrini gûş edip sinimâr
    imtisâl etdi hükmüne nâçâr
  • rivayete göre zamanın en büyük mimarıdir.

    devrin hükümdarı, dillere destan bir saray yaptırmak ister. bunun için de en büyük mimar sinimmar'ı bulur ve önüne hazineler sererek saray yapmasıni emreder.

    sinimmar öyle bir saray yapar ki eşi benzeri yoktur. saray gündoğumunda başka renk, akşam başka renk alır. tek kelimeyle muhteşemdir.

    sinimmar sarayı sultana takdim eder, sultan da sarayın güzelliği karşısında büyülenir, lakin tam o anda sultanın kalbine bir şüphe düşer.): ya sinimmar başka bir sultana daha güzel bir saray yaparsa? sultan sarayının güzelliğine gölge düşme ihtimalini ortadan kaldırmaya karar verir ve sinimmar'ı sarayın tepesinden aşağı atar.

    sinimmar yeteneğinin ve emeğinin karşılığını canıyla öder. bu olaydan sonra da başarısı yüzünden cezalandırılan kişiler için mükâfat-ı sinimmar ibaresi kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap