• 18:10'da yapılmıştır, üçüncü seviye tedbire geçme ihtimalinden bahsetmektedir. tedbirin detayları geldikçe eklenecektir fakat volatiliteye hazırlanan bir halleri var gibi, kemerleri bağlamalı mı?

    1. seviye tedbir: açığa satış ve kredili işlem yasağı
    2. seviye tedbir: brüt takas
    3. seviye tedbir: tek fiyat yöntemi ile işlem görme

    açıklamanın tamamı aşağıda, link en aşağıdadır.

    "bilindiği üzere sermaye piyasası kurulunun ilgili kararları uyarınca, borsamız pay piyasasında işlem gören pay senetlerinde, işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla volatilite bazlı tedbir sistemi devreye alınmış olup bu kapsamda gerekli koşulların oluşması halinde ilgili pay senedinde 15 gün süreyle birinci seviye tedbir olan "açığa satış ve kredili işlem yasağı" tedbiri, volatilitenin devam etmesi durumunda ise 15 gün süreyle ikinci seviye tedbir olan "brüt takas" tedbiri uygulanmaktadır.

    15/11/2018 tarihinden itibaren ikinci seviye tedbir sonrasında paydaki volatilitenin devam etmesi durumunda üçüncü seviye olarak 15 gün süre ile "tek fiyat yöntemi ile işlem görme" tedbiri uygulanmaya başlanacaktır.

    "tek fiyat yöntemi ile işlem görme" tedbirinin getirilmesi durumunda, "açığa satış ve kredili işlem yasağı" ve "brüt takas" tedbirlerinin de "tek fiyat yöntemi ile işlem görme" tedbirinin geçerli olduğu süre zarfında uygulanmasına devam edilecektir.

    tedbir alınmasını gerektiren koşulların oluşması durumunda, tedbir uygulanacak pay senedi ve tedbirin başlangıç tarihi ile tedbir süresi, ilgili tarihte piyasa kapandıktan sonra borsamız tarafından kamuyu aydınlatma platformu (kap) üzerinden duyurulacaktır."

    link
  • "aciga satis ve kredili satis"larin ne oldugunu bildigim ama "brut takas" ya da "tek fiyat uygulamasi"nin ne oldugunu bilmedigimden dolayi pek anlamadigim olaydir.

    biri de ciksa eskdien bunu yapiyorduk, simdi bunu yapamiyoruz dese cok daha acik olacaktir.

    edit: arkadaslar aciklayanlar oldu tesekkur ederim. o degil aciklayanlarin en az yarisi (6-7 kisi) bildigim dedigim kismi da aciklamislar. demek ki ilk cumlede de soylense cok okumuyoruz, neyse.

    aciga satis (short): bir hisse'den dustugu kadar para kazaniyorsunuz. tl ile borc alip, dolar almak, sonra tl olarak geri vermek gibi iste.

    kredili satis (margin): turkiye'de baska olayi var mi bilmiyorum ama normalde kredili islemler yurtdisinda margin account ile oluyor. size paranizin 10 katina kadar hazir kredi/borc alma yetkisi veriyorlar.

    brut takas (compulsory settlement): normalde bir hisseyi sattiginiz zaman hesabiniza gecmesi 2-3 gun surer, aldiginiz zaman da aslinda direkt hesabiniza gecmis gibi davranilir. bu 2-3 gunluk sure aslinda hem alim hem satim icin vardir ama kolaylik olsun diye alirken uygulamazlar. iste bunu zorunlu tutmuslar boylece aldiktan 2-3 gun sonra ancak satabiliyorsunuz, sattiktan da ancak 2-3 gun sonra elinize paraniz geciyor.

    tek fiyat: herhalde sembollerin fiyati alim satimlarla degil de disaridan belirlenecek. artik gunluk mu olur baska bir turlu mu olur gorecegiz.

    son ikisi bana mesaj atanlarin soyledikleri, oncekiler benim bildiklerim (ingilizcesinden tahmin ettiklerim).
    benim eyyorlamam bu kadar varsa yanlislik haber edin duzelteyim.
  • (bkz: tek fiyat uygulaması)’nın ne olduğunu bilmediğim için yorum yapamadığım açıklama.
  • brüt takas, yanlış bilmiyorsan, t+2 olan takasla hissenin elinize geçip ödemesini yapmadan satamamanız olmalı.
    bugün aldığınız senetlerin takası cuma günü olduğuna gore, almış olduğunuz senetleri ancak cuma günü satabilirsiniz.
  • açıklama o kadar komplike ki hakkında espri ve geyik yapılamıyor.
  • dakka başı fiyat farkından kazananlara kötü haber.
  • yani diyor ki hisseler bizim belirlediğimiz fiyatlardan sadece nakiti olana satılacak, hisseyi sattıktan sonra aynı gün ve ertesi gün hisse alamayacaksın, 2 iş günü sonra para eline geçince alabileceksin. düşüşe kredili para basıp kazanma kapatılacak.
  • borsa istanbul da son günlerde çoğalan spekülatif hisse hareketlerinin önüne geçilmesini ve küçük yatırımcının korunmasını amaçlayan düzenleme. tek fiyat emir toplama ile kastedilen, seans başlarında ve sonlarında teorik eşleşme fiyatı haricinde işlem yapılmamasıdır.
  • durduk yere al-sat miktarında oynaklık görülen hisse senetleri için yapılmış bir uygulama, önemli olduğunu zannetmiyorum.

    bist manipülasyonların önüne geçebilmek için kendince bir takım tedbirler uyguluyor zaten 1. ve 2. seviyede açıklanmış.ayrıca devre kesici de bunlara dahil edilebilir sanırım.

    normal takasta gün içerisinde hisseyi alıp aracı kuruma borçlanırsınız(onlar da takasbank'a borçlanır) fakat aynı gün içerisinde de ekstra para eklemeden hissenizi satıp aracı kurumun size borçlanmasını sağlayabilirsiniz ve bu işlemlerden 2 gün sonra eğer miktar farkı varsa ona göre bir taraf ödeme yapar.(genelde aracı kurumlara karşı borçlanamazsınız, genelde onun için yağlı müşteri falan olmanız gerekir)

    brüt takas'ta eğer takasbank'tan alacağınız varsa(yani kurumdan alacağınız) bunu 2 gün sonra alırsınız.kurumdan da kredi alamazsınız çünkü 1. seviyede zaten kredili satış yasaktır.bu gün içi volatiliteyi iyice azaltır.

    ancak tabi bu brüt takas olayı kaç yıldır olduğu için yeterli görülmemiş sanırım.bu yüzden 3. seviye olan tek fiyat yöntemi var.bunda da belirlenen bir fiyat sabit kalacak şekilde gün içerisinde işlemler oluyor.böylelikle düştü çıktı olayı kalmamış oluyor.
hesabın var mı? giriş yap