• 26 eylül 1371 yılında sırplar ile osmanlılar arasında yapılan savaş.
    osmanlıların kazandığı zafer sonrasında makedonya bölgesi ele geçirilmiştir.
  • osmanlı imparatorluğu'nun zaferi ile sonuçlanan bu savaş sonucunda edirne ve batı trakya emniyete alınmış, meriç nehri tamamen osmanlı kontrolüne geçmiştir. makedonya'daki sırp prenslikleri, bulgar kralı ve bizans imparatoru osmanlı hakimiyetini tanımıştır.

    bulgarların elinden trakya'nın karadeniz kıyıları alınmış bizans'ın avrupa ile olan son karayolu irtibatı kesilmiştir. zafer sonrasında batı trakya ve makedonya'nın bir kısmı ile drama, serez ve selanik fethedilmiştir. osmanlı tarihi içerisinde diğer savaşlar gibi yer edinmese de imparatorluğun avrupada kesin biçimde yerleştiğini gösteren önemli bir hadisedir.
  • 1371 yılında yapılmıştır. sonucunda;

    osmanlılara makedonya'nın yolları açıldı. makedonya'daki sırp prensleri, bulgar kralı ve bizans imparatoru osmanlı hakimiyetini tanıdılar. böylece osmanlı devleti'nin balkanlar'daki fetihleri kolaylaştı. osmanlı devleti'nin balkanlardaki ilerleyişi hız kazanmış oldu.
  • sırplar ile osmanlı devleti arasında, meriç kıyısındaki çirmen yakınlarında yapılan savaş. sırp ve makedon birliklerinin ilerlemesine izin veren osmanlı kuvvetleri çirmen mevkiinde geceleyin düşman ordusuna saldırdı. ne olduğunu anlayamadan hazırlıksız yakalanan paniğe sırp ordusu, hatlara sızan osmanlı atlılarının, sırp ve makedon komutanlarını öldürülmesi ile darmadağın edildi. savaş, osmanlı devleti'nin zaferi ile sonuçlandı. sırp tarafı binlerce zayiat verdi, ayrıca binlerce sırp askeri kaçmak isterken meriç nehrinde boğuldu. savaş sonunda makedonya'daki sırp prensleri, bulgar kralı ve bizans imparatoru osmanlı hakimiyetini tanıdılar. böylece osmanlı imparatoruğu'nun balkanlar'daki fetihleri kolaylaştı.
  • (bkz: sırpsındığı savaşı)`nın intikamını almak isteyen sırplar ile osmanlılar arasında yapılmıştır.
  • sırpsındığı muharebesinin ** devamı olarak nitelendirebileceğimiz muharebedir . çirmen muharebesi ** sonucunda makedonya'nın fethi kolaylaşmış ve osmanlı imparatorluğunun üstünlüğü , bulgar krallığı , makedonya’daki sırp prensleri ve bizans imparatorluğu tarafından tanınmıştır . ve bu taraflar osmanlı devletine vergi vermeyi kabul etmişlerdir .
    bir kısım kaynaklarda 1364 yılında bahsi geçen büyük bir savaşın olduğunu ancak bu savaşın sırpsındığı olarak değil birinci meriç muharebesi olarak adlandırılması gerektiğini esas sırpsındığı muharebesi’nin 2. meriç muharebesi olarak da adlandırılan çirmen muharebesi olduğunu iddia ederler .
  • ikinci meriç muharebesi olarak da anılan, 20 ila 70 bin civarında olduğu rivayet edilen sırp güçlerine karşın 800 civarında (evet sekizyüz) osmanlı askerinin karşılaştığı savaş.

    manevra yeteneği yüksek osmanlı askerleri sırplara baskın hücumlarla ağır zaiyat verdirmiş, bozulan sırp ordusu meriç nehrine sıkışmış ve binlerle ifade edilen sayıda sırp askeri de boğularak ölmüştür. ardından balkanlarda yürüyüşe geçen osmanlı güçleri makedonya'yı almış, bulgarları yola getirmiş ve balkanlarda yerini sağlamlaştırmıştır. bu savaşta osmanlı ordusunu lala şâhin paşa ve gazi evrenos kumanda etmektedir.
  • sırplar 70 bin kişilik ordusu ve kralı, osmanlı 800 kişi ordusu ve lala şahin paşa ile savaş alanındadır. osmanlı 800 kişilik ordusu ile "hayırdır olum siz ?" diyerek kralı öldürür ve prensi de tutsak alırlar. sırplar ise bu savaştan hiç bir zaman bahsetmezler. tarihteki en epik savaşlardan birisidir. bu savaştan sonrada artan moralle sırbistan fethedilmiştir.
  • sırpsındığı ile farklı bir savaş mı olduğu konusunda ihtilaf olan savaş.
  • çirmen muharebesi veya diğer adıyla ikinci meriç muharebesi, 1364 yılında yapılmış olan sırpsındığı muharebesi'nde yenilen taraf olan sırpların osmanlı devleti ile, meriç kıyısındaki çirmen yakınlarında (günümüzde ormenio), 26 eylül 1371 tarihinde yapılan muharebe. osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap