• bir ferrari taraftarının* bile formula 1'den zevk almamasını sağlayabilen alet.
  • ferrari f2002... hizlanma, aerodinamik, hassasiyet, viraj eğimi, kerb kontrolü ve bir sezonda schumacher'e getirdiği 11 galibiyet...hayatım boyunca direksiyonuna oturmak istediğim über ötesi hayal
  • 2002’de sezonunda scuderia ferrari takımının kullandığı, bana göre formula 1 tarihinin en iyi araçlarından bir tanesi hatta en iyisi. kullanıldığı ilk yarış 2002 brezilya gp, son yarış 2003 san marino gp’dir.

    michael schumacher, 2002 sezonunda f2002 ile çıktığı tüm yarışlarda podyuma çıkarak adeta tarih yazmıştı. bu alandaki rekor halen kendisine aittir ve son yıllarda tarihin en dominant performanslarını ortaya koyan mercedes takımı tarafından bile kırılamamıştır.

    2002 sezonunda schumacher’in yarış sonuçları;

    avustralya gp - birincilik

    malezya gp - üçüncülük

    brezilya gp - birincilik

    san marino gp - birincilik

    ispanya gp - birincilik

    avusturya gp - birincilik

    monako gp - ikincilik

    kanada gp - birincilik

    avrupa gp - ikincilik

    ingiltere gp - birincilik

    fransa gp - birincilik

    almanya gp - birincilik

    macaristan gp - ikincilik

    belçika gp - birincilik

    italya gp - ikincilik

    abd gp - ikincilik

    japonya gp birincilik
  • kurallara uymadığını sadece benim düşünmediğim, bazı takımların da şikayeti üzerine incelenen ve testleri geçen, dayanıklı olmasının nedeni olarak bir bütün olarak tasarlanmış olması gösterilen, f1 camiasından birisinin söylediği "otomobillerde o kadar ileri teknoloji kullanılıyor ki, bir maymun bile kullanabilir bu otomobilleri" sözünü hatırlayıp, m.schumacher'in de önüne geçebilecek bir f1 otomobili.
  • f2003ga nın çıkmasından sonra ferrarinin türkiye yollarına süreceğini açıkladığı aracı.
  • iyi pilot* ve iyi lastik* ile beraber kaldığı sürece gecilmesinin çok zor olduğu devrim niteliğindeki formula 1 aracı..
  • montoyayı "schumacher artık benim tarafımdan geçilmeye alışmalıdır" lafını defalarca yalatıp yutturarak ettiğine edeceğine bin pişman eden aşmış canavar. şumi bu motorla artık iyice taktığı belli olan montoyanın eline gelip gidip vermektedir. bu kadar eline aldıktan sonra montoyanın psikolojik durumunda ne gibi değişmeler olur hiç düşünmez bu kötü çocuk şumi.
  • rekabetçi olmadığı pist bulunmayan araba. tur başına iki saniye gibi ciddi farklara imza atmıştır. lakin bu üstün özelliklere sahip araç için ferrari'yi suçlamak abestir. aracın en büyük özelliği bütün olarak birbirlerine çok uyumlu bileşenlerden meydana gelmesidir: aerodinamik olarak gayet başarılı bir şasi, tümleşik motor vites kutusu ikilisi ve aracın performans özelliklerine cevap verebilen lastikler. yeme yanında yat, o kadar yani.
  • aracın ilk olarak göze çarpan özellidi sidepod (yan hava girişleri) ların olagan üstü derecede yuvarlatılmış olması.

    ayrıca aracın arka kısmıda çok erken bir biçimde yuvarlaklaşıyor. ve motor ve vites kutusunun bulundugu bolum oldugu için, bu iki kısmın buyuk olçude kuçultüldügü ve yere yaklaştıgı anlaşılabiliyor.

    göze çarpan diger bir degişiklikte, eksoz çıkışının body'nin üzerine alınması olmuş. böylece bu yüksek ısı çıkısı yüzünden motorun ve diyer parçaların zarar görmesi engellenmiş. eksozun çıkış açısı o kadar iyi ayarlanmışki, gaz çıkışının olacagı bölüm, arka kanattaki üst ve alt bölmelerin tam ortasına yerleştirilmiş. böylece aerodynamic açıdan da aracın tutarlılıgı saglanmış.

    vites kutusununda ikiz parçalardan oluşması bu konuda bir devrim sayılıyor. 2001 sezonu içinde, bu kısmın çok fazla parçadan oluştugundan yakınan ve çok rahat sorunlara megil vermesinden şikayet eden, ferrari teknikerleri, böylece bu sorunuda gidermiş oldular.

    en radikal degişikliklerden biri ise motor blogu ve vites kutusunun birleştirilmiş olması. böylece aracın agırlık merkezi daha kolay kontrol edilebilecek ve ayrıca agırlıkta azaltılmış olacak. ama bir çok f1 uzmanı, bu tip bir tasarımın çok tehlikeli oldugu, ve araç içerisinde motor bologu+vites kutusunun birlikte olmasının ortak sorunlar yol açabilecegini öne sürmüşlerdi.
  • ferrari'nin yeni designi f12002'nin en önemli özelliklerinden biri olan dökme titanyum vites kutusu ve bu parçanın motorla birlikte yerleştirilmesidir. araçta ki bu iki parçanın bir araya gelmesi [stable bir şekilde] gerek yarış içerisinde gerekse sıralama turlarındaki performansını arttırmak için düşünüldügünü biliyoruz.

    vites kutusunun dökme titanyum olmasının asıl amacı ise vites kutusundaki parça sayısını azaltmak. bilindigi gibi 2001 sezonunda ferrari sadece bir kez teknik bir problem yüzünden yarış dışı kalmıştı bunun nedenide vites kutusundaki çokda gerekli olamayan bir ek parçanın, yarış içerisindeki sarsılmalar sonucu şanzımanın içerisine girip motor ve vites kutusuna zarar vermesiydi.

    bu sorundan yola çıkarak [demek ki ferari bu sezon hiç teknik problem yaşamamayı hedefledi] vites kutusundaki çok parçalı designi tek parça haline getirdi. böylece bu sorunu çözmüş oldu.
hesabın var mı? giriş yap