• binali yıldırım ve devlet bahçeli'nin üzerinde mutabakata vardığı konu.

    bilindiği üzere seçim barajının %10 olarak uygulanması anayasal bir yükümlülük değil. seçim kanunu'nun 33. maddesinde geçen bir hüküm. 1980 askeri darbesi sonrası getirilen bir icat.

    yani barajı düşürmek için referandum sürecinde yaşadığımız anayasa değişikliği tantanalarına gerek yok. basit bir kanun değişikliği yeterli. ancak bugüne dek "darbeci" chp ile "bölücü" hdp barajın düşürülmesini isterken; "ileri demokrat" ak parti ve mhp buna hep karşı oldular(!)

    bugün ise kadim demokrasi geleneğimizin, çok sesliliğin ve temsilde adaletin tecellisi için liderlerimiz masaya oturmuş ve seçim barajının %5 olmasına kanaat getirmişler. hiç şüphesiz devletlûlerimiz en doğrusunu bilir ve bizim için en hayırlısı neyse onu yaparlar.

    barajın düşürülmesine gerekçe olarak muhtemelen şunu diyeceklerdir: "artık demokrasimiz olgunlaştı. cumhurbaşkanlığı sistemiyle koalisyon ihtimali tarihe karıştığına göre darbenin bir ürünü olan seçim barajının demokrasimizin salahiyeti adına makul bir seviyeye indirilmesi hususunda mutabakata vardık."

    gerçek amaç ise tabi ki baraj altı kalacağı anlaşılan ve şu an oyları %5 - %10 arası tek parti olan mhp'yi baraj altı kalmaktan kurtarmak. %8'lik oy bile 600 kişilik parlamentoda en az 60 milletvekiline tekabül eder.

    haber
  • yetmez ama evet. %1 olması en güzeli olurdu.
    aslında maddeye yalnızca mhp için geçerlidir filan yazabilirler.

    barajı biraz daha aşağı çekerlerse belki ldp de meclise girebilir.
  • oyum boşa gitmesin diye mecburen şu an ki iğrenç siyasal yapılara boyun eğmek zorunda kalan birçok insan için harika bir temsiliyet doğurur. siyasete yeni açılımlar getirecek parti oluşumlarını sağlar fakat asıl amaç mhp'nin baraj altında kalmamasıdır.

    olsun, her şerden bir hayır çıkar.
  • yeni sistemde meclisin hiçbir değeri kalmadığı için istedikleri gibi düşürebilirler seçim barajını.

    desteklediğin parti ha meclise girmiş ha girmemiş. ne değişecek ki? süs niyetine bir meclis var. ülkenin yönetiminde televizyon kanallarındaki tartışma programları kadar etkili.

    yıllardır işlerine gelmedikleri için indirmedikleri barajı şimdi indirirler, bunu da bakın biz ne kadar demokratiğiz diye yedirirler. ciğeri beş para etmez adamlar da bunu savunur.
  • bakti mhp bi dahaki seçimde %10u gecemeyecek, biz en iyisi baraji assagi cekelim dedi sayin bahçeli stepnesi.
  • gerçekleşirse bir nebze olumlu birşey görmüş oluruz. aslında 5 te fazla %3 olsa daha iyi olur ama neyse.

    kime yaradığına bakılacak en son konudur bu seçim barajı. kime yararsa yarasın. muhalefet partilerine oy verecek olanlar için alternatif yaratmanın yanı sıra iktidar içinde şartlardan rahatsız olan için de yeni oluşumlar meydana getirmede cesaret sağlar.

    tabi baraj düşünce kimse ortalığın gül bahçesi olacağını düşünmesin. referandumun acı sonuçlarını senelerce yaşayacağız bundan kimse kaçamaz.
  • bahceli kendini kurtarmak icin bunu yapar ama zira elinde patlayacaktir.aksener bu durumda kesinlikle parti kurar rahatlikla %5 i gecer .mhp yide gecer bir sonraki secimde bahceli %5 in altinda kaldigindan mhp saadet gibi bir parti olur gel mhpnin basina gec diye aksenere cagrida bulunur bu kadar basit.
  • mhp'nin kurtulması ldp'nin meclise girmesine neden olacaksa tamam dediğim olay. mhp gitgide kendini bitirecek ve akp ile birleşecektir.liberalizmin asıl öncüsü ldp'nin önü açılsın chp'nin asıl kardeşleri olan sol uç görüşlü partiler tek tek sert muhalefet yapmaya başlasın asıl o zaman görün
  • yeni sistemde meclisin artık pek bir önemi kalmayacağından, ayrıca oylar sayılırken de indıra gandi yapılmaya devam edileceğinden herhangi bir demokratik temsil hakkı getirmeyecek uygulamadır.

    ayrıca muhalif olmak her şeye ağlamak değil, iktidarın aldatmacalarına karşı halkı uyandırmaya çalışmaktır. ama bunu pavalı köpekler, iktidar orospuları ve satılık göt kılları ağlamak olarak lanse etmeye çalışırlar. naparsın, yavşak işte.
  • her ne kadar yanlış bir amaç için yapılsa da doğru olan bir uygulamadır ve destekliyorum.

    neden yapıldığına gelince,

    cb kararnamelerini meclisin kanun çıkartması ile geçersiz kılınabilmesi gibi bir durum var.

    %5 seçim barajı koyduğunuzda kimse kanun yapmak için 300 vekil bulamaz, haliyle kanunu yapma yetkisi de tek adamın elinde kalır.

    bu kadar basit aslında.

    bir tek şeyi görmemiz gerek millet olarak, bizi kurtaracaksa o beğenilmeyen koalisyonlar kurtaracak.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap