13088 entry daha
  • ve le’d-dâllîn

    onurlu bir yaşam için demokratik protesto hakkı zarurettir. düşenin dostu olmazmış, israil ile ticareti kes doktrinine uydu diye reise randevu vermiyorsunuz ama gidişatınız aynı.

    üniversitelerde öğrenci ve öğretim üyelerine yapılan orantısız polis şiddeti israil protestolarının önüne geçti. israile bak, ortadoğudan ta amerikaları karıştırdı, milleti birbirine düşürdü.

    bu olaylardan sonra halkın tepkisi artacaktır, ekonomik krizin de etksisiyle biden yönetimi bitmiştir, bir daha da seçim kazanamaz. halka rağmen siyaset olmaz, israile köpeklik etmek için halka şiddet uygulayamazsınız. yaptığınız her şey yanlış sayın biden, amerikan vatandaşlarının vergileriyle o koltukta oturup, öğrenci ve öğretmenleri parti devleti haline getirdiğiniz polise dövdüremezsiniz.

    filistinli mazlumların hakkını savunacağız, katliama asla müsade etmeyeceğiz, gazze yalnız değildir.
  • ya bir şey sorucam bu ispanya'yı haritada gösteremeyen, thomas jefferson kim bilmeyen abd'lilerle muhatap olan insanlar nerede, nasıl çevrelerde yaşıyor bir kendini mi sorgulasa artık? ben evime gelen tamirci yaşlı adama memleketimi söylediğimde, ki istanbul falan değil küçücük selçuk ilçesi mesela, adam 98 yılında cruise gemisiyle geziye çıktığımda gelmiştim diyip efes'in, şirince'nin tarihinden konuşuyor benimle. tamirci diyorum bak, evdeki lambayı onarmaya, çimlerimizi biçmeye gelen adam bu; üniversite akademisyeni falan değil, yazılım mühendisi, doktor, tarih öğretmeni vs falan değil. beraber garsonluk yaptığım abd'li kız ispanya'yi haritada göstermeyi bırak, ispanyolcayi c1 diyebilecegimiz seviyede konuşuyordu; bunlar erasmus programına dahil falan değil haliyle ama sırf dil öğrenmek için gitmiş ispanya'da bir yaz yine amele işler yapmış sırf dili öğrenmek orada biraz yaşamak için; başka tanıştığım birisi benimle neden yaşamak için abd'yi seçtiğimle ilgili konuşurken aha burda söz konusu edilen thomas jefferson'dan girdi, bırak abd tarihini ; ingiltere tarihinden, rusya'dan çıktı , ortadoğu hakkındaki bilgisi pek çok türkten daha fazla ve objektifti. nezaket edip buluşmaya gelmeden önce türkiye kültürü hakkında bir şeyler okuma zahmeti göstermişti ki dünyadan bir haber falan da değildi, abd'yi pek çok ülke ile karşılaştirabilecek kadar gezmiş görmüş öğrenmiş. bebek kıyafetleri satan dükkanda çalışan 65 yaşındaki kadın ben türküm diyince, türkiye'de içme suyu ile, geri dönüşüm politikasıyla ilgili vs konu açıyor daha bir kaç tane örnek var veririm de sıkıldım uzatmaktan.. türkiye'de böyle örneklerle karşılaşma sıklığınız nasıl mesela merak ettim? ortalama bir amerikalı ve ortalama bir turk insanı karşılaştırırsaniz her açıdan çok üzücü bir sonuç çıkıyor… kabul etmek istemeseniz de bu ülke insan kalitesi olarakta çok daha iyi.

    özet olarak bu bahsettiğim tiplerin hiç birisi öyle yüksek lisans, doktoralı tipler değil, sıradan işlerde çalışan, hizmet sektöründe vs uğraşan kimi 20 sonları kimi 65 ama hala çalışan, survive etmeye çalışan ortalama amerikanlar . ben mi farklı abd'de yaşıyorum acaba, bazı insanlar dünyanın her yerinde bulunabilecek derece bayağı cahil tipleri seçmece yapıp, artık baydiran, “dünyayı abd'den ibaret sanan abd'liler”geyiğini devam ettirip ego tatmini mi yapıyor çözemedim.
  • farklı abd'de yaşamıyorsunuz. diğer birçok türk göçmenin farklı konularda yaptığı gibi, kendi deneyimlerinizden yola çıkarak 330 milyonu genelleme yanlışına düşüyorsunuz.
    8 aydır yaşadığınız bu ülkede, size türkiye'yi ve/veya abd tarihini/coğrafyasını bilenlerin denk gelmiş olması tüm amerikanların böyle olduğu ya da bunları bilmeyenlere denk gelenlerin yaşadığı yerlerin, çevrelerinin sorunlu olduğu anlamına gelmiyor.

    average joe'nun coğrafya, tarih, genel kültür, dünyada/başka ülkelerde olan biten konusunda çok zayıf olduğu artık neredeyse bir fact. absürd olan, kişisel deneyimlerden yola çıkarak bunun aksini kanıtlamaya çalışmak bence.

    9 yılda hem benzer/daha fazlası örneklerle hem de "türkiye nerdeydi yav?!" -yunanistan'ın yanında. "hmm yunanistan nerdeydi ki?!" gibi örneklerle karşılaştım.
    vatandaşlık testine hazırlanırken, doğma büyüme amerikalı (birçoğu san diegolu) +30 yaşındaki çoğu college mezunu arkadaşlarıma çıkması muhtemel soruları yöneltip cevaplar karşısında şok geçirdim. onlar da 'iyi ki vatandaşlığı doğuştan almışız, yoksa testte büyük patlarmışız' yorumunu yaptılar gülerek.

    genel kültür ve coğrafi bilgi yetersizliklerinin başlıca nedenleri:

    1. american exceptionalism:
    amerika'nın dünyanın geri kalanından daha üstün ve benzersiz olduğu inancı.
    2. hyper-patriotism/kültürel şovenizm:
    amerikalı olmayı bir ayrıcalık olarak görüp kendilerini dünyanın geri kalanından ayrı ve üstün tutma.
    3. kibir:
    dünyanın geri kalanından öğrenecek bir şeyi olmadığı ama dünyanın geri kalanının amerika'dan ve amerikalılardan öğrenecek çok şey olduğu inancı.
    4. kültürel, politik ve ekonomik hegemonya:
    hegemon ülkesinin, hegemonyasını kurduğu ülkeleri bilmeye ve anlamaya ihtiyacının olmaması ama hegemonyası altındaki ülkelerin, hegemonu bilmek ve anlamak zorunda olduğu inancı.
    5. izolasyon:
    etrafı okyanuslarla çevrili ve diğer büyük ülkelere göre daha az ülkeyi çevrelediği için diğer kültürlerle doğrudan iletişimin olmaması.
    6. göç(menler):
    abd'ye göç eden ve göç etmeye çalışan diğer ülke vatandaşlarından yola çıkarak benzersiz ve en iyi oldukları fikrini pekiştirme. dünyanın geri kalanının amerikan olmak, amerika'da yaşamak istediği fikrini benimseme. 'onlar bizi öğrenmek ve bizim için çalışmaya gelirken biz neden onları ve kültürlerini öğrenelim' düşüncesi.
    7. eğitim sistemi:
    okulların dünya tarihine çok az zaman ayırması. ayrılan zamanda da amerika tarihini, amerika'yı, halkını ve hükümetini doğrudan etkileyen ülkelerin (coğrafi konumlarının değil) öğretilmesi.
    8. neden:
    kişisel ilgi ve merak ya da onları birinci dereceden etkileyen bir durum yoksa dünyanın geri kalanını bilmek için de bir nedenlerinin olmaması.
    9. önem:
    dünyanın geri kalanı hakkındaki bilginin günlük hayatları için önemsiz olması ve günlük hayatlarının dünya meseleleri yerine çok daha basit şeyler üstüne kurulu olması.
    10. bireysellik:
    sadece kendileriyle ilgili oldukları, sadece kendi hayatlarına odaklandıkları bireysel yaşam tarzı.
    diğer insanlara olan ilgileri o insanların geldikleri ülke, geçmişleri, gelenekleri vs. değil, ne kadar "fun" oldukları.
    11. medya:
    amerika ile doğrudan ilgili olmadıkça dünyanın geri kalanında neler olduğu hakkında çok nadir yayınlar yapılması. yapılan bu yayınların da genellikle savaşlar ve diğer felaketler üzerine kurulu olması.
    12. dil:
    dünyada en çok konuşulan dilin ingilizce olması sebebiyle başka bir ülkenin dilini öğrenmeye ihtiyaç duymama, meraklı olmama. başka bir ülkeye gitse bile ingilizce ile iletişim kurabileceğini bilme rahatlığı.
    13. seyahat:
    kültürel çeşitliliğe sahip ülke/bölgelere seyahat kayda değer zaman+para+"macera" demek ve tatil anlayışlarının diğer ülkeleri/kültürleri değil, başka eyalet/şehirlerde yaşayan eş/dost görme üstüne kurulu olması.
    seyahata çıktıklarında en önemli şey konfor olduğu için kültürel deneyimler ve yöre insanı ile iletişim yerine, onlara bu konforu sunacak ve şımartacak dev otellerde kalmaları.
    14. 'we are big and here, you are small and somewhere else':
    büyüklüğü ve konumu nedeniyle başka ülkelerde olup bitenler hakkında düşünmesine ve endişelenmesine gerek olmaması.
    dünyada çok az sayıda ülkenin onu, olumlu/olumsuz etkileyebileceğini düşünmesi.
    15. kendi kendine yeterlilik:
    dünyanın geri kalanı olmadan da ekonomik olarak hayatta kalabileceğine olan inanç.
    16. başarı ve para hırsı:
    başarının ve paranın genel kültür sahibi olmaktan daha önemli olduğu inancı. yeni şeyler keşfetmek veya zihni genişleten kültürel deneyimler peşinde koşmak yerine bunların peşinden koşmaları.
  • (bkz: #153904851)
  • başlıkta amerikalılar zaten sürekli düzenli olarak cahil ve aptal olarak ilan ediliyor, şimdi de hem aptal ve cahil hem de kibirli, bencil ve benmerkezci ilan edilmişler. hayır elin korelisi japonu amerikalıyı aptal ilan etse anlarım da ortalama iq'su 86 olan, pisa skorlarında ve uluslararası testlerde hep son sıralarda yer alan bir ülkenin vatandaşları bunu yapınca bana asıl kibirli ve benmerkezci olan sizsiniz gibi geliyor.

    öğrencilerin yetenek ve genel kültürünü ölçen standardize pisa skorlarında abd genel toplamda, matematikte, bilimde ve okuduğunu anlama konularında avrupa ortalamasıyla ve almanya ve ingiltere gibi avrupa ülkeleriyle aynı seviyede ama kore ve japonya gibi asya ülkelerinin 1-2 tık altında yer alıyor. burada sabah akşam amerikalılar aptal diyen türkiye listede oecd ülkeleri arasında en alt sıralarda yer alıyor.

    pisa skorlarında abd içinde ırksal farklılıklar da epeyce fazla. mesela abd'de yaşayan asyalı ve amerikalı beyaz öğrenciler pisa skorlarında dünya'da ilk 5'e girerken hispaniklerle zenciler oldukça alt sıralarda yer alıyor. bu da işin sosyoekonomik yönünü gösteriyor. abd'deki tüm ırkların ortalamasını alınca danimarka ile isveç arasında bir yere düşüyor. ülkemizdeki ortalama skorlar abd'deki en düşük 2. grup olan hispaniklerin bile bir tık altında yer alıyor ama ortamlarda amerikalılar aptal ve cahil dersin, hatta üstüne kibirli ve bencil dersin kim bilecek.

    mevzu cehaletse cahil insan her yerde var. youtube'da insanları rastgele çevirip sokak röportajı yapan kanallar var. geçenlerde türkiye'de sokaklarda yapılmış birkaç röportaj izledim aklım durdu. mesela insanlara "atatürk'ün soyadı neydi" deyince birçoğu bilemiyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=pd7p61vaimk

    türkiye'de türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı kimdir sorusunu çok az kişi doğru yanıtlıyor

    https://www.youtube.com/watch?v=-0mdjipye5a

    ilkokul 2 seviyesindeki matematik sorusunda zorlanan halk

    https://www.youtube.com/watch?v=hytxni7u53y

    cumhurbaşkanı erdoğan'ın soyadı nedir sorusuna cevap veremeyen halk

    https://www.youtube.com/watch?v=rhjdrxi7joq

    "mısır piramitleri türkiye'den kaçırılmış diyorlar ne diyosunuz"

    https://www.youtube.com/watch?v=t8fuh8g0agi

    ayrıca avrupalılar da sizin sandığınız kadar kültürlü değiller. reddit'te avrupalıların en çok takıldığı subredditlerden biri r/europe kanalıdır ve burada insanların türkiye hakkındaki düşüncelerini görseniz başkaları adına utanırsınız. ne zaman türkiye muhabbeti geçse türkiye'nin şeriatla yönetilen bir ülke olduğunu, kadınların evden çıkmasının yasak olduğunu, türkiye'nin kürdistan'ı işgal edip kürtlere soykırım yaptığını, güneydoğudaki şehirlerin aynı gazze gibi türk ordusu tarafından her gün yakılıp yıkıldığını, türkiye'de denize girmek yasak olduğu için türklerin yunan adalarına denize girmek için gittiğini, türkiye'de internet olmadığını, kadınların araba kullanmasının yasak olduğunu, türk halkının %90 rte'yi desteklediğini söyleyen yorumlar hep üstlere çıkıyor.

    hadi amerikalıların sizce cahil olmasına örnek olarak yok izolasyondur yok kibirdir kendinizce bir sürü bahane uydurmuşsunuz, avrupalılar neden cahil? hatta siz niye cahilsiniz? sizin bahaneniz ne?

    bu arada yurtdışı görmüş amerikalıların oranını yurtdışı görmüş avrupalılardan daha fazlaymış.

    istatistiksel olarak amerikalıların %71'i, avrupalıların da %63'ü en az 1 kere kendi ülkesinin dışına çıkmış. buna avrupalıların avrupa birliği içinde yaptığı dolaşımlar da dahil yani bir belçikalının kıçının dibindeki hollanda'yı ziyaret etmesi de dahil.

    avrupalıların %37'si kendi ülkesinden hiç çıkmamış

    abd'de bu oran %29
  • benim amerikan arkadaşım kadıköy’e geçtiğinde, asya kıtasında olduğu için çekik gözlüleri aramıştı. (genetik haritasına göre benden anadolulu olmasına rağmen).
    hoş “türkler asyalıysa gözleri neden çekik değil” diyen türklerin de pek farkı yok.

    ama bir de tarihçi amerikalı arkadaşım var, mahallemdeki taşın tarihini benden iyi biliyor.

    genellemelerinize veri olsun.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap