• tarihi i.ö 5. yy'a dayanan antik yerlesim.antalya il sinirlari icindedir.aspendos'lu mimar xenon tarafindan i.s 2. yy'da yapilan tiyatrosuyla ünlüdür.tiyatronun öyküsü ise söyledir:
    aspendoslu mimar xenon,sehrin yoneticisinin kizina asik olur ve evlenmek icin izin ister.ancak yönetici "kizimla evlenmek istiyorsan bu sehir icin faydali olacak bir eser yap" der.xenon aspendos tiyatrosunu insaa ettirir.yönetici tiyatroyu gezmek icin auditorium 'un en yüksek noktasina cikar ve hayranlikla seyre dalar.o sirada yoneticinin tiyatroda oldugundan habersiz xenon gelir ve sahne binasinin hemen önüne diz coker ve tanrilara"ne olur kiziyla evlenen ben olayim" diye dua etmeye baslar.xenon'un fisiltilarini tiyatronun en yüksek noktasindan rahatlikla duyabilen yönetici "kizim senindir" diye bagirir.onlar erer muradina biz gezdirelim boklu turistleri...
  • antalya'nin dogusunda, belkis koyunde, anfitiyatrosuyla meshur antik yerlesim. son bir kac yildir aspendos'ta yapilan bale, opera, tiyatro, konser gibi etkinliklerin burayi bozacagi iddia ediliyor.
  • giris ucretinin ogrenci farki gozetmeksizin 15 tl, otopark ucretinin 5 tl oldugu yer. avrupanin bircok onemli tarihi mekan ve muzelerini gezmis biri olarak kufurler ve tukurukler icerisinde "ne sunuyorsunuz lan" dedigim yer. antalya gezimizin ikinci duragi ve ikinci kazik. tamamen terbiyesizlik ve ucuz idarenin pahali dayatmasi. yaziklar olsun, kapisindan dondum, o parayi vermedim. bu bir kultur mirasidir ve elbette turizm kalkinmasi ve bakanligin yaptigi restorasyon calismalari icin bu paralar gereklidir ama bre hey insafsiz 15 tl nedir?
  • bugün üçüncü defa gittiğim antik kent

    antalya'da gitmediğim antik kent kalmadı diyebilirim. hatta antalya kesmedi, ısparta'daki çoğu antik kente bile gittim. fakat aspendos tiyatrosu benim için her zaman farklı olmuştur. şöyle ki, bi kere o mekan akustiği ve reverberasyon olayının 1800 yıl önce düşünüldüğü ve uygulandığı göz önüne alınırsa bu antik tiyatro anadolu'daki sayılı antik tiyatrolardan birisidir. antik kenti dağınık ve bir o kadar bakımsızdır. zaten çoğu misafir ve turist lütfedip antik kente uğramaz. patikası ve dik yolunun da bunda etkisi var.

    gidecekler için tavsiyeler:

    - gitmeden önce müze kart edinin. gişede çoğu zaman bağlantı yok deyip savuşturuyorlar.
    - otopark ücreti 5- 7,5 lira arası değişiyor. bazen de ücretsiz. otopark görevlisinin keyfine kalmış. ( otopark ücreti vermem ben diyenler otoparkın yanındaki boş araziye park edebilir. ha otopark ha orası otoparkta da aracınız güvende değil. hem aracınız ağaçların gölgesi altında kalır. yazın hayat kurtarır.
    - yiyecek olarak pek bir alternatif yok. antik kente gelmeden börek ve gözleme satan yerler var. antik kent otoparkından sola giden yola 2 km kadar devam ettiğinizde ise alabalık restoranları var. ha bir de piknik alanı var o yolun sonunda. fakat çok küçük. yine de aklınızda bulunsun.
    - serik'ten aspendos'a giden yolun sağ tarafında köprüpazar köprüsü var. bölge hakkı aspendos köprüsü diyor. 700 yıllık bir köprüdür. köprüçay üzerine yapılmıştır. tabii son yapılan restorasyonlar ile birlikte antik bir köprü olmanın çok uzağında olsa da bir 10 dakika ayırmakta fayda var.
    - gerek antik tiyatro içerisinde, gerek antik kent içerisinde sürekli tırmanıp, inileceği için sneaker tarzı bir ayakkabı giymekte fayda var.
    - aspendos'a kadar gelmişken belkıs köyüne gitmemek olmaz. köyün portakal bahçeleri çok güzeldir. köylüler köy meydanında portakal satarlar. portakalı kalitelidir. satan birini bulamazsanız bahçelerden birine dalın. çekinmeyin. insani bir biçimde alırsanız gören olsa bile ses etmez, öyle güzeldir o köyler.
  • aspendos sirf tiyatrodan ibaret bir yer degil esasinda; cevrede su kemeri, stadyum vs. yapilar da mevcut ama tiyatronun heybetinden cok laflari gecmiyor.. sehrin tarihi iyice eskilere gitmekte ama yapilarin cogu romalilar zamaninda milattan sonra yapilmis..
    (bkz: aspendos antik tiyatrosu)
  • yunan efsanesine gore, sehir truva savasi ndan sonra pamphylia ya gelen kahraman mopsos liderligindeki argive kolonicileri tarafindan kurulmustur. aspendos bolgede kendi adina madeni para bastiran ilk sehirlerden biridir. tarihi m.o. besinci ve dorduncu yuzyila uzanan bu gumus sikkelerde sehrin adi yerel yazi ile estwediiys olarak gecer. 1947 de yapilan adana yakinindaki karatepe kazilarında bulunan m.s. sekizinci yuzyilin sonlarina ait hem hitit hiyeroglifi hem de finike alfabesi ile kazilmis olan iki dildeki yazit danunum krali asitawada nin kendi isminden turetilmis azitawadda adinda bir sehir kurdugunu ve kendisinin muksas ya da mopsus hanedani uyesi oldugunu belirtir. estwediiys ve azitawaddi isimleri arasindaki bu sasirtici benzerlik aspendos sehrinin asitawada nin kurdugu sehir olabilecegine işaret eder.
  • aspendos kelimesi "hediye etmeyi sevmeyen" anlamına gelmekte olduğu ileri sürülmektedir. burada da diğer kentlerde de olduğu gibi, bağcılık ve bu nedenle şarapçılık başta geliyordu. ancak aspendoslular tanrıya hiç şarap sunmazlardı. buna neden olarak şu fikri ileri sürüyorlardı: "eğer şarap yalnız tanrılara ait olsaydı, kuşlar üzümleri yemeye cesaret edemezlerdi" aspendos’ta tanrılara şarap adamayışlarını böyle izah etmeye çalışmış aspendoslular.
  • berlin'de döner sattığını iddia eden, ama döner yerine marullu, soğanlı, yeşillikli, hardallı bir bulamaçla 2 gıdım et vererek insanları kandıran mekan. ayıptır.
  • 23.05.2008 tarihinde harika bir işletmeciliğe konu olduğunu gördüğüm tarihi eser. belkıs'tan itibaren birbuçuk şeritli yol gözlemecilerle kaplanmış ve arabanızı önüne koyamıyorsunuz. arabanızı koyabileceğiniz tek yer otopark ve 5 ytl. giriş ise 10 ytl kişibaşı. yani aspendos'a arabayla gelecekseniz seve seve otoparka koyacaksınız ve iki kişi 25 ytl'yi gözden çıkaracaksınız. paranın önemle olmadığını işletme anlayışı çerçevesinde insanların kek yerine konmasını eleştirdiğimi bilmem söylememe gerek var mı.
  • iddia edilme olayı bitti. aspendos çatlamış bu konserlerden dolayı. artık izin verilmiyomuş. hatta bi konser iptal olmuştu sanırım. domingo nunki.
hesabın var mı? giriş yap