• aslında avogadro sabiti denmeli buna. avogadro sayısı da nedir? avogadronun uğurlu sayısı mı?
  • 1 mol atom'da bulunan atom sayisi.. 6,02 x 10^23'e e$ittir..
  • herhangi bir taneciğin 6.02*10^23 tanesine bir mol tanecik denir. bu sayıya ise avagadro sayısı denir. yukarıdaki arkadaşın dediği gibi bir oran değil, kabul edilmiş bir sabittir.

    hesaplanması ise genelde taneciklerin (bkz: brown hareketi)'nin gözlenmesi ile yapılır. bu hesaba yönelik örnek bir deney ise aşağıdaki gibidir:

    deneyimizde kullanacağımız yöntem damla methodudur. deneyde gliserin, çözücü (alkol, benzin..vs.), su küveti, pudra, 25 cm^3 lük iki pipet, ayrıca küçük bir pipet kullanacağız.

    küvetimizi su ile dolduruyoruz. küvetimizin üzerini ince bir tabaka pudrayla kaplayacak şekilde serpiyoruz.
    şimdi de gliserin ve çözücüden oluşan bir karışım hazırlıyacağız. bu karışımdan aldığımız bir damla örneği su yüzeyine yakın bir mesafeden damlatıyoruz.

    damlanın oluşturduğu dairesel şeklin çapı ölçülür ve avagadro sayısı bulunabilir. bu basit deneyin kuramsal kısmını inceleyelim ve bize nasıl olupta avagadro sayısını verdiğini görelim.

    bir damla karışımımızı sıvı yüzeyine damlattığımızda oluşturduğu yarıçap r olsun. ilk anda genişce bir daire oluşturan karışımdaki alkol (çözücü) bir kaç saniye içinde buharlaşarak uçtuğu için geriye sadece gliserin moleküllerinin kaldığını kabul ediyoruz. yayılan gliserin tabakasının 1 molekül kalınlığında (x) olduğunu farz ediyoruz. o halde bu tabakanın hacmi v=pi*r^2*x olur.

    şimdide hazırladığımız bir damla karışımdaki gliserin hacmini hacmini bulalım. ilk önce 1 damla gliserin ve 1 damla alkolün hacmini bulalım.
    bunun için 1 cm ^3 deki damla sayısını sayalım.
    gliserin için bulduğumuz sayı “a” olsun.
    alkol içinde “b” . o halde 1 damla gliserin hacmi v1=1/a cm^3 ve alkol hacmide v2= 1/b cm^3 olur. şimdide deney için gerekli olan v3=10 cm^3 alkolü bir kap içine koyalım. 1 damlada gliserini içine damlatalım.karışımımız hazır durumdadır. böyle bir karışımdan alınan 1 damladaki gliserin hacmi. v= (v1*v2) / v3 olur. ( yani v3=10 cm^3 alkol (yaklaşık olarak karışım hacmi) hacminde v1 kadar gliserin varsa v2 hacminde ne kadar olur?) v=(1/(a*b*v3) ) = pi*r^2*x

    buradan 1 molekül kalınlığı x bulunur. varsaydığımız modele göre bir molekülün şekli küp olarak alınırsa (kürede seçilebilir ancak her ikiside çok doğru değildir. molekül şekil olarak dikdörtgen prizmasına daha yakındır. ancak dikdortgen prizması seçilirse y ve z değerleride bilinmelidir.)

    bir molekül hacmi x^3 ve kütleside m=q*x^3 olur (q gliserinin yoğunluğu)

    avagadro sayısı na=m/m (gliserinin molar ağırlığı m) kolayca bulunuz.

    bazı gerekli sabitler:
    gliserinin molar kütlesi m=82
    gliserinin yoğunluğu q=1.26 gr/cm^3

    not: deneyi olduğu gibi şu kaynaktan aldım. değişiklik yapmadan buraya ekledim. yazım, noktalama ve diğer hatalar için affınıza sığınıyorum.
  • ortaöğretim yıllarında kimya dersinden çakan bir arkadaşın, kimya bilimine karşı içinde biriken nefreti müstehçen bir tekerlemeye dönüştürerek konu mankeni yaptığı bilim adamı. onaylamıyorum elbette.

    "avogadro'nun malafatı olmuş sulukule kafam girsin atomik moleküle"
  • tam adı "lorenzo romano amedeo carlo avogadro di queregna e di ceretto" olan kimyacının bulduğu sabit.
  • böyle bir sayıyı keşfetmek için, ciddi anlamda uyuşturucu madde etkisi altında olmak lazım ya. ciddi diyorum.
  • ne kadar büyük bir sayı olduğunu tezahür edebilmek için şöyle düşünebilirsiniz:
    bir kaşık sudaki her bir su molekülünü kainattaki bir yıldızla birebir eşlersek elimizde fazladan su molekülleri kalır. bir on kainat dolusu yıldıza da yetecek kadar hem de.
  • halende bir grama tekabül eden hidrojen atomu sayısıdır. zira o zaten 1 mol demektir.
  • altıvirgülsıfırikiçarpıonüzeriyirmiüç
  • yıllar geçse de havsalamdan çıkmayan ders terimi. bu avogadro sayısını kimya dersinde öğrenmiştim. o an aklım okul dışında, bedenim sınıf içinde bulunduğundan olsa gerek, avogadro sayısını, uzak diyarlarda bulunan takım adaların sayısı zannetmiştim. ders sonuna değin kimya ile coğrafik takım adaların ne alakası olabilir diye, ziyan bir akıl yürütme içine girmiştim.

    bugün bile biri avogadro sayısı dediğinde o koca sayı ya da mol falan aklıma gelmez benim. denizi masmavi, kumları tane tane, tropikal iklimin hüküm sürdüğü, küçük küçük takım adalardan oluşan bir yer gelir aklıma. maldive adaları'nın yandaş yemişi misali. zaten bu avogadro sayısını çözsem, sınavda da direkman 6 almasam şimdiye ya matematik ya uzay mühendisiydim.
hesabın var mı? giriş yap