hesabın var mı? giriş yap

  • yanlış bilgidir.

    messi arda turan'ı düğüne davet etmiştir ancak arda adam olduğu için düğünü bırakmıştır.

  • ingilizcede irresistible force paradox veya unstoppable force vs immovable object olarak geçen, türkçesiyle "durdurulamayan güç ve hareket ettirilemeyen nesne" olarak tanımlanabilecek bir fizik sorusu. teoride çok fazla tartışılsa da pratikte mümkün olmayan bir olaydır.

    elimizdekilere bakacak olursak ;

    1 - durdurulamayan güç
    2 - hareket ettirilemeyen nesne

    durdurulamayan güç için yapılacak tanım ; boyutu, durumu ve kütlesi ne olursa olsun karşılaştığı nesneyi hareket ettirecek olan kuvvettir. karşısına gelecek olan her şeyi hareket ettiren bir kuvvetin var olması için sonsuz bir enerjiye sahip olması gerekecektir.

    hareket ettirilemeyen nesne için düşünecek olursak, ne kadar büyük bir kuvvet uygulanırsa uygulansın bir milim bile kıpırdamayacaktır. bu nesnenin hareketsiz olması için sonsuz bir kütleye ihtiyacı olacaktır, aksi durumda sonsuz eylemsizliğe sahip olamayacaktır.

    bu iki nesnenin birbiriyle çarpması durumunda ne olacaktır ?

    teoride çok tartışılan bir konu ancak pratikte böyle bir şey mümkün değildir.

    bir gücün durdurulamaz olması için sonsuz enerjiye sahip olması gerekir. bir nesnenin ise hareketsiz olması için sonsuz kütleye sahip olması gerekir. albert einstein'in bizlere sağlamış olduğu e=mc^2 formülüne göre enerji ve kütle aynı şeydir, birbiriyle yer değiştirebilir. burada kütleyi yoğunlaştırılmış enerji olarak düşünürsek, hareket ettirilemeyen nesnenin bütün kütlesi enerjiye dönüştürülebilir.

    durdurulamayan bir gücün var olması için evrendeki bütün enerjiye sahip olması gerekir, buna evrenin ve durdurulamayan nesnenin kütlesi de dahil. böylece durdurulamayan güç var olduğu sürece hareket ettirilemeyen nesne var olamayacaktır. hareket ettirilemeyen nesnenin var olması içinse evrendeki bütün kütleye sahip olması gerekir, buna durdurulamayan gücün enerjisi de dahil. böylece ise hareket ettirilemeyen nesne var olduğu sürece durdurulamayan güç var olamayacaktır.

    kısaca, hareket ettirilemeyen nesnenin veya durdurulamayan gücün var olması için ikisinin de evrendeki bütün kütleye ve enerjiye ihtiyacı vardır. bu sebeple ikisi birden aynı anda var olamaz.

  • her 6 aylık dönemde bir kez yaşanan ama yandaş basının "memura %8 zam" şeklinde algı yaptığı olay. gelin bilal'e anlatır gibi anlatayım.

    memura 2020 ve 2021 yılında yapılacak olan zamlar, 2019 yılında kararlaştırılmıştı ve yetkili sendika 2020'de %4 + %4 için, 2021'de %3 + %3 zam için anlaşmışlardı. ne kadar komik zamlar değil mi? yine de buna rezalet bir kararla imza atıp onayladılar. anlaşma gereği eğer bu zamlar enflasyondan düşük olursa, zam enflasyona eşitlenecekti. (bunun kaçınılmaz olduğunu herkes biliyordu)

    şimdi 2021 ocak ayında bu anlaşma gereği %3 zam yapıldı 1 ocak - 30 haziran arası için. fakat ocak-haziran arası enflasyonu bugün %8,4 olarak açıklandı ve memurlar 6 ay boyunca sadece ocakta aldıkları %3'lük zamla idare etmek zorunda kaldılar. temmuzda yapılacak olan memura %8 zam, işte ocak-haziran arasında alınması gereken ama alınamayan ve enflasyona fazlasıyla yenik düşen maaşın enflasyona eşitlenmeye çalışılmasıdır. zam değildir, maaşı enflasyona eşitlemek yani maaşı 0 lira arttırmaktır.

    fakat olay şurada bozuluyor. enflasyon gerçek açıklanmıyor. eğer gerçek enflasyon 6 aylık %8 olsaydı, memurun alacağı %8'lik maaş artışı gerçek hayatta 0 liraya denk gelmiş olacaktı. ama gerçek enflasyon 6 aylık %20 civarında olduğu için memur maaşı azalmış oluyor, bunu da hiç kimse anlamıyor.

    özet: eğer 6 aylık gerçek enflasyon %8 ise, maaşa yapılan %8 arttırma sadece maaşınızı geçen seneyle aynı yapar, hiçbir şey arttırmaz. alım gücü aynı kalır. fakat gerçek enflasyon 6 aylık %20 civarında olduğu için aradaki büyük fark alım gücünü ciddi ölçüde her 6 ayda bir düşürüyor.

    ekleme: vergi dilimi olayını yazan çok olmuş, evet maaşlar haziran-temmuz gibi bir üst vergi dilimine giriyor ve zaten çok az olan ve zammış gibi görünen gelir artışı, vergi kesintisiyle yok oluyor. eksiye iki kat batmış oluyoruz. kasım-aralık gibi %27'lik dilime girince zaten gelirden çok vergi gideri oluşuyor neredeyse. :)

  • nba tarihinde efsaneler arasına giren maçlardandır. belki saçma bir şey ama, bir durum veya olay için umutsuzluğa düştüğüm zaman t-mac'in son 35 saniyede attığı 13 sayıyı izlerim. insanı gaza getiren hareketlerden birisidir.