• merzifon'da küçükbaş hayvanları karşılayan sözcük. ege'de ise büyükbaş hayvanları karşılıyor. bugün öğrendiğime göre, dersim'de büyükbaş küçükbaş ayrımı yapmadan hepsini karşılıyormuş.

    (bkz: orta anadolu dili ve edebiyatı)
  • koyun ve keciye verilen ortak ad..
  • eski türkçede "tavar" sadece "servet" demekmiş. göçebe türklerin esas serveti hayvanlarından ibaret olduğundan hayvanlara "tavar" demişler. davar sözcüğü buradan gelmiş. * *

    çukurova'da "davar" deyince yalnızca keçi anlaşılır.
  • her şeye burnunu sokan, insanların zevklerine, özel hayatına, tercihlerine karışma hakkı olduğuna inanan, saygısız, seviyesiz, gereksiz yaratık.
  • bir davar hikayesi:

    altı üstü mağaranın duvarında sebze yıkamış bizimki. yalaya yalaya bitiremedi. gıpta ettim fakat yetişemedim çizdiği vitamine. öylece yamuldum karşısında . bizimki serbest meslek sahibi.. lakin ele güne karşı. yapayalnız. derdini bir ben anlayabiliyorum. uyuduğu zaman. açılıyor kafası. ondan olsa gerek...

    meslek dediysem; aralarında ilinti olmayan şeyleri bir poşete doldurup tepeye çıkaracak altı üstü. gece yatmaz sabah kalkmaz olunca bu iş de bana düştü. bunu söyleyen sen misin... sabahın köründe mağara girişinde uyku mahmuru yüzlerce koyunu görünce şaşırmadım dersem yalan olur. üçbeş dakka baktık birbirimize, anlamaya çalıştık. perdeyi elimden aldı koyunbaşı koyun başına. mağara camına hohladı. toynağıyla bir şeyler yazdı camın buğusuna: bizi ye!

    kahvaltıda et yemiyoruz biz. davar dediğin zamanında gelse olmaz sanki. kim yiyecek bu zırvayı şimdi güneş daha çimdiklememişken gözümüzü? kim?

    kiziroğlu mustafa bey elbette. bunu bilmeyecek ne var...
  • şâir, davarı bile hüsn-i zân ile yâd eder;

    akşam çoban sadâları artar, güneş söner,
    gür çıngıraklarıyla davar yayladan döner.

    yahyâ kemal
  • (bkz: davaro)
  • çukurova bölgesinde yetişkin erkek keçi için kullanılan kelime. benim de kullanmayı en çok sevdiğim hitap şekli.

    - davarlar eğitilemez hayvanlardır ve bu konuda inatçılardır.
    - çevreyi ve ilerisini düşünmeden hareket ederler. örneğin ormanda ağaç fidanlarını ve ağaçların en körpe kısımlarını yerler.
    - tersleşince bağırmaya ve şiddet uygulamaya başlarlar.
    - karşılayamayacak bir güç gördüklerinde çok hızlı bir şekilde kaçarlar.
    - organize olmayı beceremezler, kendi sosyal ortamlarında bile sürekli başkaları ile sürtüşürler.

    etrafınızda ne kadar çok davar olduğunu fark ettiniz mi?
  • deadly 60de ilk 10'da.bana göre.

    bir davardan tehlikeli kaç canlı olabilir ki?
  • antalya yöresinde de davar deyince keçi anlaşılır. deke deyince keçinin erkeği, aynı zamanda erkeç de denir. kısır deyince de keçinin dişisi anlaşılır. henüz tam gelişmemiş davara da oğlak denir ki oğlakta cinsiyet ayrımı güdülmez. ve evet yörük oğlu yörüğüm, tarlalarda toprak üstünde kundaksız, güneşin bağrında çok uyutulmuşum bebekken. yörük olmak güzeldir.
hesabın var mı? giriş yap