40 entry daha
  • erginlenme töreni bireyin 10-13 yaşları arasındayken evinden ve ailesinden ayrılması ile başlar. masalın grimm tarafından kaleme alınan biçiminde, anne kırmızı başlıklı kızı, yabancılarla konuşmaması için uyarmaz. oysa perrault tarafından yazılan biçiminde bu uyarı bir ders olarak yer alır. kırmızı başlıklı kız, kurtla karşılaştığında şaşırmaz ya da korkmaz zira erginlenme töreninin başladığını biliyordur; her sınava boyun eğecektir. erginlenme törenini yönetenlerin, çeşitli maskeler, kürkler, tüyler ve takma pençeler kullanarak hayvan kılıklarına girmeleri çok sık rastlanan bir durumdur. hayvanların bir aşkınlık-yücelik simgesi olarak kullanılmaları neredeyse evrenseldir. erginlenme törenini yönetenler de, hayvan biçimindeki tanrısal güçlerdir. bu ritüel, büyük olasılıkla arkaik bir avcı kültürüne aittir. masaldaki en önemli özellik, bir kahraman olarak avcının kızı gerçekten kurtaran kişi olmasıdır.

    ormandaki kulübe, erginlenme töreninin zaman dışı kutsal mekanıdır. “bir varmış, bir yokmuş” sözleri, zaman dışı bir mekana gidileceğini açıklayan ilk uyarıdır. bir diğer anahtar da, bu kutsal yere yine kutsal simgelerden olan şarap ve tatlı ekmek (pasta) bırakılması oluşturur (grimm masalları kutsal hıristiyan simgeleri ile doludur). nine, bir çok köken mitinde karşılaşılan ana tanrıça ya da toprak ana’yı simgeler; hem besleyen, hem de yutup yok edendir. kurt aslında nineyi, yani ana tanrıçayı yutmaz, sadece ana tanrıçanın yok edici, yutucu niteliğini simgeler.

    diğer bir erginlenme motifi, simgesel ölümdür. genellikle erginlenme kulübesi bir yılan ya da canavar biçiminde varsayılır ve erginlenme adaylarını yuttuğu düşünülür. karına ya da rahme geri dönüş sayesinde, kişilik yitirilir. kurdun midesine giren kırmızı başlıklı kız, simgesel olarak ölmüştür.

    aslında kız, ninesinin yerini alan kurdu anında tanımalıydı. oysa, yalnızca bu “yeni” ninenin olağandan büyük kimi organlarının ayrımına varır sadece. simgesel olarak, kırmızı başlıklı kız bu erginlenmeci figürün tanrısal niteliklerini algılamaktadır.

    kız, yeniden doğduğunda, ninenin kötü yönünden hemen kurtulması gerektiğini düşünür. yeni yetişkin statüsüne uygun olarak, ilk cesur ve kesin kararını verir. kurdun karnını büyük taşlarla doldurur. bir kez daha taşlar, yaşam veren bir işlev üstlenirler. kız, yaşamsızlığın (taşların), kendi yaşamını kötülükten kurtarmak için kullanılacağını keşfeder. burada erginlenmenin iki temel niteliğini, boyun eğme/özveri ile cesur eylemi, açıkça görebilmekteyiz. kırmızı başlıklı kız, simgesel ölüme boyun eğmiştir ve doğanın karanlık yüzünü görmüştür; bu boyun eğiş ile öğrendiklerini, yaşamını tehdit eden tehlikeden kurtulmak için kullanmayı da becermelidir.

    anne kızını, “yoldan uzaklaşma ve şarap şişesini sakın kırma” diye öğütlemiştir. doğal olarak, cinsel bir açıdan değerlendirilince annenin, kızının namuslu bir yolda kalması için çabaladığını ve bekaretini korumasını öğütlediğini düşünebiliriz. oysa farklı bir düzeyde aynı uyarının, “bilgilerini arttır, yeni şeyler öğren, ama yitip gitme” anlamına gelebileceğini de değerlendirmeliyiz. anne kızının, bir ergenlik törenine katılacağını ve bu törenin kıza, topluluk kültürünün içsel anlamlarını sağlayacağını bilmektedir. kırmızı başlıklı kız, izlemesi gereken ve önceden belirlenmiş bir kültürel yola çıktığını anlamaktadır. kız, masumiyetini yitirmekte, ancak bir kez daha kurtla karşılaşırsa ne yapması gerektiğini öğrenmektedir.

    erginlenme ritüellerinin belirli bir cinsel eğitimi de içerdikleri düşünülürse, “yoldan sapmama” ve “şişeyi kırmama” uyarıları, cinselliğin tehlikelerine ve namusun yitirilmesine işaret etmektedirler. masalın sonunda cinsel değerlendirmeler daha belirginlik kazanır. bu bölümde kadınların doğurganlık yetenekleri işlenir. bu yetenek sayesinde kadınlar erkeklerden üstündürler. karnındaki taşlarla, olanaksız hamileliği simgeleyen kurt gülünç duruma düşmektedir. kız, kurdun karnına taşları doldurmuştur; bir yoruma göre burada taşlar kısırlığı simgelemektedir. uyanan kurt bir kez sıçrayıp yere düşmüş ve hemen ölmüştür. böylece işlediği suça uygun bir cezayı çekmiş, kısırlığın simgesi taşlar tarafından öldürülmüştür.

    kaynak: http://www.hermetics.org/kirmizi-bas.html
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap