• seçimden tam doksan gün önce kampanyaya başlayıp, sıfırdan tam yüzde %7,5 oy oranına ulaşmak gibi inanılmaz bir başarıya imza atmış siyasi parti. türkiye cumhuriyeti halkının medya ve paranın gücüyle nasıl kolayca manipüle edilebileceğine mükemmel bir örnek.

    yeterince paranız varsa, herkesi herşeye inandırabilirsiniz. cem uzan bu yüzden ciddi takdir edilecek bir adam.
  • bugün akp'nin alternatifsiz iktidar olmasının yegane sebebi olan parti. genç parti 2002 genel seçimlerinde %7.24 oy almıştı. bu oyları merkez partilerden ve özellikle dyp, mhp, anap, dsp gibi partilerin seçmenlerinden aldığını da ekleyelim.

    neticede dyp %9.54, mhp 8.35 oy alarak %10 luk seçim barajının altında kaldı. eğer genç parti seçimlere girmeseydi dyp ve mhp rahatlıkla barajı geçecekti. bu durumda akp 363 milletvekili yerine 250 milletvekili bile çıkaramayacaktı. böylece tansu çiller dyp'nin başından ayrılmayacak ve merkez sağ da akp'de birleşmeyecekti.

    hülasa, akp de tek başına iktidar olamayacak ve koalisyon arayışlarına girecekti. muhtemelen bir akp-dyp koalisyonu görecektik.
  • yolsuzlukla itham edilen parti. adamlar motorola'yı dolandırarak emperyalizm'e karşı son yılların en büyük zaferini kazansın ve siz bu adamları yolsuzlukla suçlayın. size müstehak bu ülkenin hali!
  • keşke baraj olmayaydı da meclise gireydi. acaba girseydi bugün türkiye nasıl olurdu? bu soru hep içimden geçmiştir.
  • tam 6 gündür aralıksız ağlıyorum. nedeni ise çok güvendiğim ve yürekten inandığım, türk siyasi hayatına yepyeni bir boyut kazandırmasını umduğum partim genç parti ve liderim cem uzan'ın 3 kasım'da barajı geçememiş olması!

    ilk bakışta "%7,5" de fena değil diyor insan, hafifletmeye çalışıyor acısını... ama olmuyor işte, olmuyor! çok sevdiğin ülkenin başına gelebilecek en güzel şey olan genç parti'nin toplum tarafından anlaşılamamasını kaldıramıyor bu bünye. sonuçlar açıklanır açıklanmaz genel merkezin önüne gidiyorsun ama o da ne? herkes senin gibi, herkes hıçkırarak boşaltıyor gözyaşlarını yanaklarından. ağlamaktan göz pınarların kuruduğu anda avurtlarını sıkarak bağırıyorsun karanlığa: "durduramayacaksınız!!! bir gün mutlaka kurtaracağız bu ülkeyi!!!"

    toplum bizi/partimizi anlayamadı, motorola'yı dolandırabilecek muhteşemlikte bir zekaya sahip pek saygıdeğer sayın uzan'ın bu ülkeyi gerçekten tam bağımsız yapabilecek tek lider olduğunu göremedi... ama inancımızı yitirmiş değiliz. bence türkiye'nin %92'5'i karaktersiz amerikan köpeği!!!
  • tek hatası kömür yerine tavuk döner dağıtmış olmasıdır..
  • bu partinin amblemi ile sınıflardaki ecza dolapları arasındaki benzerlik dikkatlerden kaçacak gibi değildir.
  • akp'nin yükselişinde ciddi payı olmuş olan parti.
    2002'de bu parti tek başına hem mhp'yi hem de dyp'yi baraj altında bırakarak, kendisiyle beraber yüzde 25 oyu bir kalemde çöpe götürdü. diğer irili ufaklı baraj altı partilerin de katkısıyla akp yüzde 34 oyla meclis'in yüzde 66'sını ele geçirerek, bir daha asla tekrarlayamayacağı bir sandalye sayısı elde etti ve tek başına iktidar olabildi.
    genç parti olmasaydı muhtemelen 2002-2007 arası konjonktür bu şekilde gelişmeyecek, akp dominasyonu gecikecek ve belki de olmayacaktı.

    edit: 2002 seçimlerinde gp %7,2, mhp %8,5 ve dyp %9,5 oy almıştır. yapılan araştırmalar gp'ye oy veren her 3 kişiden birinin önceki seçimde mhp'ye oy verdiğini göstermektedir. bu yüzden gp olmasaydı mhp barajı geçti demek oldukça mümkündür. keza dyp'nin kılpayı baraj altında kaldığını ve sağ seçmene hitap eden gp olmasaydı dyp'nin de payına gp oylarının 1/14'ü sayılabilecek %0,5 oyun düşeceğini iddia etmek mantıklı olacaktır.
  • hızlı yaşamış ve ölmüştür* ve siyasi cesedi de en az genel başkanı kadar yakışıklıdır*...
  • kesinlikle toplumun sosyokültürel geçmişlerinin siyasi tercihler üzerinde çok etkili olduğuna güzel bir örnektir.

    "konserlerle, pilav dönerlerle, reklamlarla kazanıldı" geyiğini bir kenarda tutalım.

    3 ayda %7,25 alarak destan yazdıkları 3 kasım 2002 erken genel seçimlerinde genç parti'nin en çok oy aldığı ilk 5 il:

    - sakarya (%25,21 - 2. parti)
    - edirne (%18,58 - 2. parti)
    - izmir (%17,51 - 2. parti)
    - tekirdağ (%13,08 - 3. parti)
    - kırklareli (%12,83 - 3. parti)

    bu ilk 5 ilin en önemli ortak özellikleri, balkanlardan aşırı yoğun miktarda göç almış olmalarıdır. bilindiği üzere uzan ailesi de yugoslavya göçmeni olup; kendileri gibi balkan kökenli seçmenler üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmuştur.

    bu sıralama, aşağılara doğru yine batı illeriyle devam etmekle birlikte diğer batı illerinde yerli (yörük, manav vb) halkın oranı arttıkça genç parti'nin oy oranı düşmüştür.

    yine istanbul, bursa gibi yoğun balkan göçü almış şehirler aynı zamanda büyükşehir ve sanayi kenti olduklarından diğer bölgelerden gelen yoğun göçün etkisiyle yine genç parti'nin oy oranı düşük kalmıştır. buna rağmen istanbul gibi bir şehirde dahi %8,22 ile 3. parti olmuşlardır.

    "pilav dönerlerle kazanılan oy" iddiasına gelince; şayet böyle bir seçmen tercihi söz konusu olsaydı, ilk 5'te çok daha farklı iller olurdu. zira (burası tamamen subjektif olmak üzere) tanıdığım tüm balkan kökenli insanlar, akıllı fakat bu tip ucuz şeylerin hesabıyla da oy vermeyecek karakterdedir. aynı zamanda da kendilerinden olanı içgüdüsel olarak kollarlar. bu tip "kollama" türü bir oy tercihi de çıkan sonuçlarla tamamen örtüşüyor.

    sözün özü, gp diye kısaltılan genç parti bir nevi "göçmen parti" şekline bürünerek 3 ayda %7,25 oy alabilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap