• bu kişiler renkli, dramatik, abartılı davranan, duygusal kişilerdir. toplumda % 2,3 oranında görülür, kadınlarda daha sıktır.

    ayrıntılı öykü verirler, dramatik jestleri vardır. konuşmalarında renkli kelimeler kullanırlar. affektif oynaklık yaygındır. aşırı duygusal, iyileşme arayışı gösteren kişilerdir.

    dikkat çekme davranışı belirgindir. duygu ve düşüncelerini abartan, ilgi çekmek için ağlama nöbetleri gösteren kişiledir. ayartıcı davranışlar sıktır. cinsel fantaziler yaygındır. ancak psikoseksüel fonksiyonları bozuk olabilir (kadınlarda anorgazmi, erkeklerde empotans gibi).

    ilişkileri yüzeyeldir. stres altında gerçeği değerlendirmeleri kolay bozulur. regresyon ve dissosiyasyonu savunma mekanizması olarak kullanırlar.

    tanı ölçütleri: ilgi odağı olmadığında rahatsız olurlar, başkaları ile olan etkileşimi cinsel yönden ayartıcı, baştan çıkartıcı davranışlarla belirlidir; hızlı değişen, yüksek duygular sergilerler; fiziksel görünümlerini kullanarak ilgiyi üzerine çekerler; başkalarını etkilemeye yönelik, ayrıntıdan yoksun konuşurlar; gösteriş yaparlar,yapmacık davranırlar ve duygularını abartırlar; telkine yatkındırlar, kolay etkilenirler; ilişkilerin olduğundan yakın olması gerektiğini düşünürler.

    ayırıcı tanı: borderline kişilik bozukluğu, somatizasyon bozukluğu, kısa psikotik bozukluk ve dissosiatif bozukluk düşünülmelidir.

    bu kişiler gerçek duygularının farkında değildirler. bu nedenle iç duygularının incelenmesi önemli olduğundan, psikoanalitik yönden tedavi yararlıdır. semptomlara yönelik antidepresanlar, antipsikotikler, anksiyolitikler kullanılabilir

    edit
    görülen lüzum üzerine ek not:
    her kim ki bu bilgileri okuya , sakın ola kendine ya da başkasına tanı koymaya kalkışmaya. bu özelliklerden bir ya da birkaçını kendinizde başkasında buluyor olabilirsiniz , mümkündür. bu kişilik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. genelde kişilik özellliği düzeyinde kalır. kişilik özelliği düzeyinde kalması da klinik olarak sorun teşkil etmez.

    kaynak : şu anda link açılmıyor fakat kaynak belirtmeden de olmuyor - > http://lokman.cu.edu.tr/…/derskitap/htm/kisilik.htm

    güncel link : https://web.archive.org/…/derskitap/htm/kisilik.htm
  • "bir restoranda, restoranın genel uğultusunu duyarız. ama birdenbire bir kadın gelir, müthiş kahkahalar atar, bütün konuştuklarını duymaya başlarız. ilginin merkezi olur. "centre of attention." seksten başka her şeyi seksüalize eder bu tipler. bir kadehi yudumlayışında bile "ulan be!" dersin. "histriyonik kişilik bozukluğu"dur bu. bir gösterme hali, bir "center of attention" hali. ama dünya böyle giderse, bu durum, bir hastalık ve kişilik bozukluğu sınıflandırılmasından kaldırılmak zorunda. çünkü normali bu oldu. hepimiz bir gösterme halindeyiz. histriyonik kişilik, bütün dünyaya yayılan bir rüzgar. artık sakin, efendi, ağır ve tevekkül sahibi doğulu'ya da bulaştı. artık herkes artist. herkes sahnede olunca, koltuklar boşalıyor. herkes vitrinde olunca, vitrinin önünden kim geçecek..."*
  • ilk yetişkinlik döneminde başlayan, duygusallık ve dikkat çekme odaklı bir problem olarak tanımlanır. kişi, çocukluk dönemi boyunca dengesiz bir ebeveyn tutumu ile yüzleşmiştir. aile bir yandan çocuğun duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarsız kalırken, diğer yandan onun kendini sergilediği kimi davranışları fazlasıyla ödüllendirir. yetişkinlik evresinde hangi özelliklerle karakterizedir bu yapı dersek...

    + dikkat odağı olamadığı hallerde kendini rahatsız hisseder ve dikkat çekmeyi temel ilişki kurma biçimi olarak görür

    + nasıl sosyal bağ kurabileceğini bilemediğinden cezbedici, flörtöz, provoke edici cinsel davranışları benimser

    + dikkatleri üzerine toplayabilmek için fiziksel görünüşüne, cinsel cazibe içeren giyimine son derece önem verir

    + hızla değişen ve yüzeysel yaşanan duygular sergiler

    + çevresinden sürekli onay bekler; eleştiriye ve redde karşı aşırı duyarlıdır

    + hayal kırıklığına tahammülü yoktur; rutin olan her şeyden çok çabuk sıkılır; başladığı bir işi bitirmeden diğerine atlar

    + adım atmadan evvel düşünme gereği duymaz; ani kararlar alır

    + ben merkezlidir; diğerlerinin ne hissettiği, ne yaşadığı ile pek az ilgilenir

    + aşırı vurgulu ancak pek çok önemli detayı atlayan bir konuşma biçimi vardır

    + kendisi ile ilgili bilgiyi teatral şekilde dramatize ederek anlatır; duygularını abartılı bir şekilde ifade eder; ancak, ifade şekli samimiyetten yoksun bir izlenim uyandırır

    + telkine yatkındır; diğerlerinden ve çevresel koşullardan kolaylıkla etkilenir

    + sosyal ilişkilerini sürdürmekte güçlükler yaşar; diğerlerini atlatmaya ya da onların gölgesi gibi davranmaya yatkın bir ilişki biçimi vardır

    + ilişkilerini gerçekte olduğundan çok daha yakın, çok daha özel algılar

    + dikkati üzerine çekebilmek için intihar tehditleri savurabilir ya da intihar girişiminde bulunabilir

    histrionik yapının geçmiş metni üzüntü vericidir. dünyaya geldiğimiz anda biyolojik ihtiyaçlarımız kadar önem taşıyan "kendimizi ifade etme ihtiyacımız", bu yapıda bloke olmuş, yerini, aile tarafından ödüllendirilen dramatize etme davranışına bırakmıştır. bu dramatizasyonun arkasında da şu inançlar yer eder hale gelir:

    - ilgi çekici ve heyecan verici birisiyim

    - mutlu olabilmem için diğerlerinin dikkatini çekmem gerekir

    - diğerlerini etkilemedikçe bir şey olamam

    - diğerlerinin benimle alakadar olmasını sağlayamazsam, beni sevmeyeceklerdir

    - isteklerime ulaşmanın biricik yolu diğerlerinin gözünü kamaştırmaktan ve onları eğlendirmekten geçer

    - diğerleri bana olumlu bir şekilde yaklaşmazlarsa, onlar işe yaramazın tekidir

    - insanların beni önemsememesi korkunç bir haldir

    - dikkat odağı olmalıyım

    - herşeyin üstüne kafa yoramam, içimden nasıl geliyorsa öyle davranırım

    - insanları eğlendirmeyi başarırsam, benim ne kadar zayıf biri olduğumu farkedemezler

    - sıkıntıya tahammül edemem

    - bir şeyi yapmam gerektiğini hissediyorsam, her ne pahasına olursa olsun onu yapmalıyım

    - ne kadar ilginç davranırsam, insanlar benimle o kadar ilgilenir

    - hisler ve sezgiler, akılcı düşünmek ve davranmaktan çok daha önemlidir

    dr. gül çörüş – klinik psikolog
  • bence günümüz dünyasında artık bir hastalıktan ziyade yaşam biçimini almış durumdur. bunları yapmayan kadınları kadından saymıyorlar. aklı başında kadınlar ise genelde yerden yere vuruluyorlar.
  • yaşı ilerlemiş ve cinselliğini yaşayamayan * kadınlarda etraflarındaki kişilerin hayatını karartmak olarak tezahür eder bu kişilik bozukluğu.
    kendileri cinselliği yaşayamadıkları için, azıcık dekolte giymiş genç bir kadın gördüklerinde onu orospu diye adlandırmakta hiçbir beis görmezler.

    ilgiyi sürekli kendilerinde istedikleri için çocuklarının hayatlarını zindana çevirirler. kişilerin özlük haklarına çokca saygı gösterdikleri görülmez.

    kendi çocuklarının hayatlarına zaten sürekli müdahele ederler, komşularının da, bir de kardeşlerinin, yeğenlerinin, yeğenlerinin sevgililerine kadar uğraşırlar. amaç ne kadar çok insan benle ilgilenirse o kadar iyidir.

    genellikle oğullarıyla hastalıklı bir ilişkileri vardır. allah böyle kaynanalardan bütün kızları korusun. *
  • eskiden konversiyonla bir arada değerlendirilen bozukluk. histeron *sözcüğünden köken alır ki, bu da hastalığın (en azından) ilk kez kadınlarda tanımlandığını düşündürtür. buna bağlı olarak da histeri nöbeti* geçiren bir vatandaş kolaylıkla "hmm, isteri nöbeti geçiriyor bu, istiyor heralde, verelim o zaman, gel anam..." şeklinde muameleye tabi tutulabilir. böyle diyenler dombilidir taocudur.
  • temelde dsm 4(psikiatrinin dünyaca kabul edilmiş tanı koyma rehberi) de yer aldığı gibi histrionik kişilik bozukluğu tanısı koyulabilmesi için, aşağıdakilerden en az 5 inin olması ile belirli, genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan, aşırı duygusallık ve ilgilenilme arayışı gösteren sürekli bir örüntü;
    1-ilgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olma
    2-başkalarıyla iletişimin çoğu zaman uygunsuz bir şekilde cinsel yönden baştan çıkarıcı davranışlarla belirli olması
    3-hızlı değişen ve yüzeysel kalan duygular sergileme
    4-ilgiyi çekmek için fiziksel görünümü kullanma
    5-aşırı düzeyde başkalarını etkilemeye yönelik ve ayrıntıdan yoksun bir konuşma biçimi olması
    6-gösteriş yapma, yapmacık davranma ve duygularını aşırı bir abartı ile gösterme
    7-telkine yatkın olma, kolay etkilenme
    8-ilişkilerin olduğundan daha yakın olması gerektiğine inanma.

    pratik de bu kişiler kendilerini diğer insanlarda üstün görme(grandiyözite) durumu vardır. bu bağlamda çok subjektiflerdir. özeleştiriden uzaktırdırlar.içgörüleri olduğunu düşünürler ancak genelde olmaz. doktora falanda gitmezler genelde öyle toplumda dolaşırlar.
  • her öğrenen tıp öğrencisinin yakınlarda bir yerlerde bulunan,onu deli eden bir staj grubu arkadaşına tanı olarak yakıştırdığı bozukluk. psikiyatristlerin telefon numaralarını hiçbir koşulda vermedikleri hasta grubu.
  • histrionik kişilik bozukluğu tanısı, hayatlarında sürekli aşırı dramatik davranarak dikkat çekmeye çalışan insanlar için kullanılmaktadır. histerik kişilik tanımlamasıyla da karşılaşmak mümkündür ancak histrionik kişilik bozukluğuna histeri rahatsızlığından farklı yaklaşmak gereklidir. latincede tiyatro oyuncusu anlamına gelen histrionik tabiri hipokrat’ın 2400 yıl önce tanı koyduğu histeri rahatsızlığından farklıdır.

    tanı koydurucu özellikler

    temelde dsm 4 de yer aldığı gibi histrionik kişilik bozukluğu tanısı koyulabilmesi için, aşağıdakilerden en az 5 inin olması ile belirli, genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan, aşırı duygusallık ve ilgilenilme arayışı gösteren sürekli bir örüntü;
    1-ilgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olma
    2-başkalarıyla iletişimin çoğu zaman uygunsuz bir şekilde cinsel yönden baştan çıkarıcı davranışlarla belirli olması
    3-hızlı değişen ve yüzeysel kalan duygular sergileme
    4-ilgiyi çekmek için fiziksel görünümü kullanma
    5-aşırı düzeyde başkalarını etkilemeye yönelik ve ayrıntıdan yoksun bir konuşma biçimi olması
    6-gösteriş yapma, yapmacık davranma ve duygularını aşırı bir abartı ile gösterme
    7-telkine yatkın olma, kolay etkilenme
    8-ilişkilerin olduğundan daha yakın olması gerektiğine inanma.

    histrionik kişilik bozukluğunun toplum içerisinde ‘ilgi arsızlığı’ olarak adlandırıldığını da görebiliriz. bu kişiler,diğerleri üzerinde duygusal ve olumlu izlenimler bırakma çabasındadırlar.başkalarını etkilemek ve övgü almak, hastalık için kilit noktadır.günlük
    yaşantılarında dikkatleri üzerlerine toplama isteği ile hareket ederler,ilgi görmemek onlar için bir yıkımdır.kendilerine güvenleri onayın sürekliliğiyle ilişkilidir.
    histrioniklerin dikkatleri üzerlerine çekerek ilgi görmek, iltifat almak için başvurdukları yöntemler belirgindir.iletişim esnasında en belirgin olan özellikleri olayları dramatize ederek acınası bir durumdaymış gibi gözükmek,tepki ve mimiklerini abartılı şekilde ortaya koymak,konuşmalarında sık sık dramatik vurgular yapmaktır.
    temeldeki inançları aslında çekici bir birey olmadıkları, mutlu olmak için diğerlerinin beğenisine ihtiyaçlarının olduğu, hayran olunmaya haklarının olduğu hatta insanların da aslında kendilerine hayran olmak için var olduğu, zevklerini engellemeye kimsenin hakkının olmadığı fikirleri üzerine temellenmiştir. kendi geliştirdikleri şartlı inançları ise, insanları etkilemezlerse bir hiç olacakları, diğerlerini eğlendirmezlerse dışlanacakları ve yardım görmeyecekleri fikirlerine dayanmaktadır.
    histrioniklerin iç dünyalarının oluşmadığı düşünülmektedir. hastalar sürekli çevrelerindekilerden ilgi ve kabul görmek amaçlı yaşadıkları için kendi tercih ve isteklerini sürekli bastırmaktadırlar. bu şekilde geçmiş yaşantılara dair bir belleklerinin olmadığını söyleyebiliriz. kendilerini yaşadıkları ilişkilere ve kişiler üzerinde bıraktıkları izlenimlere göre tanımlarlar. yani başkaları olmadan onlar da bir hiçtir; öyle ki ilgi odağı olmadıklarında çevresindekileri kendilerine odaklamak için olmamış sahte olaylardan,yaşantılardan bahsederler, gösteri amaçlı davranışlar sergilerler.
    aniden yalancı iç görü kazanabiliriler, ancak kalıcı bir etkisi yoktur, gelip geçicidir. bilişsel olarak unutmaya bastırmaya yatkındırlar, bu sebeple duyguları, düşünceleri, inançları sıklıkla değişir.bu gelip geçici yaşantıları esnasında kolaylıkla yalan söyleyebilirler.
    insanlarla ilişkileri sığdır, iyi geçinseler dahi derinlik ve süreklilik yoktur. tekdüzelik, sürekli aynı olay ve kişiler histrionikler için dayanılmazdır. .sevgileri çok yüzeysel olmasına rağmen henüz tanıştıkları bir kişiye fazlaca güvenip onların telkinleri doğrultusunda hareket edebilirler. yeni karşılaştıkları birisiyle aniden çok samimi olabilirler, aynı anda karşılarındaki kişiye kur yapar konuma dahi gelebilirler. etki altında kalmaları kolaydır.
    yaşamlarını kendi başlarına sürdürmek için gerekli temel yetenekleri edinemedikleri gibi sırf görünüşleriyle takdir, kabul görmeye çalışırlar. bu yüzden rekabetçilik yaşamlarına çok uzak bir kavramdır. diğerlerinin düşüncelerini irdelemeden kabul edebilirler, çünkü stres altındayken gerçeği tek başlarına irdeleme yetenekleri çok zayıftır.
    konuşmalarında sürekli sevilip sevilmediklerini sorup terk edilemeyecekleri anlamında sözler arayışındadırlar.
    genel olarak tavırlarının bir tiyatro sahnesindeymiş gibi olduğunu söyleyebiliriz. abartılı olarak duygusal tepkiler ve mimik hareketlerinde bulunurlar, öyle ki toplum içinde bu şekilde davranarak yakınlarını utandırırlar, tepkileri tutarsız ve aniden değişebilir olduğu için çevrelerindekiler tarafından yadırganırlar.örneğin aniden gelişen ağlama veya öfke nöbetleri, aşırı çocuksu sevinç tepkileri gözlenebilir.
    gereksiz isteklerde bulunabilen, huysuzca davranan kişilerdirler, hareketlerinin tek amacı ilgi ve dikkati kendi üzerlerine çekmektir. aslında yaşantılarında, çevrelerindeki ilgi çekmek üzere bir araç gibi kullanırlar. kıyafet ve aksesuar alışverişi, makyaj yapma gibi konularda gereğinden fazla zaman ve para harcayabilirler, çok fazla kullanmadıkları kıyafetle dolu bir gardırop buna açık bir örnektir.
    bu rahatsızlığın söz konusu olması histrioniklerin cinsel anlamda baştan çıkarıcı, kışkırtıcı, flörtçü kişiler olduğunu da açığa vurmaktadır. histrionikler cinsel çekiciliklerini, dikkat çekip ilgi görmek için bir araç haline getirmektedirler.erken yaşlarda, cazibenin başkaları üzerinde denetim sağlamakta, ihtiyaçlarını giderme konusunda işlevselliğini keşfederler.engellenme ve reddedilmeye bu konuda da dayanamazlar.histrionikler için duygu sömürüsü hastalık için nasıl bir temel unsursa cinsel kışkırtıcılıklarını kullanmaları da aynı şekilde bir temel unsurdur.
    devamlı olarak değişim, şatafat, canlılık peşindedirler. kendilerini ön plana çıkaran, isteklerini ön plana çıkaran, samimi olmayan, isteklerini yaptırmaya zorlayıcı tutumları, olaylara genel olarak yaklaşım tarzları olduğu için çevreleri tarafından reddedilebilirler.bu durum histrionikler için büyük bir bunalımdır.sürekli şeylerden, aynılıktan hiç haz etmezler, büyük bir hevesle başladıkları işleri heyecanları geçtiği için yarıda bırakabilirler.işi bitirmenin gerekliliği ya da sonucun yaratacağı mutluluk tekrar istek uyandırıcı bir unsur değildir.
    histrionik kişilik bozukluk tanısı ile borderline(sınır) kişilik bozukluğu tanısının aynı hastalara konulma ihtimali daha yüksektir.yapılan araştırmalara göre ise bireylerde, panik bozuklukla beraber en fazla histrionik kişilik bozukluğu; obsesif-kompulsif bozuklukla beraberse en fazla borderline kişilik bozukluğu görülmektedir.

    etiyoloji

    toplumdaki cinsiyet rollerinin sebep olduğu düşünülen histrionik kişilik bozukluğunun üzerinde genetik etkenlerin de rolü oldukça düşüktür.

    genel olarak histrionik kadınların cezp edici davranışlar sergiledikleri; histrionik erkeklerinse daha çok başkalarını yücelterek, fırsat bulunca baştan çıkartıcı davranışlarda bulunarak problemi ortaya koydukları söylenilebilir. genel düşünce zincirleri şu şekildedir;

    dış uyaranların isteklerine göre düşünme,
    ayrıntılara ve etkilenme derecesine göre değişen tepkiler verme

    histrionik kişilik bozukluğunun kadınlarda daha çok görülmesinin sebepleri hakkında farklı açıklamalar bulunmaktadır. ancak en çok öngörülen açıklama, histrioniğin küçük bir çocukken edindiği anne baba örüntüsüdür. bir histrioniğin prototipi; babalarının üstüne titreyip el üstünde tuttuğu biricik kız çocuklarıdır.küçük kız esirgenme ve bakımın güçlü bir erkekten sağlandığını,dahası bu kaynaklara erişmenin ‘sevimlilik’ ile mümkün olduğunu öğrenir.hele bir de babası küçük kızına annesine olduğundan daha fazla ilgi göstererek, anneyle dalga geçiyorsa, freud’a göre kızların kendilerini anneleriyle yarışta gördükleri bu dönemdeki izlenimleri, diğer tüm kadınların beceriksiz ve bayağı olduğudur.
    babanın dikkatini çekmek için küçükken kullanılan dramatik teşhircilik ve flörtçü davranışlar histrionik rahatsızlığın temelini oluşturmaktadır.
    histrionik kişilik bozukluğu semptomları yaşlandıkça azalma göstermektedir. bunun ana sebebi olarak rahatsızlığın bir yandan da enerjik olmayı gerektirmesi gösterilebilir.

    epidemiyoloji

    histrionik kişilik bozukluğunun toplumda %2 ya da %3 oranında görüldüğü bildirilmektedir.rahatsızlık bayanlarda daha sık görülmekteyken, her iki cins için de karşılaşma riski aynıdır.
    öncelikle histrionik kişilik bozukluğu ile birlikte görülebilen ya da benzer taraflar gösteren hastalıkları bilmekte fayda vardır;

    somatizasyon bozukluğu
    majör depresyon
    konversiyon bozukluğu
    kişilik bozuklukları (borderline, narsistik, antisosyal, bağımlı kişilik bozuklukları)

    tedavi
    histrionik kişilik bozukluğunda temel bilişsel problem, hastanın bastırma savunma mekanızmasını normal insanlardan daha sık kullanarak, geçmişlerini kendileri için daha silik hale getirmeleriydi. bozukluğun düzeltilmesi için temel adım da hastaların aslında farkında olmadıkları, yalan söyleyerek , olmamış gibi davranarak bastırdıkları asıl düşüncelerinin farkına varmalarını sağlamaktır.
    terapist tarafından duyguların netleştirilmesi, doğru ifade edilmelerinin sağlanması önemlidir. derinde yatan duyguların keşfi ve bunların hastaya ifade edilmesi üzerinde durulması iyileştirici açıdan terapistin üzerinde durması gereken konulardır. gerçek duygularının farkında olmamaları, yanlış ya da yalan şeyleri savunmaları için çok doğaldır.
    içgörü sahibi olmamaları histrionik bozukluğun önemli noktalarından birisidir çünkü bu sebeple yaptıklarını doğru ya da yanlış değerlendirmeleri yüksek oranda yanlış olacaktır. içgörü kazandırmak için izlenecek yol hastaların sevgi ilişkilerini güçlendirmek için de önemli olacaktır.
    kendilerini ifade ettirmeye yönelik temellendirilmesi doğru olan terapilerde terapötik bir yaklaşım izlenmelidir aslında ilgisizlik karşısında kendilerini çok kötü hissedecek olan histrionikler terapistlerinden destek ve yönlendirme beklemektedirler. bu durum tedavinin daha çabuk sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir.grup veya bireysel olarak yapılacak olan analitik yönelimli psikoterapilerin de etkili olduğu düşünülmektedir.
  • maalesef bilinçsiz ebeveynlerin çocukları büyüyünce egosantrizmlanetinden kurtulamıyorlar ve bu "hastalık" narsizmle de birleşerek nice hayatları yol ediyor. bu insanlar eş, arkadaş ve daha da kötüsü kayınvalide olabiliyorlar.

    belirtileri:
    ihtiyaçlarına ulaşmak için sürekli psikolojik manipülasyonda bulunmak.
    heyecan arzularından dolayı kendilerini tehlikeli durumlara sokmak
    teşhirci davranış.
    sürekli tatmin veya onay arayışı.
    duyguların aşırı gösterilerek dramatize edilmesi. örneğin yeni tanıştığı biriyle kucaklaşmak veya acıklı bir filmde kontrolsüzce ağlamak.
    eleştiri veya onaylanmamaya karşı aşırı duyarlılık.
    kişiliğinden gurur duyma, değişime karşı isteksizlik ve herhangi bir değişimi tehdit olarak algılama.
    uygunsuz şekilde kışkırtıcı davranış veya görünüm sergilemek.
    somatik belirtileri kullanarak dikkati üzerine çekmeye çalışmak.
    ilgi merkezi olma ihtiyacı.
    hayal kırıklıklarına karşı düşük tolerans.
    ani kararlar almak.
    duygusal hallerin hızlı değişimi. bu haller başkalarına yüzeysel veya abartılı olarak görünebilir.
    ilişkilerin gerçekte olduğundan daha içten olması gerektiğine inanmak.

    detaylı bilgi için:
    https://tr.wikipedia.org/…trionik_kişilik_bozukluğu

    http://www.psikoaktif.com/…k-kisilik-bozuklugu.html

    http://www.mansurbeyazyurek.com/…agligidetay&id=214

    --- spoiler ---

    ülkemizde de sık görülmesinin nedeni bu ülkenin evlatlarına yeterince değer vermemesidir.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap