• kemik doku içerisinde travma, alkol ve/veya steroid gibi nedenler olarak veya olmadan gelişmiş, nekrozun eşlik etmediği ödemdir. osteonekrozun öncülü olabileceğinden şüphelenilmektedir. künt bir ağrı şeklinde başlar, basmakla ağrı artabilir. genelde yumuşak dokuda incinme ile karıştırılıp atlanır. direkt radyolojik incelemeler normaldir. mr ile teşhis konur. tedavide; üzerine ağırlık vermemek, kilo vermek, sportif faaliyetlere ara vermek, sigaranın yasaklanması gerekir. medikal tedavi olarak glukozamin kondroitin sülfat kompleksi ve hiperbarik oksijen tedavisi uygulanır.
  • doktorumun zamanla geçer diyip 1 ay koltuk değneği kullanımından sonra başka tedavi uygulamadığı 1 sene sonra hala varlığının devam ettiğinin öğrendiğim ,1 sene boyunca ödemli olan kemikte ne tür hasarlar oluşur merak ettiğim sıkıntı. düzgün bir doktor önerisine açığım.

    aylar sonra gelen edit: en son gittiğim ve güvendiğim bir prof en iyisinden ortopedik bir ayakkabı giymemi önerdi ve altı ay sonra ödem neredeyse tamamen geçmişti. benimki kazaya bağlı olduğu için giyilen ayakkabı iyileşme sürecini uzatabiliyormuş(benimki 1 sene hiç iyileşme göstermemişti) fakat ayakkabıdan sonra iyileşti ve uzun saatler yürümediğim sürece ağrı yapmıyor.

    aylar sonra gelen ikinci edit: uzun süre ayakta durmaya uygun bir skechers almıştım. doktor da skechers önermişti. 6 ay sonra mr da iyileşme gözlenmişti. aşırı derecede yorucu spor yapmadığım veya saatlerce yürümediğim( 5 saat ve üzeri) ağrı yapmıyor artık bacağım.
  • öncelikle hastalık değil, sendromdur. tedavisi için netflix-kahve-battaniye üçlüsü önerilir. bu yönüyle cazip gibi dursa da ortalama 6-8 aylık iyileşme süresiyle insanı hayattan soğutur. ödem dizdeyse (ki genellikle dizdedir) hareket kabiliyetiniz kısıtlandığı için hep böyle topal kalacakmış gibi hissedersiniz. öldürmeyip süründüren pasif-agresif nitelikte bir illettir. allah beterinden korusun tabii.

    beterinden demişken, sıklıkla avasküler nekroz ile karışır. aralarındaki en önemli fark; kemik iliği sendromunda belirtiler yavaş yavaş gerilerken, avasküler nekroz progresif ilerler, yani belirtiler giderek ağırlaşır. öte yandan kemik iliği ödeminin avasküler nekroza dönüşme riski de vardır. bu durumda cerrahi müdahale gündeme gelmektedir.

    edit: benimkisi 2 ayda tamamen düzeldi. yani umutsuz olmayın. öngörülen süreden daha kısa sürede de iyileşebilirsiniz. yeter ki dinlenme işini ciddiye alın.
  • dizimde olmuş olan hastalık.tam olarak geçmesi 6 ay sürdü.dizim şimdilik gayet iyi durumda.
  • kemiğin travma sonucu içinde sıvı biriktirmesi ile şişmesi durumu.
    bu şişlik kemiğin hareketini kısıtlar ve acıya sebep olur.

    omzumda bu sıkıntıyı yaşadım ve aylarca geçmesini bekledim. ne zaman ki
    barbell over head press hareketini yapmaya başladıysam o zaman ağrılarımda azalma başladı.
    herkeste iyi gelecektir diye bir şey yok ama bende resmen tedavi oldu. her spora gittiğimde uygularım.
  • öncelikle iyileşmesi aylarca sürüyor. en az 4 ay ağır spor yapmamalısınız.

    bu yıl 19 şubatta kayak yaparken dizimi burktum. ön çapraz bağda sinyal intensitesinde artış (tamamen kopma yok), menisküs grade 2 dejenerasyon ve diz kapağı arkasındaki bölgede bol bol ödem. sanki kemiklerimin arasında sıvı dolu silikon vardı. dizimi azcık döndürdüğümde sancı giriyordu yanlara.

    ilk 4 ay çift koltuk değneği kullandım. hasta bacağa hiç basmadım. 5. ayda tek koltuk değneği kullandım. şimdi değneksiz yürüyorum, ama topallıyorum.

    ilk 3 ay kolajen şurup ve vikozamin hap kullandım.

    ilk ayda acemiliğim yüzünden sağlam dizimi de biraz bozdum. şimdi koltuktan kalkarken kollarımla destek verip kalkıyorum. böylece sağlam bacağıma yük bindirmiyorum. iyileşti gibi.

    ilk 1 ay egersiz yapmadım. yaptığımda gece sızlama yüzünden uyuyamadım, bu yüzden tam istirahat ettirdim. sonra doktorun söylediği hafif egzersizlere başladım. bacağım biraz güç kazanınca ayak bileğime ağırlık bağladım. 500 gr ile başladım, 3-4 haftada bir 250 gram artırdım. şu an 1,5 kilodayım.

    ilk başta bacağımı hiç katlayamıyordum. doktor önerisiyle banyoda sıcak su döküp kasları yumuşattım ve dayanılabilecek kadar acı çekerek katlamaya çalıştım. şu an neredeyse tamamen katlanıyor. bir iki parmak mesafe kaldı.

    ortopedik ayakkabı kullanmak önemli.

    şu an için topallıyorum, rap rap yürüyemiyorum, yani ayağımı yere vurarak yürüyemiyorum, yoksa sızlıyor. ani hareketlerden kaçınıyorum, kaldırımları merdivenleri yavaşça iniyorum-çıkıyorum ve hasta dizimi kullanmadan tek tek iniyorum-çıkıyorum.

    fizik tedaviye başladım birkaç gün önce.
    egzersiz ve elektroterapi ödemi azaltıyormuş. inşallah iyi olacak. geçirenlere geçmiş olsun.

    ekleme edit: 7 buçukuncu aydayım. mr'da femur başında kontüzyon ve biraz ödem çıktı. yani hala iyileşmemiş tam olarak. doktor dikkatli davran, zıplama, yere vurma gibi davranışlardan uzak dur, merdiven çıkma, dedi. mecbur kışa kadar tek bacakla çıkacağım merdiveni. ama şu an topallamam gitti. normal hızda yürüyorum şükür. darısı koşmaya inşallah.

    11 ay sonra gelen edit:
    şansıma tüküreyim, ağrılarım gitmişti, merdiven çıkmaya koşmaya başladım diyordum kiiiii düştüm ve diz kapağımı çatlattım. yine ödem doldu.
    edit2: neyse ,ucuz atlattım. kısmi kırık iyileşsin diye 10 günlüğüne alçıya aldılar. sonra alçıyı çıkardılar. medikal balenli dizlik kullanıyorum, yürümem normal, topallama yok.

    14 ay sonra gelen edit:
    diz kapağı çatlağım iyice kaynadıktan sonra zıplama ve koşma denemeleri yaptım. zıplayabiliyorum, orta düzey koşabiliyorum (hızlı düzeyi denemedim henüz.)
    ama şu an diz kapağının hemen altındaki kısımda olan ağrı problem. iki gün sonraya randevum var doktora. onu da çözdü mü tamamdır.
  • geçen sene bileğimi burkup, sonrasında çatlattığımı öğrendikten sonra bir sene geçmesine rağmen ayak bileğimdeki hafif şişlik ve süregelen acı sebebiyle tekrar mr çektirip farklı bir doktor tarafından konulmasıyla öğrendiğim teşhis.

    maalesef ki anladığım kadarıyla bilinen bir tedavisi yok. doktorun bana söylediği ayağındaki acı ve şişliği takip edeceksin, ayağına çok yüklenmeyeceksin, sigara kullanmayacaksın, beslenmene dikkat edeceksin falan filan. eğer şişlikte acıda artış olursa mr’la takip edilecek dedi.

    acı olanı; doktor, bu ödem büyürse ayağın içerden çürür, bu noktada ameliyat yapmak gerekiyor, çünkü kemikte çökme meydana gelir diye uyardı.

    daha önce gittiğim doktor bu durumdan bahsetmemişti, 1,5 ay robotik ayaklardan kullandım, acaba gerçekten çatlak mı vardı diye düşünüyorum şimdi. basit bir burkulma nerelere geldi.

    doktora gittiğimde sen abartıyosun, hiçbi şeyciğin yok demesini beklerken böyle bir teşhis duyunca moralim bozuldu açıkçası. ilk mr görüntümü iletip karşılaştırma yapmasını sağlayacağım sonrasında.

    zaten dikkat ediyordum ayağıma ama artık daha fazla edeceğiz. ne yapalım.
  • bir çeşit damar hastalığıdır demek daha doğru olur. kemiğin beslenmesinin bozulmasıdır. travma, steroid, alkol başlıca sebepleridir.

    dediğimiz gibi damar hastalığı olduğu için kalsiyum vermek işe yaramaz, ağrı kesici, ödem çözücü arvales vs. işe yaramaz. hiperbarik oksijen ve ozon tedavisinin kanıtlanmış pozitif bir etkisi bulunmamaktadır. ama bunları denemekte bir sakınca görmüyorum şahsen. bunları veren doktorları da haklı buluyorum, bunun bir çaresinin olmadığını hastaya anlatmak çok zordur. bunun yerine kanıtlanmış bir etkisi olmasa bile denenen tedavileri hastaya önermek doğru bir yaklaşımdır. hastanın kendini çaresiz hissetmesinden iyidir.

    tedavisi neden olan faktörü ortadan kaldırmak, sigarayı bırakmak, kilo vermek( yükü azaltmak) ,yatarak oturarak iegzersiz ve daha sağlıklı yaşamaktır. ödem görülen kemiği yükten kaldırmak gerekir ama acıya tahammül edilecek şekilde hafif vakalarda basılabilir çünkü kas yıkımı olmayacak şekilde yükten kurtarmak gerekir. bunun için de üstüne basmasanız bile oturarak ve yatarak egzersiz yapmanız çok önemlidir. kaslar da erirse, o zaman kemiğe giden yükün artışı ve tedavinin çıkmaza girmesi olabilir.

    düzeldikten sonra tekrarlama ihtimali , normal insanlara göre daha fazladır. o yüzden düzeldikten sonra da yaşam tarzı değişikli gerekir. (kilo almamak, sigara içmemek, alkol kullanmamak vs)
  • ortopedi doktorumun kolajen * içerikli takviye edici gıda önerdiği, 3 ay kullanmam gerektiğini söylediği rahatsızlık.

    1.5 aydır her gün kullanıyorum, ağrılar tamamen yok olmuştu ta ki dün akşam oynadığım halı saha maçına kadar. maçı bitirebildim ama diz ağrısı nüksetti. çok sinsi bir illet.
  • bu sorun nasıl geçebilir? benim gözlemlediğim fazla zorlanmadığında ağrılar azalıyor fakat zorladığında tekrardan nüksediyor, neredeyse bir yıl oldu dirseğimde hala ağrılar var?

    edit= balık yağı hapı alın ya da balık yiyin, ben de ağrı falan kalmadı.
hesabın var mı? giriş yap