• bir borç-alacak ilişkisine girileceği zaman kimi kurumların müşteri riskini tespit edebilmek için referans aldığı, bankaların paylaştığı müşteri verilerine göre şekillenen puandır. (kkb sadece kredi alırken lazım olmaz. örneğin araç kiralarken de kkb skorunuz sorgulanır. neden? bir terslik durumunda oluşabilecek borcu ödeyip ödeyemeyeceğiniz görmek için...)

    eski bir bankacı olarak kkb skoru sıfır olan veya kredi çekebilecek seviyede olmayanlar için bu skoru hızlıca yükseltmenin yollarını arıyorsanız, buyrun:

    *** puanı düşük olanlar ***

    - borç yapın! "zamanında" ödeyin.
    - 3-4 taksite böldüğünüz küçük tutarlı (bin lira gibi) iki ya da 3 kredi çekin. (bu kadar küçük meblağlarda bankalar skorunuzun düşük olmasını daha az önemserler. bir nevi, müşteri kazanmak için bankanın bin lirasını riske atması gibi düşünülebilir.) diyelim ki 3 kredi çektiniz.

    ilk ay her bir kredinizin ilk taksitini saat bile kaçırmadan vaktinde ödeyin.
    ikinci ay, birinci ve ikinci kredinizin taksitini ödeyin. üçüncü kredinizi tek seferde kapatın. (puan erken ödemeden de etkilenir, normalden daha hızlı artar.)
    üçüncü ay, birinci kredinizin taksitini ödeyin, ikinci kredinizi tek seferde kapatın.
    bu şekilde devam eder...

    özetle, sürekli ödeme yükümlülüğünüzün olacağı bir kredi borcunuz olsun (ki zamanında ödeyip borcunuza sadık olduğunuzu gösterebilin), ama artık borçlu değil, beli doğrulttuğunuzu da göstermek için bir kredinizi elinizde tutarken diğerlerini tek seferde kapatın.

    - diyelim ki kredi skorunuz o kadar berbat ki size ne kredi ne kredi kartı veriyorlar... hemen entry'nin devamında sıfır kkb puanı olanlar için verdiğim tavsiyelerin içinde detaylarını okuyabileceğiniz "nakit teminatlı kredi" işine giriyorsunuz. alekta movik movik!
    - kredi kartınızı kullanın! sistem "harcama tutarını" kontrol etmez. borcu ödeyip ödemediğinizi kontrol eder. ay içerisinde bir çokonat alın, o bile kafi. ama ekstre geldiğinde borcun tamamını ödeyin! (asgarisini değil, tamamını!)
    - internet bankacılığına girip usd hesabı, euro hesabı gibi 3-4 yabancı döviz hesabı açın. her birinde 50-100 lira karşılığı döviz bulundurun. kalsın orada.
    - gram altın hesabı açın. 0,1 gram dahi olsa altın alın, kalsın hesapta.
    - vadeli tl hesabı açın. asgari tutarı yatırın, aylık faize verin. skorunuz yükselene kadar paranızı çekmeyin.
    - vadesiz tl hesabınızı hareketli tutun. örneğin telefon faturanızı bayiden kredi kartı ile ödemek yerine, parayı hesabınıza yatırın, oradan ödeme yapın. ay içerisinde sürekli para çevirin hesapta. ama bakiyenizi asla sıfır yapmayın. 3-5 bir şey bulunsun sürekli.
    - gsm operatörünüzden en ucuz ürünü taksitle alın. faturalarınızı vaktinde ödeyin.
    - kmh hesabınızı kullanın. ancak borcunu tam gününde kapatın. borcun tamamını kapatın!
    - kart limitlerinizi yapabiliyorsanız sürekli yükseltin.
    - tek bir bankayla çalışmak yerine 2-3 bankayla çalışın. ürünlerini kullanın. (borçlanın, zamanında ödeyin.)
    - bu süreçte asla kredi kartınızı iptal ettirmeyin. (kullanmasanız da!) ki kullanın, zamanında ödeyin!

    *** puanı sıfır olanlar ***
    - çok düşük limitli bir kredi kartı almaya çalışın. (tahminen vermeyeceklerdir. ama bazı bankalar -pazar payını yükseltmek için- daha esnek olabiliyor.)
    - çok düşük limitli kredili mevduat hesabı (kmh) açmaya çalışın. kullanın, zamanında borcun tamamını yatırın.
    - banka size hiçbir şekilde kredi kartı veya kmh açmaya yanaşmıyorsa eğer; nakit teminatlı kredi isteyin!

    nakit teminatlı kredi denen şey; aldığınız borcun tamamını kapsayacak bir nakdin banka tarafından bloke edilmesi demektir. yani banka tarafından bakıldığında sıfır riskle kullandırılan kredidir. peki nasıl yapacaksınız?

    örneğin 1000 lira kredi çekmek istiyorsunuz. (borcunuza sadık olduğunuzu göstermek ve dolayısıyla yüksek bir kredi skoru elde etmek için.) diyelim ki 4 taksitte ödeyeceksiniz. varsayalım ki, toplam geri ödeme 1100 lira ediyor.

    bankanıza gidip bir vadeli tl hesabı açıyorsunuz. 1100 lira para yatırıp aylık faiz işletiyorsunuz. ardından bireysel bankacılıktaki memura gidip "kredi skorum yok, kart istedim vermediniz. ancak ileride bir kredi çekme durumum olursa diye kredi skorum olsun istiyorum -veya araba kiralayamadım kkb olmadığı için!- diyorsunuz. 1000 lira kredi istiyorum, 4 taksitte ödeyeceğim. teminat olarak da vadeli tl hesabımı gösteriyorum, blokeleyin diyorsunuz. yani şimdi ne oldu? nakit teminatlı kredi talebinde bulunmuş oldunuz. bankanın bu krediyi size vermemesi için hiçbir sebep kalmadı. zira skorunuz -4329423 bile olsa, borcunuzu ödemezseniz karşılığı zaten bankada! kıps!

    kredinizi alıyorsunuz, taksitlerini vaktinde ödüyorsunuz. bir süre sonra kredi kartı talebinde bulunun. ödeyebileceğiniz harcamalar yapın, ekstrenizi geciktirmeden ödeyin... eee noldu? ta daaa! şıkır şıkır kredi skorunuz elinizde. artık gelsin krediler gitsin arabalar. (kredi borcunuz kapanınca, teminat olarak gösterdiğiniz vadeli türk lirası hesabınızdaki bloke kalkar. söylemeden de geçmeyeyim; bahsettiğim vadeli hesabınızdaki paranıza, blokeli olduğunda dahi faiz işlemeye devam eder. vurdu gol oldu!)

    özetle, en başta belirttiğim gibi, borçlanın ama zamanında ödeyin. sistem "ne kadar" borçlandığınıza bakmaz! "borcu ***vaktinde*** ödeyip ödemediğinize" bakar.

    bankacılık sisteminde ne kadar varsanız, yani ne kadar çok borçlanma (kredi-kmh-kredi kartı) ve tasarruf (döviz hesapları, altın hesapları, vadeli hesaplar vs) ürünü kullanıyorsanız, o kadar hızlı puanınız artacaktır.

    işte böyle gençler. skorum yok veya battım bittim ben diye bir şey yok. nasıl düzelteceğinizi bildikten sonra dert yok tasa yok.

    edit: e-devletten kontrol edin, e-haciz vs olmasın üzerinizde. varsa borcu kapatın, e-hacizi kaldırın. puanınıza etki eder!
  • son global krizde bu notlandirma sirketlerinin rolu oldu cunku abuk subuk yatirim araclarina hazine bonosuna denk gelen triple a notlari vererek, yanlis modeller kullanarak herseyi overrate ettiler.

    isin ilginci, bu sirketlere yanlis yonlendirme nedeniyle dava acmak imkansiz gibi. amerikada first amendment'la, yani ifade ozgurluguyle korunuyorlar. hatta bu tek harflik notlar icin, "worlds shortest editorial" gibi sahane bir savunma var: http://www.graisellsworth.com/rating_agencies.pdf

    yani gazetede kose yazisi yazip, bu sirketlerin, bu fonlarin, bu bilmemnenin guvenilir oldugunu dusunuyorum ama sorumluluk ustlenmek istemem, bu salt benim fikrim, ister inanin ister inanmayin demek gibi birsey.
  • kredi notunuzu öğrenmek için 16 lira para ödüyorsunuz mobil bankacılığa. onlar size de söylüyorlar. hayatımda böyle bir şey görmedim
    benim verimi bana satıyorlar. çok zekice!
  • sizin verilerinizi size satar bide paralıdır puanı öğrenmek.
    itneler
  • arttırmak istiyorsanız:

    1. mevduatınızı arttırın. bu gelir artmadan zor elbette. geçelim daha kolaylarına.
    2. kredi kartına kesinlikle borç takmayın. tüketici kredisi çekin ve zamanında ödeyin.
    3. kredi kartı limitlerinizi olabildiğince yükseltin. böylece "borçluluk yüzdeniz" düşer.
    4. çok sık yeni krediye başvurmayın. redler de negatif yansır.
    5. kmh kullanmayın. (goto: madde 2)

    mevduatınız hiç artmamışsa, kredi kartı total limitiniz hiç artmamışsa veya borçluluk oranınız hiç düşmemişe, zamanında ödediğiniz "yeni" bir kredi almamışsanız... kredi notunuz sırf faturalarınızı zamanında ödüyorsunuz diye artmak zorunda değil.
  • komik bir şey. ulan yaşadığımız ülkenin notu çöpken bizim notumuzdan ne olur.
  • kural ve mevzuat açısından bir ülkenin yatırım yapılabilir ülke kabul edilmesi için en az 2 uluslararası reyting kuruluşundan yatırım yapılabilir notu alması gerekir (bkz ilgili sec mevzuatı).

    bu reyting kuruluşlarının piyasalar tarafından az bilinmeleri ya da çok bilinmeleri bir kriter değildir. temel kriter, bu kuruluşların `nationally recognized statistical rating organizations` (nrsro) olmalarıdır.

    bir reyting kuruluşunun uluslararası olmasının koşulu ise abd'de securities and exchange commission (sec) tarafından o kuruluşun nrsros olarak kabul edilmesidir (bkz: jcr eurasia başkanı ökmen).

    şu anda sec tarafından nrsro olarak kabul edilen 10 tane kuruluş vardır: amb, dbrs, ejr, fitch, hr, jcr, kbra, moody’s, morningstar ve s&p (bkz: sec internet sitesinin nrsro bölümü).

    genellikle piyasa, big 3 olarak bilinen fitch, moody's ve s&p'yi dikkate alır.

    türkiye cumhuriyeti hazinesinin ise şu an moody's ve fitch ile sözleşmesi bulunmaktadır. bu 2 kuruluşa ücret mukabili kredi notu değerlendirmesi yaptırılmaktadır.

    ancak, hazine tarafından herhangi bir ücret ödenmeden de ülke kredi notumuz diğer kredi derecelendirme kuruluşlarınca değerlendirilmektedir.

    2016 eylül sonu itibarıyla: moody's ve s&p'ye göre notumuz junk (çöp) seviyesindedir. fitch'e göre ise yatırım yapılabilir nota sahibiz. bunun yanı sıra jcr ve dbrs de yatırım yapılabilir notu vermiş durumda.

    en az 2 kuruluşun teyidine ihtiyaç duyulduğu için, teorik olarak yatırım yapılabilir nota sahibiz.
  • bankalar nezdindeki karneniz gibi işlem gören ve kredi kullanımında ilk bakılan finansal bilgidir.

    findeks kredi notunun hesabı yapılırken farklı bileşenler göz önünde bulundurulur. kredi notunu oluşturan bileşenler ve yüzdeleri aşağıdaki gibidir:

    mevcut kredi borç durumu %35
    kredi ödeme düzeni %35
    kredi kullanma yoğunluğu %10
    yeni alınan kredi %11
    diğer faktörler %9

    yukarıda sayılan bileşenlerin bir araya gelmesiyle kredi kayıt bürosu findeks kredi notu hesabı yapar.

    kredi notu belirlemede etkili olan faktörlerin yüzdeleri dönemsel olarak değişiklik gösterebiliyor olsa da yukarıda sayılan temel faktörler belirleyici olma özelliklerini korurlar.

    yapılan hesaplar doğrultusunda risk gruplarına göre belli sonuçlar elde edilir. bunlar;

    0 – 699 en riskli grup
    700 – 1099 orta riskli grup
    1100 – 1499 az riskli grup
    1500 – 1699 iyi
    1700 – 1900 çok iyi olarak derecelendirilen gruplardır.
  • belki birilerine faydası dokunur diye yazıyorum.

    bundan birkaç sene önce ödeyemediğim kredi ve kredi kartı borcum yüzünden takibe düşmüştüm, sonra o halledildi ama kredi kartım da dolayısıyla kapanmış ve kredi çekemez olmuştum.

    her başvurum rededildi, rededildikçe daha da zor oldu.

    yeniden puanımı yükseltmek istiyorum ama bankalar yanaşmıyor sonra aklıma telefon hattı üzerinden birşey almak geldi.

    gsm operatörleri üzerinden malum kılıf, kulaklık vs alınıp faturaya taksitlendirilebiliyor. düzenli ödeme yapabilmek adına 6 taksitle bi kulaklık aldım.

    işime yaradı mı? yaradı.
    çünkü bu taksitleri gsm finansman adıyla kredi olarak veriyorlar ve ilk alım esnasında 400 tl limit koyan operatör zamanla 4000 tl ye kadar limitimi yükseltti.

    taksit ödedikçe kredi puanım yükselmeye başladı ve1200 ü geçince (kredi kartı için 1200 geçmesi gerekli demişlerdi şubeden) başvurumu yaptım, kartı aldım.

    onu da düzenli ödeyince limitimi %50 artırdılar. hatta şöyle ki bankalar kredi vermezken krediniz hazır mesajları gelmeye başladı.

    nihayetinde bankalar ile aram tekrar düzelmiş oldu, bu tip sıkıntısı olanların denemesini tavsiye ederim.
  • üniversite öğrencisiyken kredi kartı kullanma alışkanlığımdan dolayı hayvani yüksek olan nottur. bunun bana dönüşlerinden bazıları araç kiralarken kolaylık, yüksek krediler ve bol limitli kredi kartları olmuştur.

    şu devirde banka kartı kullanmak ilkellikten başka bir şey değildir. ödemelerimi yanımda naktim veya maaş kartım olmasına rağmen, kredi kartından yaparım. bu bana 30-40 gün sonra ödeme kolaylığı sağlarken aynı zamanda kredi notumu da artırıyor. sonra zamanı gelince paramla gider kart borcunu yatırırım. düzenli borç ödeyen biri olarak gözüktüğümden, bu hayatta her alanda bana kolaylık sağlıyor.

    ayrıca herhangi bir ortamda rezil olmamın önüne geçiyor. sağda solda az bir param eksik çıktı diye kıvranmamı engelliyor, sıkıntı yok dostum ben buradayım diyor. zora düştüğümde insanların ağzını çekip borç istemektense, geçmişte yükselttiğim notum sayesinde nakit ihtiyacı anlık karşılayabiliyor.

    benim olmayan parayı harcamam, param olursa alırım gibi kafaların düşük olması muhtemel nottur. mantıken bu insanlar ekside değildir ama eksiye düşerse ne olacağı bilinmediğinden bu insanların notu düşüktür.

    enflasyonist bir ortamda hala para biriktirmeye çalışanlara da başarılar diliyorum. bilinçli kullanılan kredi kartı, bankacılığın bugudur. dönüşü yüksek kredi notu olur. bireysel müşteri durumunda bulunduğunuz şirketlerde, sizin güvenilirliğinizin resmi teminatıdır.
hesabın var mı? giriş yap