• mahir lastik sanayi a.ş.
  • lakâp, rumuz anlamlarından başka "halâs olacak, kurtulmaya vesile olacak yer/yol/iz" anlamında da kullanılır, mahlâs.
  • şimdiki* adı, nick.
    (bkz: internet cikti mertlik bozuldu)
  • http://tdk.org.tr/…ef4376734bed947cde&kelime=mahlas

    türk dil kurumuna göre arapça kökenlidir...
    türkçesi için

    (bkz: takma ad)
  • eski zamanlarda şairlerin, ozanların eserlerinde kendi isimleri yerine kullandıkları lakaplarına verilen ad.
  • (bkz: tapşırma)
  • trt'nin ısrarla nickname yerine kullandığı kelime. ilk defa duyduğum için kendimden utandım. yerin dibine inmemi sağlamış kelimedir aynı zamanda. çok utanıyorum. özür dilerim tdk. özür dilerim trt.
  • divan sahibi olan osmanlı padişahlarının mahlasları;
    fatih sultan mehmet'in “avnî”, sultan ıı. bayezid'ın “adlî”, kanunî sultan süleyman'ın “muhibbî”, sultan ııı. murad'ın “muradî”, sultan ı.ahmed'in “bahtî”, sultan ıı. osman'ın “fârisî”, sultan ııı. ahmed'in “necîb”, sultan ııı. selîm'in “selîmî”dir.
  • son dönemde gazete yazarlarının yaygın olarak kullanmaya devam ettiği, asıl amacından sapmış, komik olmaya başlamış eski adet. bildiğin takma veya sahte isimle yazı yazma olayı.

    neden komiktir, neden gıcığım..

    vaktin birinde sözlüğün bir yerlerine yazmıştım, yeni yetme yönetmenlerin afişlerinde "bir .....filmi" klişesi vardır. lan adam zaten iki tane film çekmiş, onu da kimse siklememiş, sanki kült olmuş gibi kendi kendini referans veriyor. şimdi bakıyorum son dönemde üç günlük gazete yazarları, sanki şöhreti dünyayı tutmuş da o şöhretin ağırlığından rahat rahat yazamıyormuş gibi mahlasla yazı yazıyor. fakat işin komiği şu ki, mahlasla yazı yazdığını bütün aleme duyuruyor. bir nevi "bakın ben o kadar şöhretten sıkıldım ki, takma ad kullanıyorum, o mertebeye eriştim, ben de bir nevi çetin altan, peyami safa sınıfındayım" demek istiyor.

    komik misiniz olm siz.

    bu takma isimle yazı yazma olayının geçmiş dönemlerde haklı bir gerekcesi vardı. teknoloji yaygın değildi, kimin kim olduğunu öğrenmek zaman alıyordu ve çeşitli yasal takipler, baskı rejimleri dolayısıyla yazarlık kariyeri tehlikeye girmiş insanlar, geçimlerini sağlayabilmek için takma adla yazı yazıyorlardı. burada anlaşılabilir birşey var tabi ki. ama gel gelelim günümüzde artık işler değişti. takma isimle yazı yazsan ve kimseye söylemesen de bulunması onbeş dakika sürer en fazla. sırtını kâh cemaate kâh hükümete kâh muhalefete yaslayıp iki üç yazıyla birden bire büyük gazeteci havalarına giren, üç beş televizyona çağırılınca "görüşlerine başvurulan uzman" pozlarında kasım kasım kasılan insanların, üç günlük kariyerlerinin yarısını takma isimle yapmaya kasmaları bana komik geliyor arkadaş.

    takma isimde esas olan gizliliktir. bütün ülke senin kim olduğunu biliyorsa o takma ismi kullanmanın bir alemi yoktur.
  • şiirde son kıtada şairin kulandığı isim.
hesabın var mı? giriş yap