• kaynak

    --- spoiler ---

    ticaret bakanlığı’nın, e-ticarete yönelik hazırladığı yeni düzenlemeler, satıcı ve tüketicileri etkileyecek kriterler tartışmaları da beraberinde getirdi.

    e-ticaret sektöründe taşlar yerinden oynayacak

    geçtiğimiz yıl 381 milyar liralık dev bir ekosisteme dönüşen e-ticaret sektörüne dönük yeni düzenlemeye ilişkin haberlerin basında yer alması ve ticaret bakanlığı kaynaklarından düzenlemeye ilişkin edinilen bilgiler sektörde pek çok taşı yerinden oynatacak gibi görünüyor.

    türkiye'de son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen e-ticaret, kovid-19 salgınıyla birlikte rekor seviyelere ulaştı. ticaretin büyük oranla e-ticarete kaymasıyla gözler bu sektöre çevrilirken ticaret bakanlığı, bir dizi düzenlemeyle sektörü bütünüyle etkileyecek bir çalışma içerisine girdi.

    bakanlığın yaptığı çalışma sonrası getirilmek istenen düzenlemeyle sektördeki faaliyetler, çoğu esnaf ve kobi statüsünde olan işletmelerin platformlar üzerinde yaptıkları satış hacmine bakılarak 10 milyar tl’nin altı, 10 – 30 milyar tl arası ve 30 milyar tl üstü limitlerde olmasına göre düzenlemelere tabi olacak.

    sektör temsilcileri endişeli

    düzenlemeyle e-ticaretin dengeli bir şekilde büyümesi amaçlanırken pazaryerlerine de bazı kriterler getirilmesi planlanıyor. ancak sektör temsilcileri ise yeni düzenlemenin e-ticaret faaliyetlerini zora sokacak çeşitli kısıtlamaları getireceğinden ve bunun da sektörü zora sokacağından endişeli.

    kampanyalara sınırlama

    net işlem hacmi üzerinden belirlenecek limite takılan e-ticaret şirketlerinin bir yıl içinde yurtiçi satışlara yönelik iskonto ve indirimlerine sınırlama gelecek. türkiye’yi başta kasım kampanyaları olmak üzere düzenli fırsat günleri ile öne çıkan e-ticaret şirketlerinin kampanyaları azalacak ve çapları görece küçülecek. geleneksel ticarette yaşananların aksine indirimler e-ticarette sınırlanacak.

    elektronik ürünlere ilave maliyet

    e-ticarete aracılık eden platformların 1 yıllık net işlem hacimlerinden belirli bir pay alınacak. işlem hacmi, 1 yılda 30 milyar ile 60 milyar tl arasındaysa, 30 milyarı aşan kısmın yüzde 1'i, 60 ila 75 milyar tl arasındaysa, yüzde 1'e ilave olarak 60 milyarı aşan kısmı için yüzde 5'i, 75 milyar tl'nin üzerindeyse aşan kısım için yüzde 30'u oranında elektronik ticaret payı tahsil edilecek. bu düzenlemenin yüksek vergi yükü bulunan elektronik sektörünün üzerine ek maliyetler getirmesi gündemde. düzenlemeye göre büyük ölçekli e-ticaret şirketleri elektronik ticaret payı ödeyecek. bu payın toplam satış hasılatından alınması planlanırken bu maliyetin gerek satıcılara gerekse müşterilere yansıtılması halinde özellikle bunun elektronik ürünlerde fiyatları artırma riski bulunuyor. söz konusu payın kobi'lerin e-ticaret girişimlerinin desteklenmesi için kesileceği de ifade ediliyor.

    e-cüzdan uygulaması kaldırılacak

    genel olarak cüzdan olarak bilinen e-ticaret platformlarına entegre ödeme kolaylaştıran uygulamalar kaldırılacak. e-ticaretin satıcı, tüketici arasındaki ödeme ilişkisini anlığa varan hızlardan çıkaracak. bu düzenlemenin müşterilere sağlanan indirimleri azaltma olasılığı bulunuyor.

    reklam bütçelerine sınır geliyor

    e-ticaret şirketlerinin reklam ve ilan bütçelerine net işlem hacimlerine göre üst limitler belirlenecek. bir önceki yıl net işlem hacminin; 30 milyar tl'si için binde 15'ten fazla reklam harcamasına izin verilmeyecek. eğer işlem hacmi 30 milyar tl'den fazlaysa 60 milyar tl'ye kadar olan kısım için binde 15'e ilave olarak, otuz milyar türk lirasını aşan kısmın binde 10'u, 60 milyar türk lirasını aşan kısmın ise binde 5'inden fazla reklam harcaması yapılamayacak. bu düzenlemenin reklam sektöründeki gelirleri daraltacağı gibi bazı kaynakların yurtdışına kaçmasına da sebebiyet verebileceği yorumları yapılıyor.

    platformların kendi markalarına sınırlama gelecek

    e-ticaret platformlarının kendi markalı ürünlerini ve hizmetlerini platformları üzerinden sunmasına sınırlama geliyor. bu düzenlemenin söz konusu sektörde oluşturulan ekonomik değere ve paydaşlarına zarar verebileceği istihdama kadar etkisi olabileceği ifade ediliyor. yurtdışında ciddi ihracat hacimlerine ulaşan markaların zarar görmesi bu düzenlemenin eleştirilen yönlerinden.

    rekabeti azaltacak sınırlama: hem hizmet hem mal satılamayacak

    pazaryerleri hem hizmet hem de mal satışı yapan yerler olamayacak. turizm, eğitim, sağlık, sigortacılık, danışmanlık, kültür, sanat, eğlence, spor ve istihdam hizmeti sektörleri ile gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinin bir veya birkaçına aracılık hizmeti sunan, başka bir sektörde aracılık faaliyetinde bulunamayacak. başta gayrimenkul ve turizm sektöründe olmak üzere artık adı oturmuş, kamuoyu tarafından da adları jenerik hale gelmiş oyunculara dolaylı bir koruma geliyor. hem ilan yayınlayan hem de ürün satanlar artık ikisini birden yapamayacak. sadece ilan sitesi olarak kalabilecek. bunun tüketici açısından rekabeti azaltma yönünde etki yaratacağı yorumları yapılırken diğer yandan da pek çok kurumun iş çeşitlendirmesini kısıtlayacak.

    platformların kargo faaliyetlerine sınırlama

    platformların kurdukları taşıma ağları pazaryeri dışına hizmet veremeyecek. bu nedenle, pazaryerleri, platformları üzerindeki satılan ürünlerin daha büyük bir bölümünü kendileri taşımayı tercih edecek. bunun sonucu doğrudan kargo şirketlerine verilen kutu sayılarında azalması gündeme gelebilir. e-ticaret şirketlerinin kurduğu kargo ağları özellikle salgın döneminde kargo sektörüne dinamizm getirmişti.
    --- spoiler ---
  • çökmediğiniz bi burası kalmıştı
  • kasada ciddi anlamda para olmadigini gösteren düzenleme.

    kur korumali mevduat'lar nasil ödenecek saniyorsunuz?
  • ''e-ticarete aracılık eden platformların 1 yıllık net işlem hacimlerinden belirli bir pay alınacak. işlem hacmi, 1 yılda 30 milyar ile 60 milyar tl arasındaysa, 30 milyarı aşan kısmın yüzde 1'i, 60 ila 75 milyar tl arasındaysa, yüzde 1'e ilave olarak 60 milyarı aşan kısmı için yüzde 5'i, 75 milyar tl'nin üzerindeyse aşan kısım için yüzde 30'u oranında elektronik ticaret payı tahsil edilecek''

    bakın bunun adı fırsatçılıktır. malum kitlenin her yerde dillerinden düşürmedikleri fırsatçılık işte budur.

    aynısını araç vergilerinde de yaptılar. 130bin tl üstündeki arabalardan %70 ötv alınacak dediler bir yıl sonra 130 binin altında araba kalmadı. şu an ise %45 ötv dilimine giren araba bile yok.

    burda da olacaklar belli. %150 enflasyonun olduğu yerde kısa süre içinde bütün e ticaret siteleri adım adım 75 milyar tlnin üzerinde ciro yapmaya başlayacaklar. böylece elektronik ürünlere kademe kademe %30 daha zam yapılmış olacak.

    sonra esnaf şöyle fırsatçı, ev sahibi böyle fırsatçı stokkçu bilmem ne diye kafa sikmeye devam edecekler. fırsatçının allahı bunlar asıl.
  • --- spoiler ---

    genel olarak cüzdan olarak bilinen e-ticaret platformlarına entegre ödeme kolaylaştıran uygulamalar kaldırılacak.
    --- spoiler ---
    bütün aşamaları kayıtlı kuyutlu vergilendirilebilecek faaliyetlerden vazgeç. vergi gelirini kaderini mahalle esnafının fiş kesme keyfine ve onların memnuniyetlerinden kaynaklı verecekleri oya bırak.
  • ab'de görüşülen digital market acts'in ölçüsünün kaçırılmış şekilde yerli uyarlama tasarısı. bir boku da aslına sadık kalıp yatırımcıların da canını çıkarmadan uyarlayın. şaşarız.
  • vah benim güzel ülkem vah.

    o kadar ehil olmayan kişiler tarafından yönetiliyorsun ki... bir düşmanın bu kadar da olmaz artık diyerek yapmayacakları şeyleri kendi yöneticilerin yapıyor.

    bu enkazı kaldırmak çok uzun alacak.
  • hadi hepsine tamam da, reklamla ilgili kısıtlamanın dayanağı ne?
  • acısı nihai tüketiciden çıkacak uygulamadır.
  • her türlü zorluğu getirin o küçül esnaflardan alışveriş yapılmayacak olum.

    he bu arada 1 yılınız kaldı tırtıklayın iyice
hesabın var mı? giriş yap