• inşaat mühendisi arkadaşların çok zorlandıkları ders. hatırlıyorum da, yurtta, betonarme çalışan bir arkadaş doldurduğu müsvette kağıdı buruşturup çöpe atarken, kağıdın çöp kutusunun yanındaki kolona çarpıp girmemesi sonucu "yine betonarme" diyip çökmesi bana çok acı gelmişti.
  • çelikle güçlendirilen betondur.basit bir mantıkla şöyle düşünebiliriz:
    betondan oluşan 50x50x50 lik bir küp düşünelim.bu küpün üzerine yaklaşık 200 kg.lık bir yük koyduğumuz zaman beton bu ağırlığı rahatlıkla taşıyabilir.(tabi betonun sınıfı da önemli.burada c20 olduğunu varsayalım)

    şimdi de aynı küpün iki ucundan aynı yük tesir edecek şekilde çektiğimiz vakit beton buna dayanamayacak ve 45 derecelik açılarla çatlayacaktır.

    işte betondaki bu çekme mukavemetinin * yetersizliği nedeniyle (betonun çekme mukavemeti basınç mukavemetinin yaklaşık 10 da 1i kadardır), belli oranlarda çeliğin betona yerleştirilmesi gerekir.çeliği yerleştirdikten sonra çekme deneyi sonunda beton(arme) çatlamayacaktır.
    böylece betonarmemize tesir eden kuvvetlerden basınç olanları beton, çekme olanları da çelik karşılayacaktır.

    ayrıca, (bkz: am olsun da betondan olsun) (bkz: inşaat terimleri)
  • döküldükten sonraki bir hafta içinde mukavemetinin %60'ını alan, 28. günde ise %99'una ulaşan, teorik olarak daha mukavim hale gelme süreci tersine ivmeli bir artış olsa da hiç bitmeyen, böylece zaman geçtikçe sağlamlaşan bir taşıyıcı sistem. ayrıca bana farklı farklı zamanlarda 3 ayrı entry girdirtebilmiş, durup durup aklıma düşen tuhaf şey, tövbe estağfurullah..
  • eski oturduğum semtte çok yoğun kentsel dönüşüm şeyi vardı.. defalarca tanık olduğum bir manzarayı aktarayım siz de aynı şeye defalarca tanık olduğunuzu hatırlayacaksınız.

    temeli kazdılar.. bir kamyon geldi. demirleri bıraktı. temel işlemleri günlerce devam ederken o demirler orada bekledi, yağmuru çamuru karı yedi. inşaata konduklarında çoktan yüzeylerinde ilk pas katmanı oluşmuştu.. dakika 1 gol 1. çimentoyla demir arasındaki tutunmanın binanın ömrü boyunca her geçen saniye azalması macerası böylece başlamış oldu.

    betonarme denen bok kendi ağırlığıyla kendini yiyen bir canavar. bu yapı tekniğini ve özellikle çok katlı yapılaşmayı düşünelim..

    menderes zamanından beri hemen her hükümet kırsalı boşaltıp insanları kentlere yığmayı çok matah bir politikaymış gibi uyguluyor.. sonuç felaket..

    bize basit tedbirler değil, kökten anlayış değişiklikleri gerekiyor. düşünelim..
  • insaat muhendisligi ogrencileri arasinda bütünarme de denilen ders.

    (bkz: lutfu oflaz)
  • inşaat mühendisliği 3. sınıfta karşımıza çıkan bu ders genelde ikiye ayrılır ve bir dönem betonarme1 diğer dönem betonarme 2 işlenir. ayrıca betonarme 2 dersi esnasında bir yarıyıl boyunca birkaç katlı bir yapının betonarme tasarımı yapılır.

    eğer bünyeye zarar vermek istemiyorsanız bu dersi hızla geçip yolunuza devam ediniz. çünkü 4. sınıfta görülecek olan çelik yapılar 2 dersinde de bir adet proje sizi bekliyor olacaktır. ikisini aynı dönemde yapma bahtsızlığına erişen insanlarda uykusuzluk, bulantı ve kusma, yakını görememe, beyin ..cıklaması, sabahları yatağa işeme ve geceleri saat 04'ten sonra çizim masası başında kurt adama dönüşme gibi yan etkiler gözlemlenmektedir.

    bu dersi alan kişilerin ayrıca ts500 , ts498 ve deprem yönetmeliği ile bir dönem boyunca yaşadığını da bilmek gerekir.
  • inşaat bölümlerindeki en zor derslerden birisidir. sebebi salt bilgiyle değil zeka ister. 3 saat süre de 180 soru veriliyor öss de ve yapılıyor da ama bu dersin sınavında defter kitap açık 3 saatte 2 soru çözülemiyor.

    (bkz: tecrübeyle sabittir)
  • (bkz: ts500)
  • ismi duyulunca akla uğur ersoy'u getirendir.
  • ilk kısmın başlangıcında temel bilgiler öğretiliyor inşaat mühendisliği öğrencilerine. beton nedir, yapı çeliğiyle birlikte nasıl çalışır, gevrek sünek çökme vs. temel bilgiler verildikten sonra verilmiş yükleri kolon ve kirişlerin nasıl taşıyacağı, minimum donatı oranları, donatı seçmece, abak kullanmaca (formüllerin ve tabloların verildiği ts500'den aparma kitapçık)

    ikinci kısımda işin içine döşeme giriyor, merdiven giriyor, deprem giriyor, temel giriyor, istinat giriyor. hep giriyor bunlar. ilk kısımda hazır verilen yükler vardı ya hani, burada onları da kendin hesaplıyon. amk hacim = boyut x boyut x boyut, ağırllık = birim ağırlık x hacim denklemlerini bilen uzunluk ölçmeyi bilen ilkokul bebesine versen o da yapar bu yük hesaplarını gerçi de, işte ondan sonra gelen moment hesapları cinsleştiriyor. yapı statiği 2' de cross metodunu öğrenmediysen gecenin bir vakti youtube'dan öğreniyorsun. aha link

    sanırım bu dersi inşaat mühendislerine "4 senede bi sikim öğrenmediniz, alın bari betonarme inşaat yapmayı öğrenin de aç kalmayın" diye veriyorlar.

    bunları niye yazdım? 20 sayfa hesap mal gibi son geceye kaldı da ondan bu sinir. inşaat mühendislerine amele diye lakap takarlardı da kızardım. excel'den yardırmak varken elle yapmak zorundasın her hesabı. autocad de yasak pafta çizimlerinde. itü'de böyle bu işler sadece. odtü' de sanmıyorum bu bilgisayar düşmanlığ olsun. diğerlerinde de zaten duydum ki millet deprem hesabını bile görmüyor, proje teslimi diye birşey yok. hatta betonarme 2 diye bir ders yok adamlarda. betonun demosunu görüyorlar resmen. ondan sonra depremde niye yıkıldık? neyse herkes kendinden mesul.

    o ortadaki merdivenin s306 s206 s106 kolonları var ya... çok sinirliyim sözlük, çok.
hesabın var mı? giriş yap