• günah keçisi olarak seçilen perekende sektörünün kalesi. brüt %17 net %4 kâr marjı ile çalışan bim şirketinin bist 100'deki hisse senedi kodu. güncel tartışmalar dışında çok beğendiğim bir şirket. bistin defansif şirketi olduğu için portföyüme ekledim. mal alınırken kazanılır, çelik gibi sinir ve psikoloji ile burdan düştükçe eklerim. elbet hakketiği değere gelecektir.
  • pandemiden dolayı işimiz gücümüz olmadığından dolayı kafayı sıyırıp bu güne kadar ödediği temettüleri, bedelsiz sermaye artırımlarını derleyip 16 yıl önce yatırım yapılıp hiç çıkılmasaydı ne olurdu diye hesaplamaya çalıştığım (tabi yanlış hesaplamadıysam) yurdumuzun ve orta doğunun en büyük bakkalının hisse senedi kodudur.

    2005 yılı temmuz ayında 25 tl civarı arz edilen hissemizden 25.000 tl tutarında 1000 lot alınsa idi ve bugüne kadar 1 lot dahi satmayıp gelen temettüler ile tekrar hisse alımı yapılsaymış şu anki meblağ 2.328.000 tl civarı oluyormuş sayın seyirciler. vay anasını.

    tabi o başlangıçtaki 1000 lot da sırasıyla 3:1 ve 3 sefer de 2:1 şeklinde bedelsiz sermaye artırımı ve temettüden gelen nakitler ile geri alım yapıldığında 32.800 lot olmuş.

    aynı tutar o günlerde 1,37' ler civarı olan amerikan doları alınarak değerlendirilmeye çalışılsa idi; yastık altında 18.168 dolar olacak, tevdiata yataydı da bu yılın sonuna kadar 23.000 dolar oluyordu (bileşik olarak) kaba taslak. yani hadi 9 tl diyelim dolara 210.000 tl gibi birşey.
    *tevdiatta stopaj hesapladım %15
    *faizleri 1 yıllık dönemlerde devlet bankasının o yıllara ait oranlarından kullandım.
    *dövizin faizi ilk yıllarda yıllık %3- 4 civarı iken, 2009' da %2 'lere ve 1,75' lere, 2014 yılı ortalarında 1,5, 2015' de %1' e düşüyor. en son corona muhabbetine % 0,5 te duruyor. bunları da dönem dönem ne kadar getirmiş hesapladım.

    hissenin fiyatları herhangi bir kaynakta hep düzeltilmiş olarak gösterildiği için; temettü tarihlerini de iş yatırım sayfasındaki temettü verim yüzdesi ve nakit temettü tutarı sayesinde bulmaya çalıştım.
    yani atıyorum 1 tl brüt temettü vermiş ise ve verimlilik %2 ise o günkü fiyatı 50 lira olarak buldum.
    şöyle ki; hisse başı verdiği tl miktarı temettü verimine böldüm ve çıkanı 100 ile çarpıp o günkü hisse fiyatını buldum. yani 1(tl)/2(verim yüzdesi) * 100 = 50 tl şeklinde.

    şimdi kısa kes amcık ne demek istiyon dediğinizi duyar gibiyim. lafı da oraya getirecem. demek istediğim; eğer ben çok büyük hesaplama hataları yapmışsam ve büyük yanılgı içerisinde isem beni uyarın. böyle bir kazanç yok, yanlış hesaplamışsındır diyin. eyvallah. bundan ayrı olarak hadi 15 yılda şirket atıyorum 20 mağazadan 10.000 küsüre büyümüş bu getiri onun sonucudur, daha da büyüyemez ve de bu oranda gelecek yıllarda kazandırmaz da vazgeç bu sevdadan da diyebilirsiniz ona da eyvallah.
    ama evet doğrudur, ilerleyen yıllarda da bu böyle gidebilir hesaplaman mantıklı görünüyor, yabıştır derseniz işte o zaman evi köyü satıp bu hisseden alacağım. çok pis gaza gelmedim aslında, sağda solda temettü ve büyüme sonucunda bileşik olarak bu tarz, bu oranlarda getiriler olduğundan bahsediliyor ama bilemiyorum. dolar bazında bile sikip atmış resmen. tamam bu iş öyle hesaplandığı kadar kolay değil. peygamber sabrı gerekiyor. hatta 15 yılda sabırdan ziyade insanın başına ne geleceği de belli olmuyor ama en azından doğru hisse doğru yerde alındığında borsanın diğerlerine göre ne kadar güçlü bir yatırım çeşidi olduğunu göstermek açısından en önemli örnek. bireysel olarak bunu becerebilen olduğunu pek sanmam ama 15 yıldır bu şekilde tutan fonlar muhakkak vardır.

    neyse çok uzattık. mesaj kutum açık :) yanlış birşey yazmışsam uyarabilirsiniz. düzeltiriz ya da komple yok edebiliriz, sıkıntı yok. yatırım tavsiyesi de değildir kesinlikle. o kadar uğraştım sizinle de paylaşmak istedim sadece. sonuçta amatör yatırımcıyız.

    saygılar sevgiler.
  • hissedarı olduğum günden beri markete girince ellerimi arkada bağlayıp geziyorum. dağınık rafları filan düzeltiyorum. inşallah lotum arttıkça çalışanlara sarmam.
  • bistin çalışkan vefalı çocuğu, çok uzun yıllar sonra her canlı gibi ölecektir. belki ömrümüz yetmez bunu görmeye bilinmez ama ne olursa olsun bir efsane olarak anılacaktır. tahtacısıyla iş ahlakı ve kazandırdıklarıyla her dönem anlatılacak örnek olacaktır. halka arzını bile hatırlarım tahtasındaki hareketleri adım gibi bilirim, ilk günde ki hareketleri neyse bugünde aynı hareket ediyor. sürekli büyüdü sürekli yükseldi ama tahtacısı hiçbir zaman sert hareketlere müsade etmedi ben ömrüm boyunca şahit olmadım. kimler kimler tahtayı speküle etmek istedi hepsi boynunun ölçüsünü aldı, tahtacısı almak isteyene şirketin yarısını satacak kadar gaddar satmak isteyenden bile isteye yüksek fiyatlardan alacak kadar eli açıktır. tahtacısı daha doğrusu tahtacıları bizzat yönetimin adamıdır. kısaca efendi gibi girip şirkete ortak olur beklerseniz kazanırsınız, tahtayı yerinden oynatıp işe biraz eğlence katalım derseniz ebenizin amını görürsünüz. aslında ebenizin amını görmezseniz sadece uğraştığınızla kalır hiçbirşey kazanamadan lanet eder çıkarsınız. he bunları bizim yapmaya ne cüssemiz yeter nede haddimiz ama deneyen çok büyük oyuncuların olduğunu gördük pişmanlıklarına bizzat şahit olduk :)

    uzun lafın kısası borsa kültürü budur, tahtacılık böyle yapılır, sana yatırım yapan sikilmeye çalışılmaz, tahtanı manipüle etmeye çalışan sikilmeye çalışılır.tahta aşşağı yukarı top sektirir gibi sektirilmez yatırımcısı ürkütülmez. ben şuan yatırımcısı olmasam dahi emeği olanlara teşekkür ederim.
  • şöyle bir 150'yi vursa da konu komşuya le cola dağıtsak dediğim hisse..
  • portföyümde uzun zamandır bulunan, düzenli olarak biriktirmeye devam ettiğim hisse.
  • bımas temettü kararı açıkladı:

    + 14 haziran, pay başı 1.8tl, son fiyata göre %1.12
    + 20 aralık, pay başı 2.7tl, son fiyata göre %1.67
  • bimas prim yapan değil temettü veren bir şirkettir ereğli gibi. alırsın temettüden bir gün önce satar böylelikle %15 vergiden kurtulur ertesi gün satın alıp elindeki kağıdın çoğalmasını seyredersin
  • dunku yaptığı %6.3 hareketle ve bu ay verdigı 1.7tl temettü ile aylardır yataya saran borsada yuzumu guldurmustur.
  • müdavimi olduğum hisse. 1.5 senedir takip ediyorum.

    bim'in büyüklüğü, sektöre etkisi, kar - zararını konuşmayacağım. merak eden gitsin incelesin. gözlemlerin şöyle :

    genel olarak yabancılarla doğru orantılı gidiyor. yabancı bist'ten çıkınca hisse düşüyor, yabancı gelince ilk olarak bimas'ı seçiyor. şuanda bist'teki yabancı oranı tarihin en düşük seviyelerinde. yabancı oranı %2-3 artarsa bimas coşar demek yanlış olmaz.

    değer olarak 60 - 85 tl arası geziyor. 10'ar lira fark ile tepki alımı geliyor.

    daha önceki dönemde 58 - 75 arası fiyatlanmıştı.

    fiyatları 5-6 ayda bir hareket ettiği için küçük yatırımcıya fırsat verdiğini düşünüyorum. ancak haftalık kazancını alıp yeni maceralara yelken açmak isteyen vur-kaç yatırımcısına göre değil bimas. bundan dolayı "borsacı" tayfası tarafından pek sevilen bir hisse değildir.

    kişisel tahminim : 60tl'li seviyelerden tepki verip 90tl'ye kadar kademeli bir yükseliş yapması. 60tl seviyesi çok güçlü bir destek. eğer buralardan tepki verirse nisan - mayıs gibi 90tl'li seviyeleri görebiliriz. yaklaşık %40'lık bir artış. belki de türkiye'nin en garanti hisselerinden birinden bahsediyoruz.

    uygulayacağım strateji : açgözlülük yapmadan haftalık 10'ar hisse toplamayı düşünüyorum. kademeli alım yapacağım. hedef fiyatım 64tl. 64tl üstüne çıkarsa alım yapmayı durdurup mevcut durumu izleyeceğim. aynı şekilde 55tl'nin altına düşerse de alım yapmayı durdurup bir sonraki alım pozisyonum hakkında kafa yoracağım.

    bimas'ta yapılan geri alımları "şirket değerini korumaya çalışıyor" olarak yorumlamak sadece kısmen doğru. bu tür büyük şirketlerde onlarca ekonomist/analist çalışıyor. amaç düşükten alıp %30 - %40 kar ile satmak olabilir.

    velhasıl, yukarıda yazanların hiçbiri al-sat önerisi değildir. kişisel tercihlerdir. ben bimas'ı sevdiğim kadar piyasanın hareketlerine göre hareket etmemeyi de seviyorum.

    saygılar...
hesabın var mı? giriş yap