25 entry daha
  • yanma odasına atmosferik şartlardan daha fazla hava taşıyan sistem.

    detaylarına gelecek olursak süperşarjın 3 tipi vardır.

    - root type
    -twin screw type
    -centrifugal type

    havayı sıkıştırma yöntemi ise oldukça basittir. krank milinde bulunan bir kasnak süperşarja bağlıdır böylece motor çalıştığı anda aşırı besleme başlar aynı atmosferik motorlar gibi lineer bir güç artışı gözlemlenir. turbo motorlardaki lag problemi bu aşırı besleme yönteminde gözlemlenmez.

    centrifugal süperşarjın şekli turboşarj ile aynıdır salyangoz şekillidir. bu tip kompresörde bulunan gezegen dişli sistem sayesinde 100 bin rpm seviyelerine kadar çıkabilirler. bu sayede oldukça yüksek miktarda hava sıkıştırırlar. sıkışan hava yanma odasına giderek yanma verimi yükselir, yükselen yanma verimi ile de daha hızlı gidilir. bu tip süperşarj genellikle araçlara sonradan eklenir. hks'nin gt86/brz için sattığı bu tip süperşarja sahip bir kiti vardır.

    animasyonu ise aşağıdadır.
    https://gph.is/1nlp4fy

    twin screw süperşarj ise güncel muscle carlarda gördüğümüz sistemidir. tabi türkiye koşullarında sokakta görünmez ama amerika'da kesin görülür.

    https://images.app.goo.gl/aumvquks314sa36aa linkteki resimde üstteki gri olan kısım süperşardır. bunun havayı sıkıştırma şekli centrifugaldan farklıdır.

    havayı sıkıştırma sistemi ise şöyledir iki adet spiral rotor tek bir dişli vasıtasıyla krank miline bağlı bir kasnak yardımı ile döndürülür bu sırada dışarıdan emilen hava dişli rotorlar dişler vasıtası ile ileri gider her bir dişte hava sıkışır, sıkışan hava ise yanma odasına gönderilir.

    ayrıca cosworth'ün gt86/brz için bu tip süperşarja sahip bir kiti de vardır

    -root type süperşarj ise çalışma şekli olarak twin screw tipe benzerdir. modifiye edilmiş eski amerikan araçlarında görülür. hızlı ve öfkeli'nin ilk filminde vin diesel'in arabasında vardır.

    süperşarjlar için hacim konusu şöyledir. 2,7'lik bir süperşarj her bir turunda 2,7 litre havayı sıkıştırıp yanma odasına gönderir. yüksek hacim daha fazla sıkışmış hava, daha yüksek yanma verimidir.

    sıkışan hava ısındığından dolayı yanma verimi düşer. aşırı beslemeli araçlarda intercooler vasıtasıyla sıkıştırılan hava soğutulur bu şekilde yanma verimi ve de performans artar.

    son olarak süperşarjın artıları şunlardır.

    - lineer güç artışı
    - uygulamada kolaylık
    -teorik olarak sıkıştırlan havayı kasnak çaplarını değiştirerek artırma
    - ses (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=vdciippp6jo&t=207s)

    eksileri ise

    ek bir kasnak ve kayış vasıtasıyla hareket ettiğinden yakıt tüketimini azaltmaz. turbo atık egzoz ile tahrik edildiği için böyle bir kayıp turboda olmaz.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap