• evet yanlış duymadınız fiyatı satıcı değil alıcı belirler. satıcının ürününe biçtiği değerin aslında hiç bir önemi yoktur. satıcı belirlediği fiyatla ilgili kendine katlanabilir bir maliyet noktası belirler. ne der mesela? ben bu ürünü 10 birime satacağım, bu 10 birime de 1 yıl içinde satacak kadar kar payı koydum. o bir yıl içinde o ürün satılmazsa ve artık maliyetler alıp başını gitmişse satmak için mecburen fiyat düşürür. talep gelmediği sürece elindeki ürüne isterse milyon yazsın aslında çöptür. talep olduğu sürece 1 liraya mal ettiği ürünü 10 milyona da satar. çok da uzağa bakmaya gerek yok. altın bunun en güzel örneği. hiç bir katma değeri olmamasına rağmen, tamamen arz ve talebin belirlediği net bir fiyatı var.

    o ürünün değeri ona gösterilen talep ile ilgilidir. enflasyon oranı, faiz oranları vs bu ürünün değeri ile ilgili değildir. onlar sadece talebi arttıracak ya da azaltacak değişken dinamiklerdir. yani 500bin liralık bir ev enflasyon %20 diye seneye değeri 600bin olacak diye bir kural yoktur. enflasyon %20 olsa bile seneye o evin değeri, talep olmadıkça artmayabilir hatta düşebilir. bu arada arz ve talep işletme iktisat ekonomi 1. sınıf dersidir.

    bu başlığı 500 bin tl'yi faize yatırmak vs ev almak başlığında özellikle mühendis olduklarını söyleyen yazarların yaptığı yorumları okuduktan sonra açma gereği duydum. gerektiğinde buradan onlara bakınız vereceğim.

    edit: bakın sevgili yazarlar bu yazıda almayın fiyat düşsün gibi bir ibare yok. böyle bir durum söz konusu da değil zaten.
    bir altta serengetili'nin entry'si aslında birebir benim yazdığımı doğrulayan bir entry.
    arz düşük talep fazla ve yüksek bir fiyattan bahsetmiş. aynen benim de söylediğim bu. tam tersi de olabilir. dünyada kanser vakası kalmasa o firmalar da o fiyata satamaz zaten.
    bunun böyle olmadığını söyleyip hiç bir argüman sunamayan diğer yazar arkadaşlara bir sözüm yok haliyle.
  • türkiye'deki insanların anlamamakta ısrar ettikleri en temel ekonomi/iktisat bilgilerinden biridir. özellikle ev ve araç fiyatlarından şikayet ederken bu gerçeği asla göz önünde bulundurmazlar.
  • yani hocam paragraf paragraf yazmışsın ama ekonomik düzen hiç de senin algıladığın gibi değil.

    fiyatı piyasa (arz/talep dengesi) belirler evet ama en az onun kadar önemli bir etken daha var;

    fiyatın talep esnekliği

    arz talep dengesi

    kanser ilaçları 20k bandında alma da göreyim hadi alıcı olarak.

    kanser ilaçlarını üreten patent sahibi belli başlı firmalar var, arz kısıtlı ve talep fazla => fiyat uçuk.
  • içerden bildiriyorum doğru bilgidir. 150 bin tlye boş paket clio'yu kimse almazsa 50 bine satarlar.

    araba neyse de ev zaruri ihtiyaçtır çünkü barınma beslenmeden sonra gelen en önemli ihtiyaçtır. mevcut durumda kimse ev almazsa ev fiyatları düşer eyvallahta kimse ev almazsa herkes kirada oturur kiralık ev fiyatları ne olacak? arşa çıkmayacak mı bu seferde ? geçen yıl benim ikamet ettiğim semtte sahibinden adlı sitede kiralık daire yazınca 4 sayfa ilan çıkarken şuan 4 adet ilan çıkıyor kiralık olarak.
  • fiyatı;
    acelesi olan için ölücü,
    satılsın diyen için alıcı,
    satılmazsa ekime kadar diyen için satıcı belirler.
  • bende fiyatın yükselmesi şeklinde ilerleyen durum. malın kıymeti de artmıyor ama alıcılar daha fazla ödemeye razı oluyor., enteresan.*

    bir dairemizi 950.000 tl'ye satışa çıkardık. 1 seneden fazla ilanda kaldı. 1 kişi geldi 900.000'e bırakacaktım son anda vazgeçti.

    1 sene sonra dedim "bu fiyata satılmıyor fiyatı değiştireyim" fiyatı 1.150.000 tl yaptım. 2 ay geçmeden 1.100.000'e anlaştık, sattık gitti.

    letgo'da ise sayısız örneğini yaşadım:
    bir alacağıma dair dj seti, monitör, subwoofer, kulaklıkları satışa koydum. hepsine üst üste 3.500 tl fiyat koydum alan çıkmadı. bir gün random bir letgo kullanıcısı "abi ürünleri ayır öyle ilan aç" dedi. peki dedim. (halen arada letgo'dan mesajlaşırız.)

    aynı hafta 1.250 tl'ye mikseri, bir kaç hafta içerisinde 3 ayrı kulaklığı toplamda 2000 tl üzerine, bir kaç ay sonra midi mixer'i 250 tl'ye sattım.

    şuan satış fiyatı 7.000 tl'yi bulan monitörler ve subwoofer (satmamaya karar verdim), satış fiyatı 2.000 tl olan magma taşıma çantası bana kaldı. bir de virtual dj resmi yazılımı var. eski sürüm bir halta yarar mı bilmem.

    yine letgo'da kimsenin arayıp sormadığı 100 tl'ye ilana çıkardığım ufo fanın satış fiyatının 450 tl'ye çıktığını gördüm. nasılsa satılmıyor diye 300 tl'ye çıkardım fiyatı. aynı gün 250 tl'ye sattım.

    geçen hafta 1 yıldır duran 10 adet kitap için 150 tl yazdığım ilan için mesaj geldi. tek kitabı istiyor. dedim "ayrı ayrı satmayacağım. hepsini al, kalanı sen satarsın." yok dedi istemem. peki satmıyorum dedim. 2 gün önce tekrar mesaj geldi. 50 tl'ye satarım tek kitabı dedim geldi satın aldı. 150 tl istediğim kitapların fiyatı 300 tl, 50 tl'ye aldığı kitabın satış fiyatı 20 tl.
  • 100% gecerli olan bir kural degildir.
  • "alan olmayınca satanı sikeyim" deyimiyle kanıtlanmıştır
  • yalnızca çiftçinin devlete buğday satarken yaşadığı durum. fiyatı devlet belirliyor.
  • neredeyse ilk okullarda bile öğretilen arz-talep eğrisinden bahsedilmiş.

    (bkz: para çokomel eğrisi)
hesabın var mı? giriş yap