• tüm milli maçlarda olduğu gibi, tribünlerimizin bir türkiye-isveç milli maçında bu şarkıyı söylemesi, vaktiyle bir kısım isveç medyası tarafından "centilmen türk seyircisinden jest" şeklinde yorumlanmıştır.
  • bu marşın* anlaşılmaz bir bölümü vardır bilirsiniz; kimi laylalaylayhoyhoy der, kimi başka. orijinali:

    güneş ufuktan şimdi doğar
    yürüyelim arkadaşlar
    eyjafjallajökull
    sesimizi yer gök su dinlesin
    ...
  • bu marş, isveç bestecisi felix körling' in olup selim sırrı tarcan (1874 - 1956) tarafından 1909 yılında isveç'ten yurda döndüğünde getirilmiştir. marşın asıl adı jamtlandli üç şarkici kiz yahut şakıyan üç kız anlamına gelen tre trallande jamtor'dur. güftesinin konusu ormana ait olduğundan isveç'in ormancıları ve orman fakültesi öğrencilerince tutulan bir şarkıdır.

    marşın melodisini çok beğenen s. sırrı tarcan, birinci dünya savaşı yıllarında buna bir güfte uygulanıp türk gençlerine öğretmek istedi. bu arada istanbul erkek öğretmen okulunun türkçe öğretmeni arkadaşı şair ali ulvi (elöve) beye, marşın güftesini ısmarlamış ve böylece 1915 - 1916 ders yılı ortalarında marş tamamlanmıştır.

    ali ulvi elöve, gençlik marşı ile ilgili anılarında şunları anlatıyor:

    - bir gün okulun uygulama odalarından birinde çalışırken, s. sırrı tarcan ziyaretime geldi. o günlerde pek gözde olan bir isveç marşı için güfte yazmamı istedi. istenilen güfte 4x4 veya 8 heceli olacaktı. vakit geçirmeden çalışmaya koyuldum. 1. dünya savaşı'nın aleyhimize döndüğü yıllardı o yıllar. gençlik ve halk kaygıya kapılmıştı. marş yazarken başlıca amacım bu havayı dağıtmak, gençlere azim, ümit ve kalp vermek oldu.

    marş ilk defa öğretmen okulunda söylenerek daha sonra okulu bitirenler tarafından bütün yurda yayılmıştır. okul dışında ilk olarak 1916 ilkbaharında kadıköy ittihat spor çayırı'nda (şimdiki fenerbahçe stadı'nın bulunduğu yer) istanbul erkek öğretmen okulu'nun s. s. tarcan yönetiminde yapmış olduğu ilk beden eğitimi gösterisinde söylenmiştir.

    3 yıl sonra ülkemiz çetin bir kurtuluş savaşına başladı. mustafa kemal, daha samsun yolunda iken bandırma vapurunun güvertesinde arkadaşları ile bu marşı söyleyerek karadeniz'i ak umutlarla yara yara anadolu'ya ulaştılar. samsun'a çıktıktan sonra çamlıbel'e geldiklerinde yanında bulunan arkadaşlarını toplayarak dağ başini duman almiş marşını söylediler. daha sonra erzurum ve sivas yollarında ve bütün kurtuluş savaşı süresince bu marşı söyleyerek umutlarını tazeleyip durdular. böylece anadolu'yu bir heyecan kasırgası sarmıştı. bu heyecan ve umutladır ki, türk ulusu, m. kemal'in önderliğinde ülkemizi düşmanlardan temizledi ve özgürlüğüne kavuştu.

    nihayet cumhuriyetten sonra marş kendi kendine gençliğe mal edilmişken, 20 haziran 1938 tarih ve 2400 sayılı yasa ile kabul edilen mayısın 19'u, gençlik ve spor bayrami olmuştur. artık bu bayramın marşıda dağ başini duman almiş diye başlayan gençlik marşıydı.

    marşa ait bilgileri şöyle özet bilgiler

    şarkının orjinal adı: tre trallande jamtor
    türkçesi: trallalla diyen üç kız
    bestecisi: felix körling
    besteyi isveç'ten getiren: salim sırrı tarcan
    türkçe güftesini yazan: ali ulvi elöve
    ufak bir değişiklikle türkçeye uyarlayan: viyolonist zeki bey
    türkiye'de ilk defa okunduğu yıl: 1916
    ata'nın marşı yorumlaması: 20-21 haziran 1936
    gençlik ve spor marşı olarak kabulü: 20 haziran 1938

    kaynak :
    http://www.forumuz.biz/
  • toplu halde soylendigi zaman acaip gaz verici olan mar$imiz.

    dag ba$ini duman almi$
    gumu$ dere durmaz akar
    gune$ ufuktan $imdi dogar
    yuruyelim arkada$lar
    sesimizi yer gok su dinlesin
    sert adimlarla her yer inlesin

    bu gok deniz nerede var
    nerede bu daglar ta$lar
    bu agaclar guzel ku$lar
    yuruyelim arkada$lar
    sesimizi yer gok su dinlesin
    sert adimlarla her yer inlesin

    $eklindedir.
  • hangi memleketten yüklenip getirildiği veya sözlerinde derin anlamlar aranıp da bulunamadığı için küçümsemeler veya modası geçti diye burun kıvırmalar veya sair değersizleştirme gayretleri veya bel altından vuruşlar veya kaval kemiğine tekmeler falan fıstık hiç önemli değildir. milli maçlar gibi ulus olarak gaza gelinecek bir vesile olduğunda, türkiye sathında bu marşın sözlerini herkes biliyor mu, herkes hep bir ağızdan söyleyebiliyor mu ve bu marş insanları ortak bir heyecan dairesinde tek yürek birleştirme işlevini layığıyla görüyor mu, ben ona bakarım. gençlik marşı, çocukluk günlerinin naif coşkusunun simgesidir. daha dün annemizin şarkısının bir level üstüdür. ve her meşrepten yaşını başını almış adamlar ve kadınlar bunu hep birlikte haykırmaya başladığında, çocukluk günlerine geri dönüşün saflaşma ve masumlaşma halini yaşarlar. o bakımdan katartik bir etkisi vardır ve beraber söylendiğinde oluşan ortak ruhun kıymeti de oradadır.

    eğer bu marşı duymayan, bilmeyen varsa veya milli eğitim tedrisatından bu marşa karşı bir tiksinme duygusu aşılanarak gelip geçmiş birileri varsa orada art niyetli, karşı devrim militanı kolormatik badem öğretmenlerin çabası söz konusudur ki o da bugünün türkiye'sinde bilinmedik bir durum değil. gençlik marşı söylenmeye başladığında öyle birileri çıkıp ortalıkta yaygara yapacağına siktirip gitsinler ne soracaklarsa sorsunlar sarı çiçeğe.

    .
  • sözleri ali ulvi elove'ye ait olan marş.
  • guftesi felix korling'e ait olan isvec orjinli bir sarkidir. orjinal ismi "tre trallande jantor"dur. turkce sozlerini ali ulvi elove yazmistir. turkiye'de ilk kez 1916 yilinda okunmus, 20 haziran 1938'de genclik ve spor marsi olarak kabul edilmistir.
    ayrintili bilgi icin: http://www.beethovenlives.net/genclik_marsi.htm
  • aslı isveç'ce (belki de norveç. emin olamadım şimdi) olan bir marştır. üzerine türkçe söz yazılmıştır.
    çok fazla bilinmediği dönemlerde mustafa kemal'in samsun'dan havza'ya geçerken beraberindekilere öğrettiği söylenir. kullandıkları araç yolda bozulunca yürüyerek devam edilmiş ve bu arada da bu marş söylenmiştir.
    sonradan kurtuluş savaşının marşlarından birisi olarak özellikle subaylar arasında yaygınlaşmıştır.
  • milli maclarda soylenilesi bir mars. feci gaza getirici ozelligi vardir.
hesabın var mı? giriş yap