• bir saatte bir deniz mili kat eden obje bahsi geçen saat içinde ortalama 1 knot hız ile hareket etmiştir.

    kelime insan oğlunun ilk kez kıyıları terkedip okyanusa açıldığı günlerden kalmadır. ilk kez atlas okyanusuna açılan gemiler hızlarını ölçmek için üzerlerinde her 47 feet 3 inç'te bir düğüm olan uzun bir halatın bir ucunu geminin yanından dışarı atarlar ve suya düşen ucunun yerinde sabit kalmasını sağlıycak şekilde halatı 28 saniye boyunca mayna ederler. 28 saniye süresinde kaç düğüm suya indiyse geminin hızı o kadar knot'tur.

    47 feet 3 inç ve 28 saniye herhangi bir kaptanın götünden uydurduğu rakamlar değillerdir, zira götünden iki tane rakam atıp da bunları bir deniz mili ve bir saatle oranlayıp, oranı tutturmak az da olsa imkansız bir hadisedir. uzun lafın kısası:
    47ft 3in / 1 deniz mili = 28sn. / 1 saat

    neden 30 saniyeye 50ft 6in değil de 28 saniyeye 47ft 3in derseniz orasını bilemem, herhalde ellerindeki kum saatleri hep 28 saniyelikmiş. (evet, bu ölçümler yapılırken gemide taşınabilecek mekanik saatler daha yokmuş)
  • knot değerimizi;
    1,6878099 ile çarparsak ft/san,
    1,852 ile çarparsak km/saat,
    0,51444 ile çarparsak m/san,
    1,1507794 ile çarparsak mil/saat olur.
  • paraketanın icadından önce eski denizciler sürat ölçümü için teknenin pruvasından denize bıraktıkları şamandıraya bağlı halatta bulunan sabit aralıklarla atılmış düğümler* kullanırlardı. şamandıranın pruvadan kıça kadar aktığı bir tekne boyu mesafe düğüm sayısı cinsinden belli iken bu mesafenin ne kadar süre içerisinde alındığı düğüm/saat olarak hesaplanıp knot cinsinden ifade edilirdi. paraketanın icadı ile birlikte buna bir standart getirilerek 1 knot süratin 1 saatte alınan 1 deniz mili süratine eşit olduğu kabul edilirken sürat kriteri olarak deniz suyunun tekneye göre relatif akıntı hızı baz alınmaya başlanıldı ve paraketa kadranından analog olarak okunabilen sürat birimi geleneksel olarak yine knot cinsinden ifade edilmeye devam edildi.
  • bir deniz mili (1852 metre)..
  • ucaklarda kullanilan hiz birimlerinden biridir, digeri icin (bkz: mach)
  • rüzgar hızını (da) ölçerken kullanılan birim.
  • tekne hızı gibi rüzgar hızını da bildirir. beaufort'la karıştırılmamalıdır . örnek olarak: 1 beaufort kuvvetinde rüzgar 1 - 3 knot'a denk gelir; 2 beaufort 4-6 knot; 3 beaufort 7 -10 knot... vb. gibi.
    (bkz: http://www.turksail.com/…r-denizci-koeesi&itemid=72)
  • denizcilikte hızı ifade eder, deniz mili / saat değerinin birimi olarak kullanılır.
    bir saatte x deniz mili yol alan bir teknenin hızı x knottır.
  • (bkz: deniz mili), havacılıkta da kullanılan ölçü
    (bkz: nautical mile)
hesabın var mı? giriş yap