• microsoft'un devasa directx sdk'sının gölgesinde dokümantasyonuyla, open sourceuyla, communitysiyle parlayan açık grafik kütüphanesi.
  • open graphics library.
    silicon graphics tarafindan gelistirilen standart 3d grafik api'si..
    guzel bisi ama bununla demo yazarsaniz scene'den banlanirsiniz.
  • ingilizce argoda come out olmuş gay ve lezbiyenlere verilen isim. (bkz: götünden sallamanın en güzel örneği)
  • rakibine gore baslamanin kolay, devam etmenin zor oldugu 3d api.

    (bkz: direct3d)
  • okullarda genelde nate robins hazırlamış olduğu fi tarihinden kalma glut kütüphanesi ile birlikte öğretilen , doğası gereği prosedürel programlama yapısı sunan dil.
    sadece kütüphane olarak tasarlandığı için normal zamanlarda diğer dillerde çalışırken derleyicinin karşısında "galiba biz malız , derleyici bizden daha akıllı, sen kalıtımı al o neyi türeteceğinin senden daha iyi bilir" diyen mühendislik öğrencilerinin en ufak sorunda hata ayıklamak ile uğraştırmaktadır.sebebi ise ide ile bütünleşik çalışabilen elle tutulur ücretsiz bir debugger bulunmamasıdır.

    mevcut debuggerlar
    https://www.khronos.org/…pengl/wiki/debugging_tools

    alternatif kütüphaneler
    freeglut
    openglut
  • herşeye rağmen ve yıllardır bundan sonra daha da çok her ortamda küçükyumuşağın dx'in eline verebilecek güçte teknoloji. seni quake günlerinde sevdik opınım ciğerim.
  • directx ile karsilastirmanin anlamsiz oldugu 3d grafik kutuphanesi. dunyayi windows'un pencerelerinden goren sahislar directx ve opengl arasinda secim yapmak durumunda kalabilirler ama multi-platform (unix , mac , windows etc) yazilimlar uretecekseniz opengl'den baska pek bir alternatifiniz oldugunu dusunmuyorum. qt + opengl ya da gtk+opengl ile saglam yazilimlar gelistirilebilir.kutuphaneleri c icin yazilmistir fakat c++ ile de herhangi bir wrapper olmadan kullanilabilir. object oriented degildir ,olmamasi zikimde de degildir.
  • bu cengaverle tanışmam, tahmin edilebileceği gibi id software ürünü, efsane quake iii ile oldu. o dönem kompitürümde 16 mb tnt 2 ekran kartım vardı. o zamanlar opengl açık kaynaklıdır, avantajları şudur budur bilmiyor tabi bünye. sadece vuruyor oyunların dibine.

    ama şunu çok iyi anımsıyorum;

    aynı donanımda, directx oyunlara göre daha iyi grafiği daha hızlı sunan bir kütüphane idi kendisi. quake iii'ü zamanında oynamış, objelerdeki o yansımaları ilk kez görmüş herkes eminim bu hissiyatı yaşamıştır.

    ama bugün ne oldu? tekelci ms'in oyun üreticilerine baskısı sebebiyle donanımın hakkını veremeyen, aslında verimsiz olan oyunları & ürünleri tüketiyoruz. tabii aklı az buçuk çalışan bir adam bugün donanım (gpu, cpu vs) üreticileri için oyun piyasasının ne kadar kar getiren bir sektör olduğunu, yeni donanım satmak için nelere ihtiyaç olduğunu ve son olarak ms'in dünyanın en değerli 3-5 şirketinden biri olmayı başarmış bir yazılım üreticisi olduğunu görebiliyor.
  • direct3d'ye takan gl
hesabın var mı? giriş yap