• öyle ya da böyle halkına 70 yıl boyunca bedavaya yakın konut imkanı sunan devlet.

    " sovyetler birliği anayasası’nın 6. maddesi; “toprak, doğal kaynaklar, sular, ormanlar, değirmenler, fabrikalar, madenler, demir yolları, su ve hava taşımacılığı, bankalar, posta, telgraf ve telefon, devletin büyük tarım işletmeleri (devlet çiftlikleri, makine ve traktör istasyonları vd.) ile belediye işletmeleri ve kentlerdeki konut işletmeleri ve sınai bölgeler, devlet mülkiyetidir ve bundan dolayı tüm halka aittir” şeklindeydi. "

    " devrimden sonra toprak ve konut üzerindeki özel mülkiyet kaldırıldığı için konutların mülkiyeti değil kullanım hakkı veriliyordu. karşılığında ise belirli bir kira bedeli alınırdı. kira bedeli bütün sovyet kentlerinde aynıydı. yani konutun moskova’da ya da bakü’de olması fark etmiyordu.

    konutların metrekaresi için alınan kira bedeli 14 kopekti. (rublenin yüzde biri.) ayrıca kira dışında ‘genel servis giderleri’ adı altında bedel alınırdı. konutu kullanan kişi başına; gaz kullanımı için 16, elektrik için 4, suyun metre küpü için 4, sıcak su için 50 kopek öderdi. çöp toplama bedeli ise dairenin metrekaresi başına 6-8 kopekti.

    tüm bu ödemeler toplamda bir ailenin aylık gelirinin yüzde 2’sini geçmezdi. sovyetlerde en düşük işçi ücreti 125 rubleydi. yukarıdaki rakamları dört kişilik bir işçi ailesi için hesapladığımızda 1.5-2 ruble civarında kalacağını görürüz. bu da en düşük işçi ücretinin yüzde 2’sinin bile altındadır.

    bugün ülkemizdeki asgari ücreti baz alarak bir kıyaslama yaparsak; 1400 tl asgari ücret alan bir ailenin 28 tl kira ödemesi gibi bir durumu hayal edin. hem de elektrik, doğal gaz, sıcak ve soğuk su, çöplerin toplanması hizmetleri dahil..."

    kaynak

    edit : alıntılanan yazı eski olduğu içi son paragraftaki rakamlar şu an için güncel değil. ama günümüz asgari ücretinde 200 tl civarı bir paraya tekabül ediyor. düşünün maaşınız 8500 tl ve 200 tl'ye kira, elektrik, doğalgaz, su, aidat giderleri karşılayabiliyorsunuz.
  • sosyalist ve cumhuriyet olmaya çalışmış ikisini de becerememiş birliktir.

    1970-1980 arası yaşamak isterdim orda. o dönemi anlatan belgesel, film vs de yok pek fazla. çok merak ediyorum o günleri ve geceleri. bir sovyet şehrinde devlet radyosu dinlemek… inanılmaz.
  • olimpiyatlarda,dünya şampiyonalarında üzerinde büyük harflerle cccp kısaltması olan eşofmanlar giyen sporcuları ve onların kapitalist batıya karşı üstünlük elde ettiğinde gurur duyduğumuz yılları anımsatan asık suratla devlet.
  • dünya üzerinde amerika'dan bağımsız son devletti. çin falan hikaye, dağılmasıyla tek kutuplu bir dünya kaldı.
  • bütün dünyayı önce komünist, o olmayınca sosyalist yapma sevdasına düşmüş ve bu uğurda kendi kendini batırmış ülke. halbuki bugün çin'in yaptığı gibi batı ile uzlaşma yolunu tutmuş olsaydı bugün büyük bir ihtimalle abd'den bile daha büyük bir güç halinde varlığını sürdürüyor olabilirdi. ama kader perspektifinde hiç değişmeyen bir kural vardır ki zulüm ile inşa olan hiçbir yapı uzun süre ayakta kalamaz çöker. sscb'nin ömrü yetmiş yıl kadar sürdü ve yalınayak afgan mücahitlerin ipi çekmesiyle çöküp gitti.
  • (bkz: #136461728)
  • (bkz: #148309052)
  • (bkz: #4427721)

    ''doğudan batıya hükmetmeyi ba$armı$ devlet. teknolojisi asla amerika'dan geri değildi ve çoğu zaman amerika* sscb'ye yeti$mek için teknolojik atılımlar yaptı.
    bu devletin geli$tirdiği ve amerika'nın her zaman yeti$mek, sahip olmak istediği teknolojilerden biri için :

    (bkz: mig)''
    lol.

    6 eylül 1976'da bir sovyet mig-25'i japonya'ya acil iniş yaptı. soğuk savaş zamanında gözlem uçaklarının uydularının fotoğraflarından, proxy savaşlarda yok edilen araçların parçalarından sovyet silah sistemleri ve makineleri hakkında bilgi toplamaya ve tahlil etmeye uğraşan nato için o mig bir hazineden daha değerliydi.

    amerikalılar, emekçi sovyet endüstrisinin 3 mach hızda uçabilen, doğu blokunun en gelişmiş aviyoniklerine sahip bu canavarı incelemek için sabırsızlanıyorlardı.

    uçağı incelediler, ve uçağın içinde bir tane bile transistör yoktu !

    analistler başta 1948'deki silikon devrimini başlatan transistörün icadından önceki dönemden elektron tüpü kullanan dashboardda transistör kullanılmamasının sebebinin, nükleer savaş durumunda yarı iletkenlerin kullanılamaz hale gelmemesi olduğunu zannettiler, ancak uçağı inceleme devam ettiler ve uçağın fly-by wire sistemlerinden tamamen yoksun olduğunu farkettiler !

    mig-25 amerikan avcılarından gülünç derecede daha geriydi.

    5 yıl sonra israil hava kuvvetleri f-15'leri lübnan üzerinde mig-25'le karşılaştığında mig-25'i domuz avlar gibi avladılar.

    bundan 10 yıl sonra amerikan hava kuvvetleri mig-25'le karşılaştıklarında onları domuz avlar gibi avladılar.

    mig uçaklarının kill/loss oranı ile amerikan uçaklarının karşılaştırılması

    (bkz: #148310677)
  • emperyalizmin kazanımlarından nemalanan abd, almanya, ingiltere gibi ülkeler, teknik birikim anlamında, bir tarım ülkesi olan çarlık rusyası'nın oldukça geri durumunu miras almış sosyalist bir ülke için 1920'li ve 30'lu yıllarda oldukça ileri durumdalardı ve çağa ayak uydurabilmek için sosyalist ülkeler elbette gelişmiş kapitalist ülkelerden teknoloji transferi yapmak zorundalardı. aynı durum kapitalizme bağımlı geri ve orta kapitalist ülkeler ile yarı sömürgeler için de geçerliydi, ancak sosyalist ülkeler gelişmiş kapitalist ülkelerin rakibi oldukları halde iktisadi kalkınma ve teknik birikim anlamında , ikinci emperyalist paylaşım savaşı'ndaki yıkıma rağmen diğer kapitalist ülkeleri geçmeyi başardılar. burada mesele sscb abd'yi geçti, geçmedi meselesi değil, sosyalizm ile yönetilen ülkelerin, kapitalizm ile yönetilen ülkeleri nasıl geçebildiğidir.

    sovyetler birliği, amerika birleşik devletleri'nin sahip olduğu, büyük güçlerin çatışma bölgelerine uzak bir coğrafyada bulunma ve yarı sömürgeler/emperyalist sömürü mekanizmasına bağımlı ülkelerin zenginliklerini sömürme gibi avantajlardan yoksun olduğu halde, 1957 yılına gelindiğinde uzaya ilk defa uydu göndererek insanlığın şu anda içinde bulunduğu çağı başlatan ülke haline gelmiştir. yetmemiş tarihte ilk organ naklini 1933 yılında, ilk helyum sıvılaştırma makinesini 1934 yılında, ilk yapay kalbi 1937 yılında, ilk sınai nitelikli nükleer santrali 1954 yılında, plazmayı hapsetmek için toroidal manyetik alan üreten ilk makineyi 1958 yılında, ilk insanlı uzay uçuşunu 1961 yılında, ilk uzay istasyonunu 1971 yılında gerçekleştiren ülke olmuştur.
  • sovyet tipi tank dizaynında da görüleceği üzere, hayali pilot olmak iken kendini zırhlı tümeninde bulmuş şanlı yoldaşlara havaya uçma imkanı tanıyan mühendislik mucizelerinin ülkesi. lol.
hesabın var mı? giriş yap