• nüfus idaresine başvurup kayıttan düşmek
    bunlardan biri sanırım. nette çok formal bilgi var ancak tecrube edenlerden duymak istediğimiz deneyimlerdir.
  • hastanede vefat etti ise hastane, evde ise eve gelen doktor ölüm raporunu veriyor ve merhumun nüfus kağıdını sizden alıyor. nüfustaki işlemler otomatik olarak başlatılıyor ama sonuçlandırma için gereken bir işlem var mi emin değilim.

    siz ilgili belediyeden defin ve mezar yeri için ayarlamaları yapmak için ilgili birimle iletişime geçiyorsunuz.
    istanbul büyükşehir belediyesi ilgili bölge müdürlükleri vasıtasıyla şehir dışına aynı gün cenazeyi götürüyor. hatta yıkama kefenleme ve tabut tahsisi de yapıyor. (ücretsizdir)

    diğer illerdeki durumu sormak lazım.

    sonra adliyeye gidip varisler (ebeveyn, eş ve çocukları olur bu genelde) veraset ilamı çıkarıp, merhumun kalan mal varlıkları, hakları, emekli ise maaşı uzerinde işlem yapmak için gerekli belgeyi alıyor.
  • daha sonrasında yapılması gerekenler;
    - veraset ilamı çıkarmak.
    - şayet merhum birinci derece aile büyüğünüz ve büyük bir borcun içerisindeyse, özellikle vergi borçları ve miras bırakılan rakamın çok üzerindeyse redd-i miras.
  • yakın zamanda babamı toprağa verdik, biz bu işlemler için sağa sola sorduk ettik biraz zorlandık. en azından fikir olsun ilgili arkadaşlara.

    -hastaneden ölüm raporu alınacak.

    -ölümü itibariyle alo 188 ile iletişime geçiyorsunuz cenazenizi gasılhane işlemleri için teslim alıyorlar.

    -ikametgaha göre ilgili mezarlıklar müdürlüğünde yıkama işlemleri ve daha önceden mezar yeriniz yoksa mezarlık alınması. sonrasında mezarlıklar müdürlüğünden vakte göre imamla beraber mezarlığa gidip defin işlemin gerçekleştirilmesi

    -ilçe nüfus müdürlüğüne gidip kaydını düşürmek, hastanede vefat ettiyse gitmeye gerek yok fakat yine de teyit etmekte fayda var.

    -noterden veraset ilamı çıkarmak. tapu-banka-vergi dairesi vs gibi kurumlar isterler o yüzden fazlaca çıkarmakta fayda var. (birkaç arkadaşımız mesajla belirtmiş; dilerseniz mahkemeden de bedelsiz veya cüzi bir bedelle alınabilir)

    -bankada parası varsa, ölüm raporuyla mevcut bakiyeyi gösteren imzalı belge için başvuru yapılır.

    -evi varsa bağlı bulunan belediyeden rayiç tutarı gösterir belge alınır.

    -veraset ilişiğini kesmek için banka tutarını gösterir belge, rayiç bedelleri gösterir belge, tapu fotokopileri falan temin edilip randevuyla ilgili vergi dairesine gidilir.

    @tnz adlı arkadaşımız mesajla belirtmiş,

    veraset intikal beyannamesi interaktif vergi dairesi sistemi üzerinden yapılıyor. mirasçılar bir kişinin hazırladığı beyannameyi onaylayabileceği gibi (e-devlet ile giriş yaparak), kendi beyannamelerini de oluşturabiliyorlar. detaylar için
    kullanım kılavuzu: https://ivd.gib.gov.tr/verasetkullanimkilavuzu.pdf]
    yükümlülükler: +

    -üstüne olan telefon,internet,su,doğalgaz,elektrik,tv gibi abonelikleri kapattırmak veya devretmek.

    @tnz adlı arkadaşımız belirtti; ilgili şirketlere telefon; e-devlet; online işlem merkezi gibi "resmi kanallar" üzerinden başvurup şartlar ve gerekli belgeler öğrenilebilir). teminat bedeli iadeleri ise kişilere bizzat yapılıyor.
    telefon, internet, tv feshi için varislerden birinin başvurması yeterli. (taahhütler cezasız iptal oluyor)

    -emekli maaşı varsa eşe, çocuklarına hakkedişleri dahilinde maaş bağlanması için bağlı bulunan sgk'ya
    başvuru yapılır.

    @tnz adlı arkadaşımız belirtti; e-devletten yapılabiliyor. +

    aklımda kalanlar bunlar. başınız sağ olsun.
  • detaylı anlatılmış zaten ama ben de ekleme yapmak isterim. bir yakınımız uyarmıştı bizi, rahmetlinin bugüne kadar çalıştığı, hesap açıp kapattığı tüm bankalardan "aktif hesabı, borcu yoktur" diye bir yazı alın. bazı bankalar direk veriyor, bazılarından almak uğraştırsa da alınabiliyor sonunda. yıllar sonra 5tl borcu faizle 10bin tl oldu diye karşınıza çıkamıyorlarmış böylelikle. zaten vermek istememelerinin sebebi de bu. yine alamazlar parayı da mahkeme bilmem ne uğraşmamanız adına çok önemli

    ayrıca varisler varsa ve tüm işlemlere varisler koşacağı için bir kişiye miras ile ilgili vekalet vermek faydalı olacaktır. ama öyle boktan bir iş ki yapacağınız işlem vekalet kağıdında net yazmıyorsa izin vermezler. örneğin vekaleten hesap açma, hesap kapatma, para çekme, para yatırma yazsa da "sigortadan" diye ibare yoksa sigorta parasını çekemezsiniz. yine varislerin bir araya gelmesi gerekiyor falan

    zor işler
  • - belediyeye haber verip çadır kurulması sağlanır.
    - mezar yeri kazacak amele bulunup mezar kazdirilir.
    - cenaze morgtan alınıp yikatilir.
    - cenaze gömülür.
    - ( bölgeye göre kıymalı pide vs yaptırılır)

    resmi işler ölüm belgesi vs her şekilde halledilir zaten.
  • güncel olarak abonelikleri e-devlet üzerinden taşımayın (zaten göreceksiniz, yapamayacaksınız) veya iptal etmeyin. ha olur da hasbelkader taşıyabildiniz diyelim, gelecek ayki faturanızı +300 olacak şekilde hesaplayın. eski iade bedelini vermeden yenisini alıyorlar. sonra fatura itirazı, iade bedelini almak için tüm mirasçılar şubeye gitme, formlar, dilekçeler uğraşırsınız. ya da devletüme feda olsun der, öder geçersiniz. hepsini baştan şubesine gidip öyle halletmenizi tavsiye ederim.
  • sizin bişey yapmanıza gerek yok. yenilen hurmalar kendiliğinden tırmalayacaktır.
  • akşam saatlerinde evde yaşanan bir vefat olayında mesai saatleri geçtiği için kimse eve gelmiyor, cenazeyi almıyor, rapor tutmuyor, belge vermiyor. akp belediyesi zamanında 2012'de bu durum böyleydi.

    ayrıca vefattan sonra devletin bir cenaze yardımı oluyor. cüzi bir para ama devlette param kalmasın derseniz e-devletten başvurabiliyorsunuz. ziraat bankası'na yatırılıyor. parayı tüm mirasçılar eşit bölüşüyor.
  • 2021 ekim ayında annecim melek oldu. hastane morgunda ben perişan halde gösterilen sandalyeye yığılıp kalmışken görevli memur bikaç basit soru sonrası elime 3/4 nüsha halinde kopyalı hazırlanmış ölüm raporunu tutuşturdu sağolsun. cenaze aracı için aramam gereken numarayı ve defin için mezarlıkta gideceğim yeri söyledi. ödeyeceğim ücreti de bildirdi. birde belediyeyi arayıp haber verdik sağolsunlar gül lokumu ve su böreği göndermişler. aradığım her numara 2 dakikada işimi halletti. acım tarif edilemezdi ve yapayalnızdım ama o an kimseyede ihtiyacım olmadığını anlamıştım. bu ülkede zor olan ölmek değil yaşamak çünkü… ölünce herşey tıkır tıkır işliyor hiç aksamadan planlı.. yaşatken beceremiyoruz sevilmeyi.. ölünce herkes herkesi çok seviyormuş meğer!!!
hesabın var mı? giriş yap