hesabın var mı? giriş yap

  • sık sık yaptığım eylem. aha lan bunun fiyatı iyiymiş deyip, yeni sekmede falan açıp, uzun süre açık bırakıyorum sekmeyi ama sonra kapatıyorum. arada bir şımarıp pahalı arabalara da bakıyorum. öyle işte.

    ekleme: araba aldım, hala bakıyorum.

  • csi tarzı filmlerin vazgeçilmezlerinden biri de görevli polis memuru veya dedektifin bizim hayatımızda duymadığımız en zırt kimya formülleri hakkındaki bilgi birikimini durduk yere ortaya dökmesidir.

    - dedektif, olay yerinde bu tişörtü buldum..
    - şunu görüyor musun.. potasyum permanganat.. dostum bu şey koca bir boğayı beş saniye içinde öldürmeye yeter.. hmm.. peki neden gömleğine bulaşmış olsun ki ?

    - dedektif şuna bir bakmanız lazım..
    - boya kazıdıkça çıkıyor. magnezyum stearat.. suyla birleşimi patlayıcı etki yapar.. peki neden boyada stereat kullanmış olabilirler ki ?

    - dedektif buna göz atmak isteyeceksiniz..
    - şunu gördün mü.. sodyum hipoklorit... bildiğin çamaşır suyu. peki renklilerde neden çamaşır suyu kullanmış olabilirler ki ?

  • genelleme hatasi olarak da bilinir. gozlemcinin birey hakkindaki genel gorus inanis ve kanisini bireyin ozel ve farkli bir diger niteligine genellemesi durumudur.

    ornegin, iyi giyindiysen iyi birisindir. zit olarak kotu giyindiysen tehlikeli birisindir. genel olarak iyi giyimli bir adamindan ilk anda zarar gelmez. ama kotu giyimli birisi ilk anda bile sana zarar verebilir ve tehlikelidir.*

    insanin dis gorununun iyi olmasi karsisindaki insanin davranisini ve kararini etkiliyor mu?
    bunu sosyal deneyde gorelim.

    buyrun:
    business man vs homeless

    ayrica
    zit etki icin
    (bkz: horn etkisi)

  • düşündürücü bir olay. açıklaması ise basit. açıklayacı olması adına detaylandıracağım işi.

    şimdi şöyle ki yürüyen merdivenlerde el bandını tuttuğunuzda el bandı kısmının yürüyen merdivenden daha hızlı gittiğini fark edebilirsiniz.

    şimdi önce yürüyüş bandının çalışma mantığına bakalım:

    el bandı düzeneğinin hemen altında basamakların olduğu bandın düzeneği var, ikisi üst üste yani. ikisinin de iki ucunda kendine ait bir çark düzeneği var dönüş hareketlerini sağlamak adına. el bandının düzeneği dişsizken yürüme bandınınki dişli bir yapıya sahip ve bu iki çark birbirine bağlı.

    el bandının olayı ise bu noktada şöyle:

    kayışla dişsiz düzeneğin sürtünme olayı gitgide el bandının dönüşünü gerçekleştiren bantları eskitir. çap küçülür ve bant gittikçe daha yavaş hareket eder. haliyle kayışların değişmesi gerekir. işte bu noktada yürüme bandının kullanım ömürünü uzatmak için kayışlar olması gerekenden %2 daha geniş tutuluyor ve haliyle el bandı kısmı yürüyen merdivenden gözle görülür derecede hızlı hareket ediyor.

    oysa yürüme kısmında işler hep yolunda. çünkü çarkın dişleri demirden yapılmış, daha yavaş eskimeye meyilli ve adımların hızı neredeyse hiç değişmiyor.

    son olarak da can güvenliğimizle ilgili bu konuya dair küçük bir hatırlatma bilgisi verelim:

    yeni yürüme bantlarında el bandı yolcudan bir tık daha ilerde hareket ediyor.

    servis ömrünün yarısında olan yürüme bantlarında ise el bandı yolcuyla birlikte hemen hemen aynı hızda hareket ediyor.

    onarıma ihtiyacı olan el bantlarında ise el bandı yolcudan bir tık daha geride hareket ediyor.

    dikkat edilmesi gereken bir konu, biliyorsunuz.

    kaynak için tık tık.