• --- spoiler ---
    kürt sorunu diye bir sorunun olduğunu kabul edenlere, ve bunu adam gibi konuşup halletmek gibi bir derdi olanlara istinaden yazılmış bir entry'dir. önşartları yerine getirmeyenler de okuyabilir, hatta oylayabilir, konuyla ilgili görüşlerini dahi yazabilir pek tabii. ama "kürtler dağ türküdür","kürt böreği aslında peynirsiz su böreğidir", "çerkezler çerkez tavuğudur" gibi görüşlere sahip bireyler, sözlükte eminim ki eğlenecek, yorum yapacak başka konular bulacaktır.
    --- spoiler ---

    kendisine yönelik tepkileri güçlükle idrak edebildiğim parti, ya da bir siyasi geleneğin mevcut halkasıdır dehap.

    bu siyasi gelenek (yazının geri kalanında dehap olarak anılacak) inatla pkk ile bir tutuluyor, pkk'nin sağ kolu olarak lanse ediliyor. dehap'ın pkk'den farkı var mı peki? evet var. pkk, silahlanma üzerine yapılanmış bir teşkilatken, dehap yasal bir parti. siyasi partiler yasasına uyuyor. ideolojisi pkk'ye çok yakın ancak pkk'yi terör örgütü konumuna sokan eylemleri yapmıyor dehap. bu eylemleri nadiren kınıyor, çoğuna sessiz kalıyor, bir kısmını da dolaylı söylemlerle destekliyor. ama eline silah almıyor.

    kürt kökenli türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının sözcüsü müdür peki dehap? evet öyledir. aksi yöndeki baskı ve kimi zaman da üçkağıtlara karşın, son birkaç seçimde güneydoğu'da aldığı oylar ortada.

    yani, parti tüzüğü ve tabi olduğu yasalar çerçevesinde şiddeti tasvip etmeyen, kürt sorununun tarafı olan kürt insanı tarafından ezici çoğunlukla desteklenen bir siyasi kuruluş var karşımızda. inatla da muhatap almamaya çalışıyoruz.

    dehap'ın yanlışları olmamış mıdır? olmuştur mutlaka. meclis'te kürtçe yemin etme çabası gerilimi tırmandırmış bir harekettir mesela. ama, türk bayrağının yere atılması krizlerinde, hareketi sahiplenmeyişleri, resmi parti tavrı olarak türk bayrağına saygı duyduklarını belirtmeleri anlamlı bir tavırdır.

    evet hem dehap'a, hem pkk'ye sempati duyan insanlar mevcut. çoğu dehap aktivisti buna yakın bir ideolojidedir mutlaka. hatta dehap üyesi olup pkk adına eylemlere katılan insanlar da vardır. ancak, dehap'ı ciddiye alıp, siyaset yapma şansını tanıdığımız vakit, bu insanların şiddete yönelmeme ihtimali kuvvetlidir. sanmıyorum ki, milyonlarca kürt genci psikopata bağlamış olsun. "hayır lan, ne partisiymiş bu. öldürmeye kilitlendim ben. alcam elime keleşi sıkacam dağa taşa" halet-i ruhiyesinde yüzsün. umarım bu aşamaya gelmiş bir kürt halkı yoktur yanıbaşımızda. her durumda, şiddeti sürdürmek isteyen insanlar elbette vardır. maalesef böyle düşünenleri öldürmek çözüm olmamaktadır. hatta bu durum, kalanları terörize etmekte, eşini-kardeşini-babasını kaybetmiş yeni nesilleri doğal bir kinle doldurmaktadır.

    kaç kişi, çatışmada ölmüş kardeşinin arkasından sağduyulu bir tavır sergileyebilir ki?

    dağa çıkmış insanları topluma kazanmanın yolunun pişmanlık yasası gibi anlık vaatler olmadığı; mühim olanın insanlara kendini ifade etme şansı tanınarak, sözlerini silahsız söyleme şansı verilmesinin, böylelikle en azından bundan sonra gençlerin dağa çıkmasının engelenmesinin çözüm yolu olduğu çıktı gün yüzüne artık.

    yani, olmaz gibime geliyor, ama olur da tarafsız insanlarımız ve tarafsız devletimiz dehap'a, en azından bbp'ye-mhp'ye olduğu önyargısızlıkta durmayı başarabilirse; her seçimde milyonun üstünde oy alan bu partinin (ve birkaç milyon sempatizanının) uluslararası komploların falan bir parçası olmadığına, bu insanların tek amacının kendilerini ifade etmek istediğine ikna olabilirsek çok kolay çözülür bu sorun.

    kürt milliyetçisi deniyor dehap'a, doğru, tüm pratiği kürt milliyetçiliğini göstermektedir.
    sırat köprüsü burası işte, türk milliyetçisi olmak türklerin ne kadar hakkıysa, kürt milliyetçisi olmak da bir o kadar haktır. öyledir değil mi?
  • doğu ve güneydoğu'nun yanında, mersin'de %10, adana'da %9, istanbul'da %6 oy alan, parti *.
  • 14 ilimizde* birinci parti olarak gözüken, 3 kasım 2002 seçimleri'ndeki; dyp tarafından oylarının geçersiz sayılması talebi, ysk tarafından reddedilen parti...
  • 24 ekim 1997'de kurulmus, 17 agustos 2005'te demokratik toplum hareketi'ne katilmis.
  • eskilerin hdp si.
  • 2002 son secmen egilimleri anketine göre, oyları %5’in altında görünen, ancak bu partiye oy vereceklerin tercihlerini açıklamakta ürkek davrandıkları gözönüne alındığında yüzde 5’i yakalayacağı tahmin edilen parti.
  • hadep, emep ve sdp'nin 3 kasım seçimlerine beraber çatısı altında girecekleri parti. genel başkanlığını mehmet abbasoğlu’nun yaptığı oluşum.
  • 3 kasım 2002 seçimlerine diğer partilerin toplamından daha fazla kadın aday göstererek katılan parti...
  • münfesih parti.
hesabın var mı? giriş yap