1 entry daha
  • koy enstitulerinin kurulmasında,geli$mesinde aktif rol oynayan ve hatta enstitulerin kapatılı$ kararını dahi cok sevdigi enstitu ogrencileriyle birlikte radyodan dinleyen,onların her derdine ortak olmu$ ki$idir..

    1935 yılında yapılan chp’nin 4.kongresinde anadolu koylusu ve koylunun kalkınması ile ilgili onemli adımlar atılır..
    o zamanlar 17 milyon olan nufusun yalnızca 2.5 milyonu okuma-yazma biliyordur ve bu rakam anadolu’daki cehaleti gozler onune sermektedir..
    mustafa kemal bu egitimsizligin onune gecmek ve cehaleti ortadan kaldırmak icin careler arar..
    cozum olarak askerligini cavu$ olarak yapmı$ erlerin,vatani hizmetlerini yaptıktan sonra koylerine donup orada okuma yazmayi halk yıgınlarına anlatmasını ongorur..
    mustafa kemal’in bu projesinin ba$ina gelen isim ise o donemde gazi egitim enstitusunde el i$i hocalıgı yapan ismail hakki tonguctur..

    ismail hakki tonguc ismi yaptıgı i$lerle daha sonra koy enstituleri ile butunle$ecek ve enstitulerle bir elmanın iki yarısı gibi olacaktır..ne var ki siyaset egitimede golge du$urmekte gecikmez..sava$ yıllarının bitimiyle once enstituler kapatılır,sonra enstitulerin mimarlarından olan ismail hakkı tonguc oradan oraya surulur..

    butun hayatını sorgulamayı bilen bireyler yeti$tirmeye,onları egitmeye adayan bu egitim neferinin kalbi daha fazla dayanamaz ve ne yazıkki 23 haziran 1960 tarihinde hayata gozlerini yumar..
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap