42 entry daha
  • nasıl turkiye dogu kulturu ile batı kulturunun arasında kalmış bir o tarafa bir bu tarafa savruluyorsa aynı onun gibi kuzey kulturu ile guney kulturu arasında savrulup duran milletin evlatları.

    şimdi burada neyden bahsediyoruz. kuzey kulturu diye bahsettigimiz olgu abd, almanya , kanada , kuzey avrupa gibi ulkelerin temsil ettigi protestan bir kültür. insanların guneye gore cok daha fazla ozgurluklerine duşkun , cok daha fazla bireysel oldukları bir kultur. burada devlet birey için vardır. dinsel alanda ise tanrı ile aralarına başka bir kişinin girmesine bile tahammül edememişlerdir. tanrı zengin bireyleri sever, daha fazla zenginleşmek kuzeylilerin hayattaki en buyuk amaclarıdır , toplumda zengin insanlar sevilirler ve bu devletler liberal ekonomiyi en iyi yerleştirmiş devletlerdir cunku insanların anlayışlarına gore bireysel ozgurluklerinin (hele de zenginleşme özgürlüklerinin) önüne hiçbir güç gecemez, özellikle de kontrolcu bir devlet.

    guney kulturu ise (bir nevi akdeniz kulturu) italya , ispanya vb gibi ülkelerin temsil ettigi katolik bir kültürdür. bu kültüre göre "birey" tehlikelidir. "zenginlik" kuşku getirir. devlet bu kulturlerde her zaman cok baskın olmuştur , ve devlet halk kitlelerinden korkar. insanlar elbette zenginleşmeyi isterler ama toplum yaşamında her zaman cok zengin insanlara kuşkuyla bakıldıgı , fakirligin ise bir erdem olarak goruldugu incelenebilir. tabii ki bu insanlarda sıcak iklimin de getirdigi birtakım etkenlerle kuzeye gore daha fazla tembellik , lakayıtlık gorulecektir. kuzeye gore kendi hayatlarının kontrolu cok daha az elindedir bu insanların.

    fransanın bu kültürler atlasındaki yeri bir avrupa haritası açıp baktıgınızda bile cok rahat gozumuze batacaktır. işte bu nedenledir ki ortalama bir fransız (en guneyde ispanya gibi yaşayanlar ve en kuzeyde almanlar gibi yaşayanlar haric- ki goze carpacaktır ki fransanın en zengin kesimi yine en kuzeyde yaşamaktadır) bu kuzey ve guney kulturlerinin ortasında kalmıştır. zenginleşmeyi severler ama herhangi bir fransıza asla abdde 2. soru olarak sorabileceginiz gibi maaşının ne kadar oldugunu soramazsınız. bireysel özgürlüklerine düşkündürler ama aynı zamanda kendi kendilerinden korktukları için kontrol manyagı düzen manyagı insanlar olup cıkmışladır. bunun en guzel örnegini de şurdan gorebilirsiniz : (bkz: dallama fransızlar)
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap