5 entry daha
  • avrupa birligine tam üye olabilmemiz için 3 ekim 2005 tarihinde imzalanan çerçeve belgesinde var olan 35 müzakere başlıgından birisi.(bkz: #8305554)

    şirketler hukuku müktesebatı şirketlerin kurulması, tescili, birleşmesi ve bölünmesini içermektedir. mali raporlama alanında, müktesebat, yıllık ve konsolide hesapların sunumuna ilişkin olarak küçük ve orta boy işletmeler için basitleştirilmiş olanlar dahil tüm kuralları belirlemektedir. uluslararası muhasebe standartları’nın uygulanması kamu yararına olan bazı kurumlar için zorunludur. buna ilaveten, müktesebat, yasal denetçilerin onaylanması, mesleki ehliyeti ve bağımsızlığına ilişkin kuralları belirlemektedir.

    son rapor döneminden bu yana, türkiye şirketler hukuku alanında özellikle muhasebe standartlarına ilişkin olarak bazı ilerlemeler kaydetmiştir.

    idari yapılar konusunda, yürürlükteki ticaret yasasışirketlerin ticaret odalarındaki ticari kayıt ofislerinde tescil edilmelerini zorunlu kılmaktadır. internet aracılığıyla kayıt yaptırmak mümkün değildir. şirket bilgileri elektronik ortamda yer almamaktadır ancak türkiye ticaret tescil gazetesinde bir kayıt numarası ile yayımlanmaktadır. türkiye ticaret ve sanayi odaları birliği bu görevini sanayi ve ticaret bakanlığı’nın genel gözetimi ve denetimi altında yerine getirmektedir.

    bu süreç, kolektif, ortak hisseli, limitet ve kooperatif şirketler dahil tüm ticari şirketler için zorunludur.

    anonim şirkete ait muhasebe ve murakebe alanında muhasebe standartlarına ilişkin olarak bazı ilerlemeler kaydedilmiştir. hali hazırda, bu alanda ilave standartlar konusunda kamuoyunun görüşleri alınmaktadır. türkiye, genel olarak, uluslararası muhasebe standartları (ums) dahil, uluslararası mali bildirim standartlarına (umbs) uyum konusunda sınırlı bir ilerleme kaydetmiştir. buna ilaveten, türk yeknesak muhasebe çizelgesi(tymç) ve vergi usul kanunuuyarınca hazırlanmış bir teşebbüsün mali durum ve icraatı ile umrs sonucundaki mali durum ve icraatı arasında hala önemli ölçüde farklılıklar bulunmaktadır. vergi usul kanununun diğer tüm muhasebe düzenlemeleri üzerinde önceliği olması dolayısıyla, türk şirketlerinin çoğunluğu sadece tymç ve vergi usul kanununa uygun olarak mali raporlar hazırlamaktadırlar. bu durum umrs’in etkin uygulanmasına caydırıcı bir unsur teşkil etmektedir.

    muhasebe standartları kurulunun (msk) idari kapasitesine ilişkin herhangi bir ilerleme tespit edilememiştir. “msk” yasal olarak ayrı bir birim şeklinde kurulmuş olmasına rağmen, halen sermaye piyasası kurulu bünyesinde ayrı bir bölüm olarak faaliyet göstermektedir. msk’nın hali hazırdaki düzenleyici çerçevesi yetersizdir. mevcut yapısıyla, kalifiye personel alımı, bir bilişim teknoloji sistemi ve diğer yapısal unsurları oluşturması mümkün değildir.

    denetleme alanında çok az bir ilerleme kaydedilmiştir. serbest denetçiler için genel düzenleyici çerçeve serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlikve yeminli mali müşavirlik kanunuyla düzenlenmiştir. düzenleyici çerçevenin, özellikle serbest denetçilerin sorumluluklarının kapsamı ve türü, davranış ilkeleri hükümleri ve disiplin unsurları bağlamında, geniş bir şekilde yeniden belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. özellikle, yasada, serbest denetçinin (veya yeminli mali müşavirin) yanlış veya yanıltıcı mali raporlara onay verdiği takdirde kime karşı sorumlu olacağı belirtilmemektedir.

    sonuç

    türkiye, şirketler hukuku alanında sınırlı bir ilerleme kaydetmiştir. türkiye yalnızca umrs ve ums’in kabul edilmesi yönünde sınırlı bir ilerleme kaydetmiştir. şirketler hukuku ve anonim muhasebe ve denetleme alanlarında, yasal düzenlemelerin ab müktesebatıyla genel anlamda uyumlu hale getirilmesi ve uygulanması konusu bu fasıl açısından sınırlı kalmıştır.

    9 kasım 2005 tarihli ilerleme raporundan.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap