• sanilanin aksino fuzyona oranla daha az enerji uretir
  • zannedilenden çok daha korkunç enerjinin çıkmasına sebep olan reaksiyondur.
    örnek olarak;
    1 gr uranyumun parçalanması ile ortaya çıkan enerji 1 milyar joule'dür.
    1 ton tnt'nin enerji karşılığı 4.184 10üssü9 joule dür.

    buradan çıkan sonuç şudur ki yaklaşık 5gr uranyum'un parçalanması ile ortaya çıkan enerji 1 ton tnt'in enerjisinden daha fazladır.
  • bir atom çekirdeğinin bölünmesi olayına ‘’bölünme’’ ( fisyon ) denir. alman bilginleri otto hahnve strassman, 1938 yılında yaptıkları deneylerde, yavaş nötronların ( düşük enerjili nötronlar ) bir u–235 ( uranyum–235 ) izotopunun çekirdeğine girdiği zaman, bu çekirdeğin birbirine hemen hemen eşit iki parçaya bölündüğünü ve bu bölünme sonucund çok büyük bir enerjinin açığa çıktığını gözlemlediler. bu deneysel sonuç albert einstein’nın 1905 yılında ortaya koyduğu, enerji ve kütlenin biribirine dönüşebileceğini gösteren, meşhur e= mc2 formülünün doğruluğunu göstermiştir. bu formülde ‘’m ‘’ maddenin kütlesini, ‘’c ‘’ ışık hızını ve ‘’e ‘’ de m kütlesinin tamamen yokolması halinde açığa çıkacak olan enerji miktarını göstermektedir. buna göre bir kilogram u-235’in bölünmesinden yaklaşık 3000 ton iyi cins kömürün yanmasından elde edilecek enerji elde edilebilir.
  • fisyon,kütle numarası çok büyük bir atom çekirdeğinin parçalanarak kütle numarası küçük iki çekirdeğe dönüşmesi olayıdır.

    fisyon reaksiyonlarında radyoaktif elementler kullanılır ve tepkimeler için bir aktiflenme enerjisine ihtiyaç duyulur.reaksiyonun sonunda kararsız çekirdekler ve nötron açığa çıkar.açığa çıkan nötronlardan her biri yeni bir uranyum atomu ile tepkimeye girer.bu esnada nötronlar ortamdan uzaklaştırılmazsa tepkime zincirleme olarak devam eder.zincirleme tepkime

    örneğin uranyum 235 nötron bombardımana tutulur.bombardımanda uranyum mevcut nötronlarından birini bile kaybetse kararsız bir hal alır ve bu tepkime zincirleme bir reaksiyona girerek madde kendini parçalar.ardından baryum 142 ve kripton 91'e dönüşür.bunula birlikte üç nötron ve yüksek miktarda gama ışıması salar.

    fisyon reaksiyonları kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmezse açığa çıkan enerji büyük bir patlama oluşturur.(bkz: atom bombası)

    fisyon tepkimeleri nükleer reaktörlerde ve atom bombası yapımında kullanılır.reaksiyon nükleer santrallerinde kontrollü olarak kullanılarak enerji elde edilir ayrıca açığa çıkan alfa ve gama ışınları bilimsel deneylerde kullanılır.
  • bölünme demektir.
  • uranium 235 ve plutonium materyalleriyle elde edilebilinen nükleer bomba çeşidi, nam-ı diğer atom bombası.
  • atomların bir nötronla çarpismasi sonucu daha kucuk atomlara bölünmesine denir.
  • bomba değil nükleer enerji. en temiz enerji doğru kullanıldığı sürece. şu ana kadar atomun bir hatası olmadı insan hataları ile atom ters tepti.
  • odun gibi kimyasal enerji kaynaklarının binlerce yıl boyunca sömürülmesinden sonra, 1930'larda nükleer fisyonun keşfi, insanlığa çok daha güçlü bir enerji kaynağına erişim sağladı: atom çekirdeğinin bölünmesi (fisyon) ile salınan enerji.

    adı anıldığında, kitle imha silahlarının temeli olarak zihinde canlanan fisyon, dünya elektriğinin yaklaşık %10'unu üretmek için kullanılmaktadır. nükleer fisyonun kendisi ve kullanımı gibi keşfi de tartışmalara neden olmaktadır.

    nükleer fisyon ilk olarak 1938'de alman kimyager otto hahn liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirildi. hahn, meslektaşı fritz strassmann ile birlikte, uranyum atomlarının nötron bombardımanı ile parçalanabileceğini keşfetti. ancak sadece atom altı parçacıkların bunu başarabilmesine şaşıran hahn, isveç'te yaşayan eski bir meslektaşı ve fizikçi olan lise meitner ile temasa geçti. lisa meitner, otto frisch ile birlikte çalışarak, fisyonun teorik yorumunu yaptı ve gerçekte nasıl oluştuğunu gösterdi. hatta sürece nükleer fisyon adını verdi.

    ancak 1944'te nobel komitesi, meitner ve frisch'in önemli katkılarını göz ardı ederek nobel kimya ödülünü yalnızca otto hahn'a verdi. tarihçiler bugün, en azından meitner'in nükleer fisyonun ortak kaşifi olarak görülmesi gerektiğine inanıyor ve katkısının kısmen cinsiyeti nedeniyle göz ardı edildiğini iddia ediyorlar.

    science focus
hesabın var mı? giriş yap