• bulunduğu şirkete ihanet eden ve ihanet etmeye alışmış insan modelidir.

    15 senedir aynı yerde çalışan bir yönetici olarak genelde arkadan iş çeviren, sinsi insanlar olarak görüyorum bu tipleri, ekmeğini yediği şirketin arkasından iş çevirerek bir yandan harıl gürül iş arayan bu tipler, 2 yılda bir oradan oraya savrulup dururlar.

    2 yılda bütün çabamızla emek verdiğimiz, onca şey öğrettiğimiz, yatırım yaptığımız insan tam işi öğrenip kıvama geldiği anda bütün birikimiyle birlikte başka yere geçiyor, olan da arkada bıraktığı bizlere oluyor.

    bu kişilerin aynı zamanda eşlerini, çocuklarını da çok rahat aldatabildiklerini düşünüyorum. kendi işinde çalışırken, bir yandan başka iş yerleri ile görüşebilecek kadar ahlaksızlığa erişebilmiş bir insan evliyken neden başka kadınlarla flört etmesin? ne farkı var, bence yok. sadakat, güven, aile nedir bilmeyen bu insanlar ekmeğini yediği yere ihanet ediyorsa her şey beklenir. hiç kimse kusura bakmasın.
  • her iş değiştirdiğimde kıymetim arttı maaşım arttı neden daha uzun süre aynı maaşta çalışayım?
    öyle isteseydim memur olurdum
  • usade yazilim alaninda calisanlarin yapmasi gerekendir. aksi takdirde maaslar dusuk kaliyor.
  • bir işe çakılıp kalmaktansa en iyisini yapan tiptir. dünyaya bir kez geliniyor şu hayatta, saçma sapan bi iş için yıllarımı veremem. bir de buna tecrübe ve deneyim diyorlar, gülüyorum böylelerine.* sanki bana uzay mekiği mi yapiyosunuz, neyin deneyimi amk.
  • farklı branşlar için bunu yaptım. işe başladığım yerde kalsaydım şuan ki mesleki bilgimin çoğuna sahip olamazdım
  • profesyoneldir.

    madem o kadar emeğiniz var o insanda, gereken koşulları sağlayıp başka şirkete geçmesini engelleyebilirsiniz.

    kendi adıma konuşursam; insanın bir işten öğrendiği şeylerin miktarı zaman içinde epey azalıyor, hatta ilk iki seneden sonra pek bir şey öğrenmiyorum ben. ya takım ya da iş değiştiriyorum kendimi dinamik tutmak adına, başka türlü devlet memuruna dönüyor olay.
  • benim. 2 yıl bile değil 1 sene zor tahammül ediyorum bulunduğum yere.
    sürekliliğim yok ne yapabilirim daralıyorum aynı ortamdan.
  • memnun değilse işinden değiştirir sana ne? kimsenin kimsenin hayatında bu kadar tahakkümü olamaz maaş verdiğiniz için insanları satın aldığınızı sanıyorsunuz sonra başka yere gidince de vefasız oluyor. giden değildir her zaman terk eden. kalmak için bir sebep bırakmadığınız bir insandan size vefa göstermesini bekleyemezsiniz.
  • doğrusunu yapan insandır. 10 sene sadakat yemini vermiş gibi çalışırsınız, mecburi nedenlerle işten ayrılınca arkanızdan konusurlar. min 2 sene max 3 sene arayla iş değiştirin, hem maaşınız artar hem de kıymetiniz.
  • özellikle pandemi süreciyle iş görüşmelerinin online ortamda yapılarak kolaylaşması ve türkiye gibi enflasyonu yüksek bir ülkede insanları maaşlarını daha da arttırmak için yaptıkları eylem. ben bu periyodun daha da kısalacağını düşünüyorum. bu duruma katkı sağlayan bir diğer etken de pandemi döneminde online çalışılması ve insanların ekip ve şirketle güçlü bağ kuramamasıdır. günümüz dünyası düşünüldüğünde hızlı tüketim alışkanlığı kazandığımızdan iş yerinde de uzun seneler geçirilmesi artık hiç olağan gözükmüyor.
hesabın var mı? giriş yap