85 entry daha
  • ilk kez bu sene gidip epeyce bulunduğum şehir. küçük küçük gezi notlarım, aşağıda bulunabilir, saklanabilir; gereğinde kullanılabilir... vs. vs.

    gezilecek yerler:

    1. tian tan meydanı (meşhur mao zedong mozolesi, kahramanlık anıtı vs. hep burada. dünya’nın en büyük meydanı olarak geçiyor burası.)

    2. qianmen bölgesi (burada otantik çin pazarı, alışveriş caddesi var; görün derim...)

    3. forbidden city (buraya bir yarım gün ayırmak gerekir... tam çıkışında bir ımperial garden var, o bahçeyi biz çok beğenmiştik.)

    4. summer palace (burayı biz çok çok beğendik. çok güzel bir göl var içinde. işlemeler filan çok güzel yapılardaki. çok güzel bir “uzun koridor”u var; meşhur. buraya muhakkak gitmeye çalışın. yine bir yarım gün gerektirir ama...)

    5. bei hai park (burası da çok güzel bir park. özellikle öğleden sonra gidin. gün batarken, akşamın ilk saatlerinde çok güzel oluyor. lotuslara bineyim, gölde gezeyim, derseniz 15.00'ı geçirmeden orada olmakta fayda var. bir de ilginç not: hava, pekin'de genellikle berbat olduğundan olacak (çok kirli bir havası vardır; yakınlardaki fabrikaları bir bir kapatmışlar ama hala hava kirliliği had safhada. o yüzden çinliler maskeli dolaşırlar büyük şehirlerde heo.) parka giriş ücretli. şaştık kaldık. bir parka gideyim, hava alayım deseniz; para ödüyorsunuz girerken...)

    6. nanluoguxiang (burası, çok otantik bir cadde. gitmenizi kesinlikle öneririm. alışveriş yapılabilir. hediyelik-hatıra eşya alınabilir. bu caddenin çevresinde hutong denen yerleşim birimleri var. çinliler, çok kalabalık oldukları için topluca –komünler halinde- yaşıyorlar bazı bölgelerde. bu hutong’lar da koca avluları ve ortak yaşam alanlarıyla; bir sürü çinli ailenin birlikte yaşadıkları yapılar. ilginizi çekerse; etrafı gezebilirsiniz.)

    7. temple of heaven (çok eski bir yapı yine. ming ve qing hanedanları cennet’e tapınmışlar burada. zamanınız uygun olursa; gidin, derim.)

    8. pekin’in merkezinde wungfujing/wanfujing denen bir cadde var. gece pazarı gibi bir şey. aslında sadece sokak yemeği-atıştırmalık satılan bir sokak ve çok işlek. akrebinden, solucanına, böceğinden, yengeç bacağına; her şeyi kızartıp yiyor bu çinliler. burası o sebeple çok ilginç bir sokak. batılı dünya’da göremeyeceğiniz cinsten...

    9. sanlitun (soho), gece eğlencesi bölgesi. biz birkaç akşam gitmiştik. aşırı bir lüks var orada. inanamazsınız. alışveriş merkezleri özellikle çok lüks. karaoke delisi bu arada çinliler ve aşırı derece yüksek alkollü içki tüketiyorlar. gece hayatı anlayışları, bu temellere dayalı.

    10. liulichang diye bir sanat/antika sokağı var. ilginizi çekiyorsa; uğrayabilirsiniz.

    11. çin seddi: en az yarım gün ayırmak gerekir. tren varsa tren ya da didi ile gidilebilir. pahalı bir gezi. dilerseniz; internet’ten rehberli gezi de satın alabilirsiniz. sizi alırlar otelinizden vs. bir fiyat kıyaslaması yapın. hava açıkken gidin mutlaka. badaling pekin'e daha yakın olmasına rağmen hem daha az kalabalık hem de daha güzel dendiği için mutianyu’ya gitmeniz, önerim.

    yeme-içme:

    çok fazla sayıda yer öneremeyeceğim; zira benim yiyebildiğim çok az yer oldu.
    ilki, dadong. orada mutlaka pekin ördeği (roasted duck) yiyin.
    nanluoguxiang yakınlarındaydı sanıyorum, grandma’s kitchen diye bir yer var. çok salaş ama açık hava avlusu güzel. sevimli bir yer. oraya gidebilirsiniz. amerikan mutfağı yapıyor.
    son olarak; little yunnan diye yunnan bölgesi yemekleri yapan bir restoran var. orayı da beğenmiştik biz.
    bira seviyorsanız; tsingtao diye bir bira var (japon birası da olabilir bu), o güzeldi. alkolde, bai jiu dedikleri beyaz likör çok ünlü ve çok kıymetli ve aşırı tesirli.
    bunlar dışında; her taraf mantı (kocaman çin mantıları, bun diyorlar ingilizcede). ben sevmemiştim. yine her yerde meşhur mooncake’leri benzeri koca koca kurabiyemsi şeyler ve şeker vs. satan dükkanlar var. ben yine bunlara da bayılmamıştım. noodle’ları da bence aşırı yağlı. mc donald’s aynı tatta (çin’e uyarlayıp da soya sosu filan koymamışlar içlerine, şükür). kfc, çok seviyorlar. pizza hut da var; çok aç kalırsanız...
    hey tea diye bir zincir çaycıları var. özellikle şeftalili/yaseminli her içeceklerini öneriyorum. soğuk çay (içine dondurma ile) çok lezzetli. yalnız aşırı kuyruk oluyor, hafta içi ölü saate denk getirip uğrarsanız; kesinlikle deneyin. bambu, lotus gibi değişik tatları da deneyebilirsiniz.
    her taraf hot pot’çu. ancak; ben, hot pot da sevmiyorum.
    bir de; biraz tuzlu olur ama hilton’da bir öğle yemeği yemiş ve orada yediğimiz tüm otantik çin yemeklerine de bayılmış idik.

    alışveriş:

    ahşap işçiliği, gümüş işçiliği, yeşim (jade), inci ve ipek çok meşhur çin’de. tabii bir de çay. envai çeşidi var... tüm bunlardan alabilirsiniz. bai jiu da götürülebilir hediyelik olarak. ancak; mutlaka pazarlık edin. 100 diyorsa 20 diyerek pazarlığa başlayabilirsiniz. taklitte çok iyiler ve teknolojide kendi lokal markaları da çok iyi. hoparlörler, drone’lar, kulaklıklar vs. bakabilirsiniz. telefon da (özellikle huawei) eskiden epey fark ediyordu ama şimdi yurtdışından getirtilen telefon için ödenen ekstralar dolayısıyla anlamsızlaştı oradan telefon almak...

    nelere dikkat etmelisiniz?

    · hırsızlık, güvenlik gibi problemler sıfıra yakın. çok güvenli bir ülke çin. her taraf robot/insan polis/asker dolu, uygun adım yürüyen. o biraz huzursuz ediyor ama komünist, üniter yapı. hiyerarşi ve baskı çok yoğun. yadırgamayın. zaten turist olarak siz hissetmezsiniz... kendi içlerinde baskıcılar. bu arada batılı turist hatta yabancı turist yok denecek kadar az çin genelinde. en çok batılı yüze yine şangay'da rastlarsınız muhtemelen. dolayısıyla; özellikle renkli göz, açık ten ve/veya açık saç renginiz varsa; sizi yabancılarlar, dik dik bakarlar. muhakkak beğenirler ve beğenirlerse; bol bol fotoğraf çektirirler. özellikle beyaz ten rengine takık çinliler. renkli göz de onlarda hiç olmadığından; çok özel bir şey gibi geliyor onlara. velhasıl; kendinizi celebrity gibi hissedebilirsiniz pekala çin'de.

    · pazarlık cidden çok önemli bir husus. avm’ler, zincir mağazalar ve yemek dükkanları dışında her yerde pazarlık edin. 1/5, pazarlığa başlamak için iyi bir oran. dediğim gibi; 100 yuan dedikleri şeye karşılık olarak 20 yuan teklif ederek başlayın. çok büyük ihtimalle alırsınız.

    · restoranlarda bahşiş bırakma adetleri yok. bırakmanıza gerek yok.

    · çince (yazıları) doğrudan ingilizceye çeviren uygulamalar var, google’ınkiler başta olmak üzere, onlardan yüklemeyi düşünebilirsiniz.

    · gitmeden mutlaka vpn yükleyin. oradan hat alabilirsiniz. internetsiz kalmamış olursunuz. wifi yaygın ama yine google, whatsapp gibi uygulamaları desteklemeyebilir.

    · yine gitmeden didi yükleyin, derim. amap yüklemeyi de düşünebilirsiniz. google maps de kullanabilmiştik biz ama.

    · döviz olarak usd götürün. onu döndürmek daha mantıklı oluyor.

    · yanınızda mutlaka pasaport (fotokopiniz) ve varsa davet mektubunuzun / adresinizin (otelinizin adresi) / konaklama/tur detaylarınızın bir sureti olsun. aslında kaldığınız yerin adını/adresini çince olarak yazdırsanız ve taksilere direkt onu gösterseniz; en kolayı olur. pekin'de ingilizce konuşan bulmak zor zira. özellikle profesyonel bir turla gitmeyecek gruplar için çince bilen biri yoksa aranızda iyi bir ön hazırlık yapmaları gerektiğini söylemekte fayda var...

    · son olarak; çin, halihazırda, t.c. vatandaşlarının münferit turistik vize başvurularını kabul etmiyor. bildiğim kadarıyla minimum 5 kişilik bir grup olmanız ve/veya (bundan emin değilim) profesyonel bir turizm acentesi aracılığı ile başvuru yapmanız gerekiyor. tabii ticari vize ya da davet üzerine sağlanan özel vize tipleri, ayrı... çin'e uçak oldukça pahalı. giderken air china, dönüşte thy daha ucuz oluyor sanki ama tamamen atış bir bilgi de olabilir bu. iyice kontrol edip önden alın. kim gider çin'e, diye düşünmeyin; koca koca uçaklar dopdolu oluyor genellikle. turistik amaçlı olarak gidecekseniz; nisan-haziran arası güzel pekin için. en az 3-5 gün gerekir (yolculuk günleri hariç) ama tabii oraya kadar uçmuşken; daha uzun kalmak hatta mümkünse şangay, hangzhou, suzhou, hong kong, taiwan, taipei, macau gibi yerlere de uzanmak mümkün. çok da güzel olur. hızlı trenle kolayca ve uçaktan daha ucuza gidebilirsiniz her yere... pekin'e ve özellikle de kış aylarında gidiyorsanız (ki gitmeyin de); maske alın yanınıza muhakkak...
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap