• sözlükte hakkında yazılmış dişe dokunur bilgi bulunmadığını fark ettiğimden şu işe bir el atıyorum. zira (bkz: ingiliz kahvaltısı) (bkz: fransız kahvaltısı) (bkz: amerikan kahvaltısı) başlıklarında önemli ayrıntılar varken "alman kahvaltısının başı kel mi" diye sormayalım.

    bence alman kahvaltısının en temel besinleri sırasıyla ekmek, tereyağı ve peynir.
    çok kısıtlı bir zamanda apar topar evden çıkması gereken bir alman butterbrot yapar; yani kendine tereyağlı ekmek hazırlar (genelde dilimli ekmek kullanır), ekmeği eline alır arabaya koşar. hatta tereyağlı çörek brezel bu alışkanlıktan doğmuş olmalı (farklı çeşitleri var; sadesi, içinde ot olanı falan. standart brötchen tereyağlı, bölüp arasına tereyağ sürüp yiyorsunuz). şeklini tanıyoruz link

    evet, en önemli parça ekmek. mümkünse brötchen brötchen

    bu küçük ekmekler sıcak olur; fırında, mikrodalgada vb. ısıtılır. muhakkak uzunlamasına ortalanıp ikiye bölünür, hamburger ekmeğinin ikiye bölünmüş şeklini düşünün. brötchen'ler bizim somun ekmek doğradığımız gibi doğranmıyor. dilimlerin yüzeyine tereyağ sürülür. bundan sonrası kişisel tercihlere göre şekillenir. varyasyonlar şöyle:
    - peynir (burger peyniri gibi dilimli peynir. şuradaki gibi)
    - bal, reçel (envai çeşit marmelat. çilek, dut, ahududu gibi reçeller. örn. johannisbeer, erdbeermarmelade, himbeere)
    - salam, jambon, lachs (lachs. tütsülenmiş somonun salamı. bu maddedeki salam türevleri dilimli peynir gibi ince oluyor ve ekmek dilimi üzerine paralel uzanıyor)

    tereyağlı ekmeğe yukarıda sayılan temel öğeleri topluca da koyabilirsiniz. brötchen'le birlikte dilimli ekmek de tercih edebilirsiniz. dilimli ekmek tüketiyorsanız bu ekmeğin de kızarmış olarak sofraya geleceğini not edelim. ya da bir kuzey mucizesi siyah ekmek sofrada bulunabilir. bizde migroslarda alman ekmeği adıyla satılan siyah ekmeğin almanya'da pek çok çeşidi mevcut: sebzeli, multivitaminli, tam tahıllı, çavdarlı, quinoalı vs. croissant da alman kahvaltısında bulunabilir.

    kahvaltının ikincil unsurları yumurta (genelde rafadan) ve masayı süslemek için elma.
    içecekler ise kahve (+ kahve için süt) ve muhakkak bir meyve suyu, genelde portakal suyu (o-saft).

    son 10 yılda yaz aylarında cherry domates de kahvaltı sofralarına indi. ama herkesin aklına gelmiyor.
    gençler meyveyle kahvaltı tercih edebiliyorlar (kahvaltıda meyve yemekten söz etmiyorum, kahvaltılığın tamamının meyvelerden oluştuğu bir öğünden söz ediyorum)
    ya da müsli, yulaf kepeği vs. tüketilebilir. keza bunlar yukarıda saydığımız standart alman kahvaltısına entegre de edilebiliyor.

    afiyet olsun!
  • bavyera eyaletinde geleneksel kahvaltı şu şekildedir:
    bretzel - ekmeğimsi çörek
    weißwurst - beyaz sosis
    honigsenf - ballı hardal
    weissbier - buğday birası

    şaka değil. bira, kahvaltının bir parçasıdır burada.
    tabi ki her gün yapılan kahvaltı değildir. özel günlerde, firma kutlamalarında (isteyene alkolsüz bira da vardır) turistik restoranlarda servis edilir.
  • pazar günleri oma ile edilen spiegelei (sahanda yumurta) ve speck (bacon) hariç, genellikle müsli, süt, muz/elma veya brötchen (ekmek) ortadan ikiye bölünür, tercihe göre nutella, tereyağı, nutella ve tereyağı, reçel, bal sürülür. bazen de sucuk benzeri italyan salamlarında konulur. ekmek yerine diyet bisküvi de yenilebilir.

    bayernin geleneksel kahvaltısında ise bira, beyaz sosis, hardal ve bretzel vardır.
  • brie...of ki ne of..
  • yemek kültürlerini pek gözüm tutmasa da (çok severek yediğim yemekleri var, sosis olayının da hastasıyım), almanlar kahvaltı konusunda gömülecek halk değildir, hakkını yemeyin.

    işyerinde doğum günleri bile kahvaltı ile kutlanır (gün sahibi kahvaltıyı verip hediyeleri toplar). pazar sabahları backerei önlerinde uzun sıralar olur (o gün genelde 8:30-11 arası çalışır fırınlar).

    peynir vazgeçilmezdir bir kere. bolca sebze tüketirler (bizdeki gibi zeytinyağı, kekik falanla donatılmasa da), domates, salatalık, biber falan yaz kış tüketilir. tereyağı, reçel veya bal da yine normalleridir. vaktin daha bol olduğu pazar günlerinde yumurtadır, bacondır, minik sosislerdir gibi extralar da yenir. benim en sevmediğim mett dedikleri çiğ domuz kıyması üzeri soğandır, kokusu da görüntüsü de biraz rahatsız edicidir. yani zeytin hariç türklerin karnını doyurmaya yetecek bir şeyler illa ki bulunur. zeytin bilmemeleri (ya da kahvaltılık olarak değil de meze olarak tüketmeleri) bence tek eksikleridir.

    bir fransız kahvaltısı muamelesini hak etmez.

    edit: bir de ekmek konusunda çeşit ve kalite arşa çıkar.
  • almanya genelinde asla tek tip olmayan kahvaltıdır.

    kişisel favori kombinasyonlar:
    - pfannkuchen mit himbeeren
    - müsli mit frischen früchten und milch
    - frische brötchen und saftiges brot, aufschnitt, obst und gemüse, saft und philadelphia <3
hesabın var mı? giriş yap